Exclusiv. Bancnotele euro false introduse în bancomate erau aduse din Bulgaria. Traficanții încasau procent din valoarea acestora

Exclusiv. Bancnotele euro false introduse în bancomate erau aduse din Bulgaria. Traficanții încasau procent din valoarea acestora

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate lucrează la un dosar de fals de monedă și înșelăciune prin metoda ASV- automate de schimb valutar. Traficanții, care aduceau banii din Bulgaria, au reușit să plaseze astfel aproximativ 240.000 de euro falși în bancnote de 500 de euro.

Conform informațiilor noastre, comisionul traficanților era de 20 la sută din valoarea fiecărei bancnote pe care o plasau. În acest moment, ancheta procurorilor și polițiștilor se desfășoară pe mai multe planuri și au loc audieri.

Traficanții au avut un complice în bancă

Ajutați de o persoană din interior, susțin surse din anchetă, traficanții au ales banca (al cărei nume îl știm, dar nu îl divulgăm în acest moment al anchetei), prin ATM-urile căreia să-și poată plasa banii falși. Doar bancnote cu valoarea de 500 de euro, extrem de bine făcute, aduse, spun sursele EVZ, din Bulgaria.

Investigatorii de la Crimă Organizată încearcă acum să obțină informații care să-i ducă și la fabrica de bani, dar și la alți membri ai rețelei internaționale. Înainte să-și găsească omul potrivit în interiorul băncii păgubite cu aproximativ 240.000 de euro, gruparea a încercat să plaseze banii prin intermediul unei alte unități bancare, dar planul lor a eșuat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Falsurile sunt extrem de bine realizate, greu de detectat

”Infractorii au ales banca cu ajutorul unui complice care le-a divulgat informații referitoare la vulnerabilitatea sistemelor electronice care detectează falsurile. Bancnotele fac parte dintr-un fals foarte periculos, extrem de bine realizat, ce imită fidel toate elementele de siguranță impuse. Acest tip de fals este cunoscut la nivel european pentru calitatea sa superioară, ceea ce face imposibilă detectarea lor cu ochiul liber. Banii falși au fost procurați din Bulgaria”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

După tranzacție, traficanții aruncau hainele folosite

Pe parcursul a doar trei zile, prin metoda ASV (automate de schimb valutar) în ATM-urile respectivei bănci au intrat 486 de bancnote de 500 de euro. Doar șase hârtii au fost detectate și reținute restul fiind acceptate de sistemul electronic.

Unul din traficanți surprins lângă un bancomat

”Pentru fiecare bancnotă falsă plasată, traficanții primeau un comision de 20 la sută. La bancomate se deplasau cu taxi Uber sau Bolt. Întotdeauna se îmbrăcau în negru, purtau șepci și glugă pe cap și își acopereau fața cu măști. După fiecare tranzacție, aruncau hainele folosite încercând să șteargă astfel orice urmă care să ducă la ei”, au mai adăugat susele EVZ.

Băncile trebuie să-și cumpere sisteme noi de detectare a falsurilor

Până în acest moment, două persoane sunt cercetate pentru săvârșirea a trei capete de acuzare:  constituire a unui grup infracțional organizat (până la cinci ani de închisoare), punerea în circulație de valori falsificate (până la zece ani de închisoare) și înșelăciune (până la cinci ani de închisoare).

Investigatorii de la Crimă Organizată avertizează că toate băncile din România trebuie să ia măsuri urgente și să investească în achiziționarea de noi sisteme de identificare a falsurilor pe care să le instaleze în cel mai scurt timp la automate.

Totodată, „poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune”, anunţă și IGPR printr-un comunicat, prezentând şi imagini cu presupuşii autori ai faptelor în timp ce intrau în sediul unităţii bancare.