Exclusiv. Începe să se contureze soarta războiului? Fost șef SIE: Rusia aproape și-a atins obiectivul. Video

Exclusiv. Începe să se contureze soarta războiului? Fost șef SIE: Rusia aproape și-a atins obiectivul. Video

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. . Pe de altă parte, Rusia pare foarte aproape de obiectivul său militar, cucerirea Sudului și a Donbasului. Se va schimba soarta războiului, care va fi următoarea mișcare a Rusiei, care sunt pericolele la adresa României? Întrebări de foc, cu răspunsuri incerte.

Invitat în emisiunea Contrapunct EVZ alături de jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic, fostul director al spionajului românesc, Cătălin Harnagea, în prezent editorialist EvZ a încercat să ofere răspunsuri pertinente. Unul se referă la echilibrul de forțe din teren după mai bine de 3 luni de la debutul invaziei rusești pe teritoriul Ucrainei.

Blocadă absolut perfectă în zona strategică Marea Neagră-Marea Azov

În viziunea expertului militar, deși a avut o evoluție oscilantă în prima parte a conflictului militar, Rusia este foarte aproape de obiectivul său real, anume cucerirea zonei de Litoral și a Donbasului, neoficial cucerit încă din 2014, dar fără o recunoaștere internațională.

Donbass e o miză vitală. Sursa: arhivă EVZ

„Dacă tragem linie în afară de primele 30-40 de zile, în care armata Federației Ruse s-a arătat destul de confuzată, în acest moment practicFederația Rusă și-a atins obiectivul. Donbasul e aproape cucerit, Crimeea e luată din 2014, e o blocadă absolut perfectă pe zona Mării NMegre și a Mării Azov, o blocadă de aprovizionare a Ucrainei și de export".

Ne puteți urmări și pe Google News

Harnagea: Nimeni nu e învingător

În aceeași intervenție, fostul șef al SIE a completat că tactica Rusiei de înghesuire a Ucrainei urmărește sufocarea lentă la nivel economic și psihologic. Chiar dacă armata ucraineană a primit recent sisteme de ultimă generație tip Himars, un element cheie în relansarea războiului odată cu acest arsenal de mare calibru primit de la americani este pregătirea personalului militar, componenta umană.

Referitor la evoluția probabilă a conflictului, Cătălin Harnagea estimează că se va merge pe un conflict înghețat, în care Rusia să-și păstreze Donbasul, Crimeea și Litoralul. De menționat, de asemenea, că armata rusă, care se ridică la un total de 1 milion de militari, a folosit până acum doar 10% din capacitatea sa.

„Interesul lor a fost Donsabul. E  un conflict regional pe care toți să-l închidă. Nimeni nu e învingător, deși fiecare parte se consolidează (n.r. - ca armament, logistică etc.). Ucraina primește în  continuare tehnologie", a mai afirmat invitatul.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro