EXCLUSIV. Întâlnire de gradul zero în coaliția de guvernare. Miza este de peste două miliarde de euro

EXCLUSIV. Întâlnire de gradul zero în coaliția de guvernare. Miza este de peste două miliarde de euro

Guvernanții României se vor întâlni de urgență în Parlament, pentru a discuta despre înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare Infrastructurii în Sănătate, prevăzută în PNRR. Subiectul a dat naștere unor situații tensionate între parlamentari, după ce USR-PLUS a acționat fără a discuta cu colegii de la guvernare despre acest aspect.

Întâlnire de gradul zero în coaliția de guvernare cu miză de peste două miliarde de euro, pe tema înființării Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Noi tensiuni iau amploare între guvernanți, după ce USR-PLUS vrea ca banii pentru construirea unităților spitalicești să treacă prin noua agenție prevăzută în PNRR.

Surse de la nivel înalt din PNL au declarat în exclusivitate pentru Evenimentul Zileieste imposibil ca spitalele să fie construite urmând procedura amintită, deoarece termenul de înființare a agenției susținute de USR-PLUS este de 31 decembrie 2022 - același termen până la care România trebuie să contracteze 70% din suma alocată prin PNRR în primii doi ani de zile.

Înființarea Agenției nu a fost discutată în coaliție

PNRR este, din nou, subiect de dispută între guvernanți. De această dată, miza este de peste două miliarde de euro. Autoritățile politice ale statului român urmează să se întâlnească, zilele următoare, în cadrul unei ședințe, pentru a dezbate înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltare Infrastructurii în Sănătate, prevăzută în PNRR, deși acest subiect nu a fost discutat în coaliția de guvernare.

PNRR arată că sponsorizarea cu fonduri din partea UE este împiedicată de limitările administrative care vizează pregătirea și implementarea proiectelor de investiții.

„La nivelul Ministerului Sănătății nu există o evidență centralizată a situației fondului construit din sănătate și nici a investițiilor în infrastructură sau în dotări. Procesul de proiectare și construire a obiectivelor de investiții infrastructură medicală este unul complex, necesitând un management eficient, cu standarde clare de calitate și siguranță și cu încadrarea într-un timp rezonabil”, se arată în PNRR.

Surse de la nivel înalt din PNL au dezvăluit în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei că "înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate nu a fost discutată în coaliția de guvernare. Nu s-a discutat despre o astfel de agenție prin care să se construiască spitale".

Construirea spitalelor prin intermediul Agenției este imposibilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că vrea să construiască cele trei mari spitale regionale prevăzute în PNRR prin intermediul Agenției Naționale pentru Dezvoltare Infrastructurii în Sănătate.

„E vorba de proiecte de investiții derulate de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. De exemplu, Agenția va prelua în portofoliul ei managementul de proiect pentru cele trei mari spitale regionale. Agenția va prelua alte proiecte din PNRR care au impact teritorial major și se află în subordinea Ministerului Sănătății, vorbim de institute oncologice, institute de boli-cardiovasculare. Pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale sau a altor ministere, Agenția poate să aibă rol consultativ", a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Surse din PNL au explicat că acest lucru este imposibil, din cauză că statul român nu poate contracta suma necesară pentru a primi finanțarea din partea UE. "Nu e posibil să construiești spitale astfel, fiindcă noi trebuie să contractăm 70% din suma alocată prin PNRR în primii doi ani, până în 31 decembrie 2022. Or' agenția are ca termen de înființare data de 31 decembrie 2022. Deci nu are nici măcar timp la dispoziție să demareze procedurile de licitație pentru contractare", au declarat surse din PNL.

Cine va gestiona banii. Cîțu este somat să corecteze neregulile

Scandalul implică și contre pe tema gestionării banilor pentru construirea infrastructurii medicale. Lideri liberali nu sunt de acord ca fondurile să fie administrate de către ministerul USR-PLUS.

Surse din vârful PNL spun că responsabile în acest sens sunt entitățile care au spitalele în subordine, care au demarat contracte și au realizat studii de fezabilitate. Cu alte cuvinte, banii trebuie gestionați de către instituțiile care au parcurs toți pașii procedurali pentru a ajunge la contractare.

"În mod normal, cine este administratorul spitalului trebuie să gestioneze acești bani. Dacă vorbim despre spitalul administrat de Consiliul Județean, atunci Consiliul Județean ar trebui să gestioneze banii. Dacă spitalul se află în subordinea Sănătății, atunci Ministerul Sănătății ar trebui să se ocupe. (...) Coaliția nu a decis să se construiască spitale finanțate prin PNRR, prin agenție. Premierul ar trebui să corecteze această chestiune", au mai declarat sursele politice pentru EvZ.

Ne puteți urmări și pe Google News