Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang
Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang

Exclusiv. Noua lege pentru polițiști favorizează infractorii. Efect de bumerang

Noua lege care dă puteri sporite polițiștilor, în anumite situații, are efect de bumerang și favorizează infractorii. Procedurile au rămas aceleași, însă oamenii legii sunt nevoiți, acum, să întocmească mai multe acte decât să meargă pe teren. Din acest motiv, unele echipaje evită să mai aducă suspecții la secții, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Viorel Șeicaru, polițist și vicepreședinte SNAP.

Mai mult decât atât, Viorel Șeicaru susține că „în fapt, această lege oferă puteri sporite celor aflați de cealaltă parte a legii, conferindu-le drepturi care după vechea legislație nu le aveau” .

Efectul 10 august

„Sunt și câteva părți bune. Trebuie să recunoaștem că vechile proceduri nu erau publicate în Monitorul Oficial, erau doar prevederi interne și polițiștii întâmpinau probleme în momentul când se ajungea la instanța de judecată . De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, crește și cuantumul unor amenzi, în special pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, sesizare ce se află pe primul loc la intervențiile 112, pe care le soluționează polițistul din stradă. De menționat faptul că legea a avut la bază mult mai multe prevederi benefice în favoarea oamenilor legii, însă sub impulsul zilei de 10 august 2018 a fost cosmetizată în defavoarea polițiștilor”, a dezvăluit, pentru evz, Viorel Șeicaru.

Polițistul a dat ca exemplu pătrunderea pe o proprietate privată: „Se face în aceleași condiții în care se făcea și după vechea legislație”.

În plus, pentru că polițiștii nu mai au prea multe efective de pază și ordine, după valul de pensionări din MAI, o mare parte dintre contravenienți sunt aduși la secție, adunați de pe străzi, de jandarmi și polițiștii locali. Și acestora, însă, trebuie să le fie întocmite aceleași documente, bașca rapoartele de predare-primire.

„Au început problemele. La fiecare caz, indiferent că este un om al străzii sau un infractor, completăm zeci de hârtii. Sunt cel puțin șapte procese verbale noi ce trebuie făcute după fiecare suspect. Văd că nu zice nimeni nimic, mulți cred că habar nu au de faptul că noua lege ne îngreunează munca”, a anunțat Viorel Șeicaru, la doar trei zile după intrarea în vigoare a Legii 192/2019.

Sectoriștii, oamenii care stăpâneau fenomenul infracțional

Una dintre cauzele care a încurajat evoluția fenomenului infracțional din stradă este, în opinia președintelui SNAP, Iulian Surugiu, desființarea sectoriștilor, polițistii care, altădată, știau tot ce mișcă în zona lor de competență.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE