Exclusiv. Singura propunere românească pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid 19 vine de la Timișoara

Exclusiv. Singura propunere românească pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid 19 vine de la Timișoara

”Testele au loc în culturi celulare folosind celule umane ale sistemului imun. Ne așteptăm ca în acest interval - între 14 și 30 de zile - celulele să se activeze și să se înmulțească”, a mai explicat prof.univ.dr. Păunescu. Acesta a mai declarat, în exclusivitate pentru Evz.ro, că, în același timp, echipa de la OncoGen caută soluții pentru a face posbilă fabricarea vaccinului la scară largă.

Cine va fabrica vaccinul

”Noi am stabilit tehnologia, acum o testăm; dacă produsul e corect se trece la fabricarea în masă”, a explicat profesorul de Imunologie.

OncoGen nu are capacitatea de fabricatie a milioane de doze de vaccin, fiind un institut de cercetare-dezvoltare. Deschis în 2015, Institutul OncoGen este o entitate publică ce aparține de Spitalul Clinic de Urgență Județean ”Pius Brânzeu” Timișoara, finanțată în întregime din fonduri europene.

Din pacate, ”nici Institutul Cantacuzino, care a fost redeschis în această perioadă, nu va fi în poziția de a putea produce un vaccin în următorii ani”, a mai spus prof.univ.dr Virgil Păunescu . Acesta a  mai adăugat și că ”în momentul în care vom avea dovezi obiective privind eficiența vaccinului, vom fi nevoiți să contactam mari producători din străinătate pentru că în România nu avem capacitate de fabricare în masă”.

Ce urmează: testare pe subiecți umani

Ne puteți urmări și pe Google News