EXCLUSIV. Martorul din dosarul lui Sorin Blejnar a povestit în instanță cum ducea banii cu gențile de la Codruț Manta la Andreea Blejnar
- Laurențiu Daniel Ionescu
- 5 mai 2022, 12:24
La Curtea de Apel București s-a derulat un nou termen din dosarul în care Sorin Blejnar, fost președinte al ANAF, soția sa avocata Andreea Blejnar, Viorel Comăniță, fost vicepreședinte ANAF cu atribuții în coordonarea Autorității Naționale a Vămilor și Sorin Florea, fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare au fost trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită.
Concret, procurorii îi acuză pe cei 4 că au primit sume de bani considerabile de la un om de afaceri, în perioada 2011-2012, pe când se aflau în funcție, pentru a-l proteja pe acesta și afacerile lui din domeniul petrolier. Banii ajungeau de la omul de afaceri Radu Nemeș prin intermediari, la Codruț Marta și Andreea Blejnar. Între timp, Radu Nemeș a fost condamnat definitiv la 7 ani și 6 luni de închisoare în dosarul “Motorina”. Și Sorin Blejnar a fost condamnat în Mai 2019 de Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare, dar a fost eliberat condiționat, de Tribunalul Ilfov, după 2 ani și jumătate. În dosarul de acum, 4765/2/2019, soții Blejnar sunt acuzați că au primit 1,2 milioane euro, Viorel Comăniță aproape un milioane de euro și Sorin Florea numai 300 mii euro. La termenul trecut instanța l-a audiat pe fostul șofer și bodyguard al lui Radu Nemeș, care a povestit despre întâlnirile dintre șeful său și Codruț Marta, în străinătate, înainte ca Marta să fie dat dispărut. La termenul de miercuri au fost audiați alți martori printre care, cel mai important, a fost Ștefan Pușcașu, omul de casă al lui Codruț Marta și administrator al firmei acestuia, La Reclama SRL.
Soții Blejnar merg pe mâna unui avocat din dosarul “Ferma”
La ora 10 în sala de ședințe nu erau decât cei implicații în dosarul 4765/2/2019, chiar dacă la avizier mai figurau și alte procese. Pe mijloc, în primul rând, s-au așezat Sorin Blejnar și avocatul lui, Andrei Zarafiu. Maestru Zarafiu este cel care l-a reprezentat pe avocatul Robert Roșu în dosarul “Ferma Băneasa”. Blejnar părea foarte degajat, chiar zâmbitor. Îmbrăcat smart casual, în jeanși, cămașă neagră și sacou în carouri. În spatele lui Blejnar s-a așezat soția acestuia, Andreea și ea reprezentată tot de avocatul Zarafiu. Îmbrăcată lejer, dar de la branduri de prestigiu, într-o combinație de negru și verde pal, cu părul strâns în coadă. Despre cei doi a apărut în presă, după condamnarea lui Sorin Blejnar, că ar fi divorțat pe când el era în închisoare.
În partea dreaptă a sălii, s-au așezat ceilalți doi inculpați. Viorel Comăniță în spatele avocatului Marian Nazat și Sorin Florea în spatele apărătorului său. Ceva mai în spate, oarecum stinghere, mai erau trei persoane, doi bărbați și o femeie, martori în cauză și care urmau să fie audiați de instanță în această ședință.
Judecătoarea cu “părul de foc”
Completul de judecată, format dintr-un singur judecător, a intrat în sală fără nicio întârziere. Președinta completului, judecătoarea Doinița Nițu a purtat mască medicinală, chiar dacă nimeni din sală nu o mai purta. Mi-a atras atenția culoare părului care se asorta perfect cu culoarea tapițeriei scaunului de la prezidiu pe care se așezase. Scaunele de la CAB sunt tapițate cu catifea roșie, iar părul judecătoarei era de aceeași culoare. Pentru o clipă mi-a amintit de “fata cu părul de foc”. La stânga ei, în banca procurorilor, își ocupase locul reprezentantul DNA. Ședința a început cu automatismele specifice oricărei ședințe de judecată. S-a strigat numărul de dosar și inculpații, apoi martorii. Din cinci martori programați, doar trei au fost prezenți. Inculpații, așa cum am spus la început, au fost toți patru prezenți.
Cei care retrăgeau banii erau foarte tineri
Primul martor audiat a fost Mihaela Neacșu. Cum a reieșit din întrebările instanței, ea a dat declarații și în faza de urmărire penală pe care a spus că și le menține. Audierea ei propriu-zisă a durat câteva minute, maxim cinci. Femeia fusese angajată a unei bănci din Constanța și a povestit pe scurt cum se scoteau bani din mai multe firme care aveau conturile acolo. Firmele, din câte am înțeles, deoarece întrebările care îi erau adresate făceau referire la rechizitoriu la care nu am avut acces, erau ale mituitorului. Fosta angajată a băncii a explicat pe scurt cum se prezentau la ghișeu niște persoane foarte tinere, născute în anii 1989, care scoteau sume foarte mari de bani. La un anumit interval, cam de 3 luni, se schimbau firmele din conturile cărora se făceau retragerile. Adică retragerile se făceau prin rotație. Pe Sorin Blejnar și pe ceilalți inculpați nu i-a cunoscut nici din bancă, nici din viața privată. Cam asta a fost toată declarația.
Al doilea martor doar ca confirmat că-i cunoaște pe inculpați
Al doilea martor, Robert Rusu, a fost și mai scurt în explicații. Și el a dat declarații în faza de urmărire penală pe care și le menține în fața instanței. Spre deosebire de primul martor, Rusu a spus că-i cunoaște pe inculpați. Cu Sorin Florea a fost coleg de liceu, iar cu Viorel Comăniță a fost coleg de serviciu, la ANV. A mai spus că nu-l cunoaște pe Radu Nemeș. În rest, tot ce a declarat în fața organelor de anchetă rămâne valabil și cam asta a fost declarația. Pe care a semnat-o înainte de a părăsi sala.
Al treilea martor, omul lui Codruț Marta
Când credeam că toată ședința de azi va fi la fel de scurtă și “cifrată”, a venit rândul celui de-al treilea martor. Se numește Ștefan Pușcașu și a fost administratorul uneia dintre firmele lui Codruț Marta. Codruț Marta, dacă mai este cineva care nu știe, a fost șef de cabinet al lui Sorin Blejnar la ANAF. A fost considerat pionul principal în schema prin care firmele care doreau protecția ANAF, trebuiau să cotizeze sume de bani. Adică era omul care aduna banii de mită și îi repartiza la șefii din ANAF, reținându-și cota parte. Când procurorii au intrat pe fir, Codruț Marta a dispărut fără urmă. Parcă ar fi intrat în pământ, motiv pentru care procurorii și criminaliștii au răscolit inclusiv cimitirele. Familia a cerut să fie declarat decedat, fără prezența cadavrului, pentru a putea avea acces la conturile acestuia, însă până acum instanțele au respins cererea. Cazul Marta reprezintă unul dintre cele mai mediatizate cazuri de dispariție, la concurență cu povestea dispariția avocatei Elodia Ghinescu.
Martorul a fost cândva inculpat dar a ales să spună adevărul și să poarte microfoane
Ștefan Pușcașu a mai dat declarații în dosarele care îl privesc pe Codruț Marta și pe inculpații din sală. A dat declarații de martor, de suspect și de inculpat, după care a redevenit martor. Avocații inculpaților îl acuză că ar fi scăpat de acuzații pentru că a făcut un acord cu procurorii DNA. Martorul a susținut în fața instanței că nu este adevărat și că singurul lucru pe care i l-au cerut anchetatorii atunci când l-au săltat de pe stradă și l-au dus la audieri a fost să spună numai adevărul. Ceea ce, susține el, că a și făcut. Mai susține că a purtat tehnică de înregistrare la întâlnirile cu cei din dosar, la cererea procurorilor, dar că acest lucru nu are legătură cu soluția de clasare primită , ci a făcut-o pentru a ajuta la aflarea adevărului. A fost de acord să dea încă o declarație, azi, în fața instanței.
Omul lui Marta ducea banii cu sacoșa la inculpați
Întrebat de judecătoarea Nițu, martorul a confirmat că îi cunoaște pe toți cei patru inculpați. Instanța totuși i-a enumerat, iar el i-a confirmat pe fiecare în parte. Apoi i-a cerut să povestească ce își mai amintește despre bani și circuitul lor. Martorul s-a pus pe povestit. Primea bani de la Codruț Marta pe care îi ducea la Andreea Blejnar, la biroul pe cred aceasta îl avea în zona Mihai Bravu, pe lângă piața Bobocica. Banii îi ducea în pungi de plastic sau în genți de laptop. Cam de două ori pe lună făcea asta. A fost și la fostul șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea, inculpat în dosar. Își amintește că cel puțin de două ori i-a dus acestuia bani. Avea numărul de telefon de la Codruț Marta și îl suna când ajungea în fața casei ca să iasă să-i dea banii. Zice că banii îi ducea în pungi de plastic transparente prin care se vedea ce este înăuntru. Cu ocazia unei livrări, Sorin Florea s-a supărat că vine Pușcașu cu banii și nu vine Marta personal. Dar a zis că asta o să o lămurească ei între ei. Banii însă i-a luat.
Sediul firmei lui Marta, La Reclama, era în Arad, iar în București avea punct de lucru pe Bulevardul Ferdinand. Prin această firmă se derulau operațiunile incriminate de procurori. Banii erau aduși de la Constanța de Radu Nemeș și de un om al lui, Mihai Buliga. Buliga a fost deja condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. Martorul lua banii de la Buliga și îi aducea la birou la Martaș. Acolo se făcea împărțeala și se stabilea destinația banilor. Martorul susține că sumele erau din ce în ce mai mari, motiv pentru care s-a dus să discute cu Marta. Marta i-a spus să-și vadă de treaba lui și să facă ce i se cere.
Banii se împărțeau în proporții bine stabilite
A fost rândul procurorului DNA să-i adreseze întrebări. L-a întrebat pe Pușcașu dacă știe cum se făcea împărțeala banilor. “Da, mi-a spus Marta cum să împart banii în cazul în care el ar lipsi când vin banii de la Buliga și Nemeș. 40% la Andreea Blejnar, 40% la Codruț Marta și 20% la Sorin Florea. Mi-a spus că el trebuie să plece din țară și să știu cum să împart banii când lipsește el”, a răspuns martorul. Procurorul vrea să știe dacă Pușcașu a ținut vreo evidență a banilor. Zice că a ținut o evidență, dar Codruț Marta i-a cerut să o distrugă, cam cu două luni înainte să dispară. I-a spus că nu mai e nevoie de evidența respectivă. Și el a distrus-o. Își amintește că la momentul ăla Codruț Marta mutase punctul de lucru în strada Zambaccian.
Andreea Blejnar primea bani de la Marta în genți de laptop
Întrebările procurorului au vizat și relația cu Andreea Blejnar. Martorul a povestit cum îi ducea banii în genți de laptop la birou, iar aceasta îi băga într-un seif dar păstra și gențile goale. Pușcașu mărturisește că Andreea Blejnar știa foarte bine ce bani primește deoarece nu-i număra ci îi băga în seif. Îi ducea bani cam de două ori pe lună, atunci când veneau afaceriștii din Constanța cu gențile cu bani. Avocatul familiei Blejnar a încercat să sugereze că banii ar fi fost încasați de clienta sa în baza unor contracte de asistență juridică. Martorul însă a spus că nu are cunoștință despre un asemenea contract, el fiind administratorul firmei. Cel puțin el unul nu a semnat un asemenea contract. Ca o paranteză, Andreea Blejnar este asociată într-o firmă de avocatură cu Ioana Toma și Tatiana Onofrei Manolache. Cele trei au și firma de insolvență Prime Insolv Practice. Ioana Toma a ajuns din poziția de avocată în firma Andreei Blejnar în cea de consilieră personală a lui Sorin Blejnar la ANAF și apoi în poziția de Director juridic al ANAF. În timp ce aceasta ocupa funcția amintită, cabinetul de avocatură în care rămăseseră Tatiana Manolache Onofrei și Andreea Blejnar reprezenta companii care aveau litigii cu ANAF sau Ministerul Finanțelor. Litigii pe care le și câștiga, în schimbul unor onorarii fabuloase. Ioana Toma a fost reținută de procurori în dosarul “Murfatlar”, cel al evazioniștilor din alcool. După ce a trebuit să părăsească ANAF-ul,a revenit la firma Prime Insolv practice, alături de Andreea Blejnar și Tatiana Manolache Onofrei. Ioana Toma este soția lui Andrei George Creci, Directorul General al Societății de Transport București.
Din banii de mită se plăteau taxe și impozite la stat
Martorul Pușcașu a răspuns și la întrebările avocaților inculpaților. A confirmat că a purtat tehnică de înregistrare la întâlnirile cu Sorin Blejnar și Marius Capanu, șeful Direcției Autorizări din ANAF. Dar nu a semnat vreun acord cu procurorii DNA, așa cum susțin avocații apărării, ci a făcut-o pentru că i s-a cerut să spună adevărul. Pușcașu a primit clasarea în dosarul în care a avut calitatea de inculpat, însă și procurorul DNA prezent în sală susține că nu a avut legătură cu colaborarea acestuia cu organele de urmărire penală. Pe finalul declarației, care i-a făcut să transpire pe inculpați, martorul a mai spus că nu i-a dus bani lui Viorel Comăniță, dar conform declarației date în timpul urmăririi penale, l-a auzit pe Codruț Marta care pregătea banii pentru a se duce să se întâlnească cu fostul șef al Vămilor. Mai povestește cum din banii pe care îi primea de la Nemeș, Cadruț Marta plătea salariile angajaților și uneori taxele și impozitele către stat. Banii îi ținea într-un seif a cărui cheie o aveau Marta și el. Asta demonstrează încrederea pe care Codruț Marta o avea în martor.
Doi foști șefi ai ANAF, amândoi inculpați pentru corupție
La sfârșitul audierii, judecătoarea a anunțat un nou termen, pe 23 mai. S-a scuzat că ar fi dat termen din lună în lună ca de obicei, însă de data asta ar pica pe 1 iunie și e zi liberă. Cu termene din lună în lună, pentru fapte săvârșite în urmă cu 10 ani nu este exclus ca până la sfârșitul procesului să se constate că a intervenit prescripția. Mai ales că au rămas mulți martori neaudiați, iar alții nu s-au prezentat. Data viitoare vor fi audiați alți trei martori și cei care au lipsit vor fi aduși cu mandat. Cu toate că în timpul declarației martorului aveau fețe crispate, la plecare i-am văzut pe inculpați plecând chiar binedispuși. Sorin Blejnar chiar râdea când a ieșiți din Curtea de Apel. Nu a ieșit prin față, ci pe ușa laterală destinată avocaților și personalului. Spre deosebire de Comăniță și Florea, care au ieșit pe ușa pe care intră și ies justițiabilii. În parcarea cu plată de lângă Curtea de Apel, Blejnar s-a întâlnit cu Șerban Pop. Și el avusese proces la CAB. Tot ca inculpat și tot pentru fapte de corupție. Doi foști președinți ai ANAF, ambii judecați ca inculpați pentru fapte de corupție, ambii cu bolizi de lux, în același timp, în același loc, un tablou semnificativ pentru cele întâmplate în România într-o anumită perioadă.