Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV. „Premiul Nobel a ajuns un fel de boală psihică a scriitorului!”
EXCLUSIV. „Premiul Nobel a ajuns un fel de boală psihică a scriitorului!”

EXCLUSIV. „Premiul Nobel a ajuns un fel de boală psihică a scriitorului!”

Prezent în România zilele trecute, la invitația Editurii Curtea Veche Publishing, Mihail Șișkin, considerat cel mai valoros scriitor rus contemporan, a abordat fără menajamente subiecte delicate din sfera literaturii.

Mihail Șișkin, autorul delicatului volum Scrisorar, a umplut miercuri, 9 octombrie, clădirea iscusit boltită spre cer a Atheneului. Sute de români, tineri și mai puțin tineri, îndrăgostiți de „Părul Venerei” sau de „Paltonul cu gaică”, au venit să-l cunoască pe Șișkin, scriitorul jumătate ucrainean – după mamă -, jumătate rus – după tată -, care nu ezită, ori de câte ori are prilejul, să spună lucrurilor pe nume.

Literatura și pedichiura

S-a întâmplat la fel și când a fost chestionat pe seama unui subiect ce nu poate lăsa indiferent niciun scriitor: Premiul Nobel pentru Literatură. „Cine v-a spus că nu sunt interesat de Premiul Nobel? Orice scriitor este. De fapt, cine n-ar vrea să primească niște bani care să-i asigure un trai liniștit, grație cărora să se poată dedica total scrisului?”. Imediat după acest moment nepângărit de ipocrizie, Șișkin a plusat: „Premiul Nobel este o boală psihică a scriitorului, asta a ajuns, ce să mai…Haideți să găsim un sponsor care să fie capabil să-i ofere fiecărui scriitor suma echivalentă unui Nobel și veți vedea că, eliberată de constrângerile materiale, abia atunci va începe să apară literatura adevărată. Pentru că sunt puțini, foarte puțini scriitori care crează doar pentru literatură, dezinteresați de orice altceva. Unul dintre aceștia a fost Varlaam Șalamov. «Povestiri din Kolîma» sunt, cred eu, cele mai bune povestiri din Rusia secolului XX. Câți au auzit însă de Șalamov?”.

Bani pentru o poloneză și-un austriac

Tirada lui Șișkin a continuat: „Literatura de astăzi este scrisă (și) pe criterii comerciale. Se studiază atent ce grupuri-țintă există, ce sex au, ce vârstă – ca să știe omul pentru cine scrie. Nu zic că este un lucru rău, dar aceasta este realitatea. Se aseamănă întrucâtva cu programarea la pedichiură”.
La doar o zi după radiografia lui Mihail Șișkin, suedezii au anunțat câștigătorii Nobelului pentru Literatură, acordat joi, 10 octombrie, și pentru 2018, și pentru 2019. De ce două premii în acelați timp? În 2018 n-a mai fost organizată ceremonia din cauza unui scandal sexual consumat la Stockholm. Dar să revenim: psiholoaga poloneză Olga Tokarczuk a înșfăcat Nobelul pe 2018, iar avangardistul austriac Peter Handke pentru anul în curs. Felicitări!

PS: După cum bine ați înțeles, Mircea Cărtărescu l-a ratat din nou.

Mihail Șișkin a acordat sute de autografe la finalul dialogului de la Atheneul Român

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.