Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv! Premierul Ciucă, premiera europeană! Radu Berceanu, la EVZ CAPITAL: „Cine a mai văzut un militar prim-ministru într-o democrație?”
Exclusiv! Premierul Ciucă, premiera europeană! Radu Berceanu, la EVZ CAPITAL: „Cine a mai văzut un militar prim-ministru într-o democrație?”

Exclusiv! Premierul Ciucă, premiera europeană! Radu Berceanu, la EVZ CAPITAL: „Cine a mai văzut un militar prim-ministru într-o democrație?”

Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor. scoate în evidență slaba pregătire a actualei clase politice și este critic la adresa coaliției de guvernare din prezent. Acesta este de părere că politicienii sunt de o slabă pregătire profesională și că meseria pe care o au acum ar fi singura care îi salvează. Berceanu se adresează românilor și le spune astăzi, România se află într-o situație de premieră europeană în care un militar se află în fruntea Guvernului în timpul democrației.

„Cei de acum din politică, dacă se retrag mâine, nu mai știu să facă un ban, rămân fără serviciu!”, spune Radu Berceanu, care s-a retras din această activitate în urmă cu 10 ani. „Majoritatea dintre ei au bani, au putere, însă nu au acea voință de a schimba lucrurile în bine. Nu sunt familiarizat cu actuala clasă politică, însă văd ce se întâmplă în societate, iar lucrurile su arată deloc cum ar trebui”.

Înalții din politică, luați la bani mărunți

Berceanu este dur cu politicul românesc până la cel mai înalt nivel, afirmând despre premierul Nicolae Ciucă că este o „premieră europeană, cel puțin”: „Nu se pun militari în funcții de conducere atât de sus-puse când vine vorba de democrație. Motivele sunt unele lesne de înțeles”. Cu privire la coaliția formată de PSD și PNL, fostul ministru este de părere că nu și-ar da destul interesul și că alianța cu UDMR ar încurca treburile.

„Mai ușor cu UDMR-ul pe scări!”, spune Radu Berceanu, citat de infofinanciar.ro. „Dacă eram premier, după incidentul de la Băile Tușnad cu prim-ministrul maghiar Viktor Orbán, îi puneam în fața Constituției, în fața jurământului pe care l-au făcut la Cotroceni. Se pare că celor de UDMR nu le prea convine Constituția României. Atunci nu au ce căuta în politica de la noi”.

Există viață după politică?

Radu Berceanu s-a retras din viața politică acum 10 ani de zile după ce a ocupat  diverse poziții în mai multe Guverne ale României. Chiar după Revoluția din 1989, Berceanu a fost membru al Camerei Deputaților între 1990 și 2004, dar și senator în legislatura 2004-2008 ales în județul Dolj pe listele Partidului Democrat (PD). Ultima funcție politică pe care a avut-o a fost de membru al Senatului în perioada 2008-2012, ales de data aceasta pe listele celor de la Partidului Democrat-Liberal (PDL).

Politicianul a ocupat și posturi mai înalte în statul român, ajungând până la funcția de ministru al Transporturilor în două guverne: cel al lui Călin Popescu-Tăriceanu (29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007) și în al doilea Guvern condus de Emil Boc (22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009).

În prezent, Radu Berceanu își continuă activitatea din ultimii ani când s-a ocupat de proiecția, construcția, pilotajul și vândutul unor avioane de tip ultralight, avioane destinate spre folosință unei singură persoană. Cel mai nou model scos pe piață de Radu Berceanu se numește Dracula și a fost lansat chiar în 2021. Modelul de avion costă între 31-32.000 de euro, la care se adaugă bateriile (2400 de euro/bucată).