Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV. Muzeul de Artă din Timișoara SOMAT să restituie picturile lui Baba împrumutate de la MNAR
EXCLUSIV. Muzeul de Artă din Timișoara SOMAT să restituie picturile lui Baba împrumutate de la MNAR

EXCLUSIV. Muzeul de Artă din Timișoara SOMAT să restituie picturile lui Baba împrumutate de la MNAR

Timișoara pierde zeci de opere importante realizate de pictorul Corneliu Baba. Conducerea Muzeului de Artă din Timișoara a fost somată, ieri, de reprezentanții Muzeului Național de Artă al României să restituie până în data de 23 martie cele 27 de picturi realizate de Corneliu Baba pe care instituția amintită le-a împrumutat încă din 2006.

Împrumutul avea o clază specifică în contract, aceea că va rămâne valid atâta vreme cât toate operele împrumutate vor fi expuse. De anul trecut, patru tablouri au ajuns într-un depozit. Lucrările lăsate în depozitul fără gestionar al MART sunt: Arlechin (1968), Toledo (1972), Spaima (1985) și Peisaj (1960). Depozitul este sigilat de șase luni după ce fostul gestionar a demisionat fără să se opereze pregarea gestiunii, fiind în curs un proces pe rolul instanței timișorene în acest sens.

”Printr-o Notificare transmisă pe data de 07.03.2018, domnul director Victor Neumann a fost somat să predea toate lucrările de Corneliu Baba împrumutate la sediul MNAR, cel târziu la data de 23.03.2018, în caz contrar, MNAR  rezervându-și dreptul de a acționa MAT în justiție, toate cheltuielile efectuate cu această ocazie urmând a fi suportate de Muzeul de Artă Timișoara”, transmite secretariatul MNAR.

Având în vedere Notificarea de reziliere a contractului C 302 din 14.11.2017, marți, 6 martie, , reprezentanții Muzeului Național de Artă al României s-au prezentat la sediul Muzeului de Artă Timișoara în vederea verificării starii de conservare și pentru a prelua tablourile împrumutate. ”Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că din cele 27 de lucrări împrumutate sunt expuse un număr de 23 de lucrări, iar 4 lipsesc din expunere, neputând fi vizualizate de reprezentanții muzeului nostru. Cele 23 de lucrări expuse au fost verificate din punct de vedere al stării de conservare și s-a reținut că există modificări ale stării de conservare la unele tablouri. De asemenea, s-a constatat că sălile de expunere nu au aparatura funcțională necesară pentru verificarea temperaturii și umidității. Toate aceste constatări au fost consemnate într-un Proces Verbal care a fost semnat de toate părțile după care a fost înregistrat la Muzeul de Artă Timișoara. (…) Situația la zi a fost transmisă, spre informare, domnului Alexandru Pugna, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și domnului Călin Dobra, Președintele Consiliului Județean Timiș”, mai transmit reprezentanții MNAR.