Exclusiv. Pune Ucraina cruce Deltei Dunării? Istoricul Florian Banu: O Deltă transformată în mlaștină nu e un proces reversibil. Video
- Andreea Vlad
- 27 februarie 2023, 15:58
Istoricul Florian Banu a fost invitatul jurnaliştii Dan Andronic și Robert Turcescu într-o ediție de podcast care a comentat evoluțiile din scandalul Bâstroe. Indiferent de deznodământul acestuia, un lucru e cert, a subliniat invitatul. Ucraina profită de actuală conjunctură pentru a-și realiza obiectivul, care ar putea fi extrem de nociv pentru România.
Chestionat de co-moderatorii emisiunii din studioul EVZ-Capital ce joacă, de fapt, Ucraina, Istoricul Florian Banu a comentat întreg contextul în care se produce această dispută, precizând că este indubitabilă intenția Ucrainei care datează de aproape 3 decenii. Mai mult, aceasta nu ezită să tragă folos din faptul că e privită cu foarte multă simpatie de întreaga planetă, ca țară agresată de Rusia.
România, avizată din iulie 2022 că „ucrainenii se mișcă"
Acesta a reamintit că problema Canalului Bâstroe datează încă din anii 90, când recent desprinsă din fosta URSS, Ucraina a încercat discret să îl transforme într-o rută navală proprie. Intențiile țării vecine au devenit evidente în anul 2004, atunci când mai multe organisme internaționale și implicit instituțiile Uniunii Europene au condamnat la unison lucrările demarate de ucraineni.
„Partea română s-a trezit, ca de obicei, luată prin surprindere. Îți poți permite să încalci orice?", a întrebat Robert Turcescu referitor la atitudinea Ucrainei. Gazda podcastului a arătat un document care atestă că autoritățile au fost avizate, încă din iulie 2022, că ucrainenii execută lucrări pe Bâstroe. „Partea română a fost avizată că ucrainenii se mișcă".
Florian Banu: Aceste lucruri sunt gândite de multă vreme
„Problema e că aceste lucruri sunt gândite de multă vreme de ucraineni. Dacă ne uităm în urmă, Bâstroe a încetat să fie folosit ca rută comercială din 1957, din cauza colmatării. Imediat după proclamarea independenței, în 1991, Ucraina a luat în calcul această rută de transport maritim. Imediat au început primele demersuri. (...) O parte din lucrări au fost finalizate chiar de ziua națională a Ucrainei. România a sesizat de atunci organismele internaționale, care să vezi? La vremea aceea Ucraina fiind privită mai mult ca un stat succesor al URSS, cu destulă reținere.
Interesant este că toate demersurile autorităților române în perioada 2004-2007 au avut ecou la Uniunea Europeană, la organismele internaționale. Atunci toată lumea ne-a dat dreptate. Experții s-au pronunțat în acei ani, au arătat cu date științifice incontestabile că Delta e pusă în pericol, că toate acele comunități umane care trăiesc din pescuit riscă să dispară. S-au încălcat toate convențiile internaționale la care Ucraina aderase. O Deltă transformată în mlaștină nu e un proces reversibil", a avertizat istoricul.=
Jurnalistul Dan Andronic a observat că, din păcate, „povestea cu adâncire - că nu e nicio întreținere - vizează flota militară și nave de dimensiune mult mai mare, care sunt folosite pentru un alt tip de transport. Suntem în fața faptului împlinit. Odată cu adâncirea se poate merge direct pe brațul Chilia".