Exclusiv. Mai e codrul frate cu românul? Cât de adevărat e mitul pandemiei: sărăcia salvează planeta. VIDEO

Exclusiv. Mai e codrul frate cu românul? Cât de adevărat e mitul pandemiei: sărăcia salvează planeta. VIDEO

Cât mit și cât adevăr este în isteria mondială despre ecologism şi poluare, respectiv despre revenirea la simplitate ca narativ cheie al pandemiei? Invitații jurnalistului Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, scriitorul și publicistul pe teme științifice Alexandru Mironov și sociologul și profesorul Mirel Palada au comentat cine poluează mai mult, bogații sau săracii? Dincolo de discursul corect politic, este real că sărăcia salvează planeta?

Relația seculară dintre om și natură este la rândul ei rescrisă în secolul 21. „Întreaga civilizație umană e așezată pe rămășițele unei păduri gigantice. Noi mai păstrăm din codrul ăla vechi imens al Europei. S-a transformat în rămășițe fosile, cărbune. Am cheltuit cea mai mare parte din asta", a explicat Alexandru Mironov.

Palada: Nu cumva ne agățăm de cicluri naturale insuficient înțelese?

Scriitorul a fost contrazis de sociologul Mirel Palada. „Nu s-a scos decât o mică parte din resursele de hidrocarburi fosile din pământ. Sunt măsurători care spun că mai e suficient cărbune. Acum 3.000 de ani aici a fost o câmpie verde care s-a deșertificat fără niciun fel de influență din partea omului. Nu cumva ne agățăm de cicluri naturale insuficient înțelese? Sistemul global e atât de complex încât nu înțelegem toate ramificațiile. Nu folosim această încălzire globală pe post de bâtă politică?, a chestionat specialistul.

Pe țăran îl doare la bască de copac"

„O societate pauperă este societatea care poluează cel mai mult. Putem vedea în orice comunitate, de exemplu la marginea Bucureștilor. Ard cauciuc. O să mâncați mai prost, o să trăiți mai prost, dar va fi mai bine pentru planetă. Societățile care au prosperat au devenit și mai responsabile cu mediul. Să nu îmi spuneți că un sărac din România e atent la reciclare", a remarcat Turcescu.

Alexandru Mironov

„Pe țăran îl doare la bască de copac. El zice: din ăsta fac atâția metri de foc. Vă spun că sunt de la țară, el aplică conceptul utilitarian asupra produselor", a replicat Palada. Invitații au remarcat că nu numai cel de la țară și-a pierdut legătura strânsă cu natura. Și cel de la oraș neglijează natura, ca dovadă munții de peturi lăsate de orășeni inclusiv în rezervațiile naturale. „Mersul spre oraș al celor din mediul rural e inevitabil", a completat Alexandru Mironov.

Ediția integrală a unui podcast exploziv poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News