EXCLUSIV Pandemia trece, dar sechelele rămân! Reputat medic, avertisment pentru toți cei care au trecut prin boala Covid

EXCLUSIV Pandemia trece, dar sechelele rămân! Reputat medic, avertisment pentru toți cei care au trecut prin boala CovidSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Invitatul special al jurnalistului Mirel Curea la podcastul Evz TV a fost chirurgul Florin Chirculescu, șeful secției de chirurgie toracică a Spitalului Universitar de Urgență București. Aflat în prima linie a luptei sanitare, reputatul medic a emis un avertisment pentru toți cei care au trecut prin infecția SARS-COV2.

La invitația moderatorului Mirel Curea, medicul Florin Chirculescu a dat detalii despre modul în care că pandemia i-a dat complet viața peste cap.

Dr. Chirculescu: Au fost clipe groaznice

A văzut scene absolut incredibile la Spitalul Central Universitar. În prima perioadă a pandemiei erau atâția morți Covid că avea impresia că nu se mai termină. A văzut colegi afectați de burnout și pe punctul de a claca psihologic. Și-a văzut trei colegi morți din cauza Covid, toți trei eminenți profesori și medici printre care renumitul dr. Ovidiu Băjenaru. „Au fost clipe groaznice", mărturisește medicul, care este și un scriitor valoros.

Chirurgul și scriitorul Florin Chirculescu

Însă cea mai mare îngrijorare a sa legată de pandemie, care la un moment dat se va încheia („sunt semne bune", admite medicul) se leagă de urmările infecției cu SARS-COV2.

Sechelele Covid pot aduce boli pulmonare

Pacienții care au trecut prin boală pot dezvolta boli pulmonare, a avertizat Florin Chirculescu. „Această nenorocită de boală va veni cu o povară a sechelelor, fibroză pulmonară, emfizem. Ne vor da mult de furcă pneumologilor și chirurgilor. Apoi va trebui să lucrăm mai mult ca să preluăm toată povara acumulată în spatele barajului denumit Covid. Ajungem la o zonă de patologie pe care o cunoaștem, se va suprainfecta, va face abces, va respira prost. Nu cunoaștem încă precis ce se întâmplă în interior (n.r. - în timpul infecției)".

Medicul de la Spitalul Universitar consideră că avem de-a face cu o boală imprevizibilă cu efecte pe termen lung. „Ar fi interesant un studiu, de ce ăla a murit care trebuia să scape și invers. Povara numărului va fi, vorbim de ciroze, gastrite, maladii renale cronice".

Ediția completă a interviului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro