EXCLUSIV. SPP a trecut la nivelul următor în materie de spionare a indivizilor în mediul online. Ce este Red Alert

EXCLUSIV. SPP a trecut la nivelul următor în materie de spionare a indivizilor în mediul online. Ce este Red Alert

Sistemul Red Alert implementat de Serviciul de Pază și Protecție cu bani de la UE, printr-o divizie a firmei SIVECO, combină inteligența artificială cu factorul uman și urmărește în timp real ce face o țintă aleasă de instituția condusă de generalul Lucian-Silvian Pahonțu.

Proiectul Red Alert pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online, finanţat de Comisia Europeană cu cinci milioane de euro prin programul Horizon 2020 și finalizat pe 30 septembrie anul trecut, a fost coordonat de firma românească SOFTWARE IMAGINATION & VISION (SIMAVI) SRL și a avut 14 parteneri, firme şi instituţii din Franţa, Israel, Malta, Marea Britanie, România, Republica Moldova, Spania şi Ungaria.

Denumirea completă a Red Alert este, potrivit site-ului Comisiei Europene, „Sistem de detectare timpurie și alertă în timp real pentru conținutul terorist online bazat pe procesarea limbajului natural, analiza rețelelor sociale, inteligența artificială și procesarea evenimentelor complexe”.

Potrivit unui document postat pe pagina de internet a Camerei Deputaților, pentru anul 2022, Serviciul de Protecție și Pază își propune să mențină bunele practici și un nivel ridicat de performanță în activitățile pe care le desfășoară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre reformele avute în vedere de SPP pentru 2022 este „Reorganizarea activității în domeniul informațiilor”.

Tot în documentul amintit se spune că „în vederea eficientizării și programării predictibile a procesului organizațional a fost adoptată Concepția privind strategia de dezvoltare a Serviciului de Protecție și Pază în perioada 2021-2027, anul 2022 reprezentând startul implementării acesteia.

Principalele obiective urmărite se axează pe dezvoltarea infrastructurii serviciului și continuarea dotării cu echipamente si soluții tehnologice avansate de securitate pentru asigurarea unui nivel operațional optim in contextul amplificării riscurilor și vulnerabilităților de securitate pentru a putea asigura conducerea si coordonarea măsurilor de securitate.

În vederea realizării acestor obiective s-au întreprins măsuri pentru creșterea gradului de accesare a proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”.

Misiunea SPP

Serviciul de Protecție și Pază este organ de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, specializat în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țarii.

Activitatea de informații desfașurată în scopul îndeplinirii misiunii are caracter „secret de stat”.

Cum prezintă Comisia Europeană sistemul Red Alert

Proiectul RED-Alert va aduce instrumentele de extragere a datelor și de analiză predictivă la următorul nivel, dezvoltând procesarea limbajului natural (NLP), analiza media semantică (SMA), analiza rețelelor sociale (SNA), procesarea evenimentelor complexe (CEP) și inteligența artificială - tehnologii (AI).

Aceste tehnologii vor fi combinate pentru prima dată și validate de 6 agenții de aplicare a legii (LEA) pentru a colecta, procesa, vizualiza și stoca date online legate de grupurile teroriste, permițându-le să întreprindă acțiuni coordonate în timp real, păstrând în același timp confidențialitatea cetățenilor.

Soluția RED-Alert va depăși soluțiile de ultimă generație în ceea ce privește numărul de limbi acceptate, capabilitățile de păstrare a confidențialității, gradul de utilizare, performanța de detectare, capacitățile în timp real și capabilitățile de integrare.

Abordarea RED-Alert combină pentru prima dată metodologia CEP cu aplicațiile NLP/SMA și SNA în contextul analizei datelor din social media, transformând datele (nestructurate) din social media în evenimente (structurate) îmbunătățite de atribute semantice.

De exemplu, un tweet va fi un eveniment constând din conținut (exprimat ca și caracteristici NLP, de exemplu, concepte, sentimente, entități etc.) și context (timpul și autorul, inclusiv caracteristicile SNA, de exemplu, numărul de urmăritori, numărul de linkuri etc.).

Transformarea datelor nestructurate din rețelele sociale în evenimente structurate este esențială, deoarece permite sistemului să utilizeze reguli (evenimente) (logica temporală a evenimentelor, modele logice a evenimentelor, chiar numărare, absența evenimentelor) pentru a deduce informații sau pentru a crea alerte în timp real.

Impactul proiectului este susținut de participarea Europol și de activități specifice de diseminare în jurul Summitului Mondial împotriva Terorismului, organizat de unul dintre parteneri. Finanțarea CE totală solicitată este de 5 milioane de euro, iar durata proiectului este de 36 de luni.(https://cordis.europa.eu/)

Cine este SIMAVI

SOFTWARE IMAGINATION & VISION (SIMAVI) se prezintă ca o companie de IT înfiinţată în 2019, în urma procesului de divizare al SIVECO Romania SA, prin desprinderea departamentului de dezvoltare.

Deși compania este înfiinţată recent, experienţa echipei este vastă, preluând toate activităţile de dezvoltare software în domeniile: învăţământ, sănătate, vamă, nuclear, afaceri, sistem bancar, utilităţi, producţie etc.

Organizaţie construită pe model european, cu centre de competenţă unice şi specialişti competitivi la nivel internaţional, SOFTWARE IMAGINATION & VISION este firma românească de software care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro