Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv la podcastul EVZ! Schema cu care UDMR-ul câștigă voturi în toată țara. Fost premier: „Bravo lor că au găsit formula asta!”
Exclusiv la podcastul EVZ! Schema cu care UDMR-ul câștigă voturi în toată țara. Fost premier: „Bravo lor că au găsit formula asta!”

Exclusiv la podcastul EVZ! Schema cu care UDMR-ul câștigă voturi în toată țara. Fost premier: „Bravo lor că au găsit formula asta!”

Mihai Tudose, fost premier al României, a fost prezent la podcastul EVZ alături de jurnalistul Ionuț Cristache. În ediția de luni, cei doi au vorbit despre situația politică și economică în care România se află, despre autostrăzi, pensii și PNRR. Printre subiecte, Tudose a dat din casă și a explicat cum UDMR-ul este votat în toate județele țării, de la Satu Mare la Teleorman, de la Vaslui la Timișoara, prin intermediul unei scheme „veritabil românești”, cum s-ar spune.


Una dintre „legile nescrise” ale politicului românesc este faptul că UDMR-ul face mereu parte din coaliția aflată la guvernare. Dacă ne uităm la istoria politică a României postdecembriste, UDMR-ul este probabil cea mai puternică formațiune politică pe plan local, având în vedere că au stat la guvernare aproape mai mereu. Totuși, în toată această poveste rămâne o constantă: cum de câștigă mereu câte 5-6% din electorat?

Schema UDMR-ului prin care face rost de voturi

La ultimele alegeri dilema voturilor primite de UDMR a devenit un subiect de discuție, în contextul în care zeci de români, în unele cazuri chiar mii, au votat cu UDMR-ul prin județe ale țării precum Teleorman, Vaslui și multe altele.

„Vreți să vă spun de ce (UDMR-ul, n.r.) are procentul ăla? UDMR-ul are dreptul la reprezentanți în secțiile de vot. Vine la mine, la Brăila, și îl ia pe Cristache. Reprezentantul în secția de vot este plătit. Zice: Te mai pun și data viitoare, dacă îmi aduci șase voturi, că ești reprezentant UDMR. Ăla mai vorbește cu șase prieteni și le spune: veniți să votați cu UDMR-ul”, explică Mihai Tudose, fostul premier al României, conform infofinanciar.ro.

Conform declarațiilor sale în timpul podcastului lui Cristache de pe canalul de youtube EVZ Capital, Mihai Tudose explică faptul că UDMR-ul, fiind un partid parlamentar, are dreptul de avea reprezentanți în secțiile de vot din toată țara, pentru a se asigura că scrutinul decurge corespunzător.

Pentru câteva sute de lei, prietenii sunt chemați la vot

Reprezentanți în secțiile de vot din toată țara, chiar dacă unele circumscripții electorale nu au niciun cetățean maghiar înscris, deci în teorie, nu ar exista niciun interes politic pentru UDMR pentru a fi reprezentat în zona respectivă. Acești „gardieni ai voturilor” sunt plătiți din banii statului, banii necesari pentru organizarea alegerilor respective, cu sume de la 500 de lei până la 700 de lei. Tudose explică faptul că UDMR-ul se folosește de poziția de partid parlamentar pentru a avea reprezentanți în majoritatea secțiilor din România, unde în schimbul salariului de reprezentant al partidului, beneficiarul lefei este obligat să aducă și niște voturi UDMR-ului.

Cristache: Deci așa e votat UDMR-ul la Sulina, spre exemplu?

„Tudose: Uitați-vă că peste tot împărțiți numărul de voturi la numărul de secții și veți obține o medie de 5-6 voturi pe secție. E atât de simplu, fir-ar să fie, dar toată lumea comentează, lume care nu a fost niciodată într-o secție de vot. Eu am făcut toate alegerile din ’90 și m-am întrebat mereu (de ce este UDMR-ul votat prin toată țara n.r.). Te uiți frumos și vezi că este un număr constant, în toate județele unde nu sunt nativi și nici măcar cu rude sau veri. În sate au cinci voturi. E atât de simplu, bravo lor că au găsit formula asta.

Cristache: Deci d-asta este bătălia asta, să ai reprezentant în secția de votare?

Tudose: Uite că ați aflat ceva. Dar chestia asta, cu se fură alegerile, nu se fură!”, povestește fostul premier al României.

Tudose a spus că nu există nicio implicare a vreunei organizații de tip SRI sau STS în alegerile din România sau numărarea voturilor și că rezultatele alegerilor sunt mereu cele corecte.

„Toate partidele au copii după procesele lor. Dacă eu când adun la mine la Brăila, la partid, și îmi dă 1.204, mă uit la ce dă Biroul Electoral Central. Toți reprezentanții partidelor din secția de vot primesc o copie a procesului verbal. Toți. Toți sunt de față la numărat. Întotdeauna în spate se ascund cei care pierd alegerile și trebuie să dea vina pe cineva”, este de părere Tudose