Exclusiv. Recep Tayyip Erdogan, salvat de la moarte de Vladimir Putin în timpul loviturii de stat din 2016 (I)
- Cornel Ivanciuc
- 29 martie 2023, 14:43
Turgut Alemdar, fost pilot de vânătoare și fost analist în biroul de informații al forțelor aeriene turce a pus cap la cap toate datele la care a avut acces, despre tentativa de lovitură militară de stat din Turcia, din iulie 2016. Pentru că a cunoscut atât puciști, cât și militari care au salvat republica turcă și regimul Erdogan și au instrumentat contralovitura, a intrat în posesia unor informații sensibile.
Datele analizei l-au condus la o concluzie neașteptată: rușii l-au salvat de la o moarte sigură pe președintele Erdogan. Așa se explică atacurile frontale ale lui Erdogan împotriva americanilor, pe care i-a acuzat explicit că au inspirat lovitura de stat. Așa are noimă prietenia bruscă dintre Erdogan și Putin.
Așa are logică faptul că Erdogan face dizidență în NATO și cumpără de la ruși sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf, incompatibil cu sistemele NATO, dar care poate urmări avioanele F-16 ale grecilor, riscând să piardă definitiv contractul de livrare a aparatelor F-35 de către americani. Cum a fost posibil ca rușii să afle despre lovitura de stat
În 2001, Rusia a închis definitiv complexul SIGINT de la Lourdes, de lângă Havana, Cuba, de colectare de informații prin interceptarea semnalelor electronice. Lourdes se află la 100 de mile de Key West, Florida. Complexul militar din Lourdes a fost operat în comun de GRU – serviciul de informații al armatei ruse, FAPSI – serviciul federal de comunicații guvernamentale al Federației Ruse și de serviciile de informații cubaneze.
Uriașele radare syntonice de la Lourdes au monitorizat ani de zile comunicațiile comerciale și guvernamentale din sud-estul Statelor Unite, pe o rază circulară de 1.500 km, deci dincolo de Washington D.C., și între Statele Unite și Europa; au interceptat transmisiile antenelor cu sateliții de comunicații și o gamă largă de transmisii radio pe unde scurte și de înaltă frecvență; au servit ca stație terestră de facilitate analitică a sateliților militari ruși; a monitorizat toți sateliții de comunicații geosincroni militari și civili americani; a interceptat toate comunicațiile Casei Albe; comunicațiile de control a lansării misiunilor spațiale de pe cosmodromurile Houston și Cape Canaveral, telemetria de la NASA și facilitățile Forțelor Aeriene de la Cape Canaveral, serviciile de telecomunicații financiare și de mărfuri și legăturile de comunicații militare.
În 1993, ministrul apărării, Raul Castro, fratele lui Fidel, a afirmat că 75% din informațiile strategice militare ale Rusiei sunt obținute de instalațiile de la Lourdes. Deși comunicațiile sensibile ale guvernului SUA sunt criptate pentru a preveni interceptarea, majoritatea celor telefonice sunt neprotejate și ca atare, interceptate sistematic. În contul acestei oportunități astrale, începând cu 1994, Rusia s-a angajat să furnizeze Cubei o serie de bunuri în valoare de 200 de milioane USD pe an, constând în echipamente și uraniu pentru centrala atomică de la Jaragua, construită cu asistență sovietică, combustibili, cherestea, armament și diverse instalații militare.
Pe 7 februarie 1996, democratul Boris Elțin semna o directivă prin care cerea militarilor de la Lourdes să intensifice achiziționarea secretelor economice și comerciale americane și occidentale. Din acest moment începe privatizarea complexului: comandanții au început să pună de o parte acele informații cu care să înceapă o afacere privată profitabilă. 2.500 de operatori lucrau zi și noapte la Lourdes.
Ca o contramăsură, americanii au renunțat treptat la traficul în microunde radio, în favoarea cablului optic, înainte de globalizarea telefoniei mobile. Sateliții rămân însă vulnerabili, ca și întreg spectrul de transmisiuni militare, îndeosebi ale marinei și aviației. Legea Helm-Burton din 1996, de menținere și înăsprire a embargoului american impus Cubei, solicită retragerea personalului fostei Uniuni Sovietice din instalațiile militare și de informații cubaneze, inclusiv cele de la Lourdes și Cienfuego
Întoarcerea în Rusia
Complexul SIGINT de la Lourdes a fost mutat în cele din urmă lângă Groznyi, în Caucazul de Nord. Din informațiile noastre, SUA au facilitat drept compensații Rusiei, un acord comercial de 5 miliarde USD, constând în livrarea către cosmodromurile Houston și Cape Canaveral de către uzinele Khrunichev din Moscova a 110 rachete Proton-M purtătoare de sateliți, pe orbite joase și geostaționare, cu combustibili lichizi.
Acordul nu a fost recunoscut niciodată de partea americană și pare un secret bine păzit. În mediile de specialitate s-a înstăpânit legenda că rachetele purtătoare rusești sunt superioare celor americane, mai ales boosterele. Există și o explicație plauzibilă: deși americanii au instrumentat ingenioasa operațiune Paperclip de recrutare a rachetiștilor naziști de la Peenemünde, la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, pentru a nu cădea în mâna sovieticilor, totuși cei din urmă vor sechestra cei mai mulți tehnicieni cu experiență.
Așa se face că sovieticii vor reuși să trimită primul om în spațiu, dar succesele lor se opresc aici, dat fiind faptul că grosul cercetătorilor și savanților germani se afla deja în tabăra americană. Închiderea compexului Lourdes este un fapt atât de important, încât președintele George W. Bush îi va scrie următoarele lui Vladimir Putin: „Salut anunțul președintelui Putin de astăzi că Rusia își va închide unitatea militară de colectare a informațiilor din Lourdes, Cuba. Această decizie este un alt indiciu că Războiul Rece s-a încheiat.
Președintele Putin înțelege că Rusia și America nu mai sunt adversari; nu ne judecăm succesele după cât de mult complică viața celeilalte țări. În schimb, ambele națiuni doboară relicvele Războiului Rece și construiesc o relație nouă, de cooperare și transparență pentru secolul 21. Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc duminică cu președintele Putin la Shanghai, unde vom lucra pentru aprofundarea parteneriatului ruso-american.”Casa Albă, Secretariatul biroului de presă, 17 octombrie 2001. (va urma)