Exclusiv. Noile reguli au speriat clienții sălilor de fitness? Concluzia oficială după redeschidere

Exclusiv. Noile reguli au speriat clienții sălilor de fitness? Concluzia oficială după redeschidere

Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, a vorbit, pentru EVZ.ro, despre redeschiderea sălilor de fitness, după o perioadă de mai bine de trei luni timp în care au avut porțile închise din cauza pandemiei de coronavirus.

EVZ: Reluarea activității în sălile de culturism și fitness a venit cu unele măsuri foarte stricte. Cum s-au desfășurat până acum antrenamentele?

Gabriel Toncean: Antrenamentele se desfășoară la fel ca și înainte de perioada de stare de urgență, doar că mai responsabil. Sportivii sunt mult mai atenți la igienă. Ceea ce s-a modificat într-adevăr este numărul de persoane care încap în sală. Din cauza măsurilor de distanțare, dar și a necesității de programare, a scăzut numărul zilnic de sportivi, care pot trece pragul unei săli. În săli sunt respectate toate regulile sanitare, ne-am adaptat foarte repede. Important este să protejăm sănătatea sportivilor și să le oferim, în același timp, acces la sport.

Noile reguli au speriat clienții sălilor de fitness? A scăzut numărul clienților/sportivilor după prima săptămână de la reluarea activității? 

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicidecum! Toți au fost dornici să revină la sală, la un program normal de antrenamente sau, pur și simplu, să facă mișcare. Atâta timp cât se respectă măsurile de siguranță, nu există niciun pericol. Mă bucură chiar să văd bucuria cu care românii s-au întors la sport. Am văzut sportivi care și-au mărit timpul de stat în sală, tocmai pentru a recupera perioada pierdută. Cred că mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă și dorința sportivilor de a se întoarce în sălile de fitness a demonstrat că suntem o nație care pune preț pe sănătate.

Dacă un client/sportiv are la dispoziție 7 metri pătrați pentru exercițiile individuale și 10 metri pentru cele de grup, care sunt regulile în cazul vestiarelor? 

De la caz la caz. Majoritatea sălilor de fitness au vestiare mai mici, decât suprafața pentru antrenamente. Și atunci, personalul sălii, trebuie să se asigure că normele de distanțare se respectă și în interiorul vestiarelor.  Dar sunt convins că oamenii au înțeles rostul acestor măsuri și nu e nevoie să stea cineva să-i supravegheze atunci când intră la vestiar. Dacă observi că lângă dulapul tău este cineva care se schimbă, poți să aștepți două minute, până termină, fără să fie nevoie să vină un angajat al sălii să-ți spună asta. Vorbim de oameni care se antrenează și care respectă disciplina, totuși. 

Când este necesară purtarea măștii de protecție atunci când vrem să facem un antrenament într-o sală de fitness? Este un lucru bun că ne protejăm, dar poate fi și o povară în timpul efortului fizic? 

Sunt alte state, ca de exemplu Emiratele Arabe Unite, care la redeschiderea sălilor de fitness au impus purtarea măștii chiar și în timpul exercițiilor. La noi purtarea măștii nu este necesară în timpul perioadei de efort intens. Tocmai de aceea s-a și gândit măsura distanțării între sportivii din sală, pentru a evita situațiile de risc. 

S-a vehiculat că utilizarea aparatelor de aer condiționat este interzisă în sălile de culturism și fitness. Cât de mult poate afecta acest lucru buna desfășurare a antrenamentelor?

Nu este interzisă folosirea aparatelor de aer condiționat. Este obligatorie, însă, dezinfecția instalației de climatizare. Totodată, se încurajează aerisirea acestor spații pe cale naturală, prin deschiderea geamurilor. Și, cum vara aceasta nu este una extrem de călduroasă până acum, aerul de afară este cât se poate de răcoros și… sănătos.