EXCLUSIV/ Există o speranță ca stațiunea Bran să nu fie distrusă. Supermarket-ul multinațional nu a cumpărat terenul pe care vrea să construiască
- Denisa Macovei
- 30 septembrie 2021, 16:04
Evenimentul Zilei continuă șirul dezvăluirilor cu privire la construcția unor supermarket-uri multinaționale pe teritoriul comunei Bran. Din informațiile noastre, se pare că opozanții acestui proiect se agață de o mică speranță, aceea că oficialii nu vor reuși să distrugă arhitectura tradițională a Bran-ului prin simplul motiv că încă nu s-a realizat tranzacția imobiliară pe terenul în care se vrea construcția supermarket-ului.
Din ce în ce mai mulți locuitori care au casele în vecinătatea terenului pe care se vrea construirea unui supermarket ne cer să le ascultăm rugile și să facem apel la cetățenii comunei, rugându-i să se pună în locul lor. EVZ a stat de vorbă cu unul dintre oamenii direct implicați. „Socrii mei sunt vecini pe partea stângă, adică spre Castelul Bran, cu gardul lipit de locul unde vor să construiască și eu îi reprezint oficial în calitate de ginere prin acord notarial, procură notarială. Pentru că sunt în vârstă și mandatarul lor să îi reprezint să nu se construiască magazinul”, ne-a declarat Liviu Grigorescu.
Atât el, cât și alți vecini, fac apel la umanitatea consilierilor locali și le sugerează că, dacă își doresc atât de mult un supermarket fix în comună, să o facă pe terenul lor sau în imediata lor vecinătate. „De ce nu îi întrebați pe consilieri dacă supermarket-ul ar fi vecin cu ei, dacă ar avea aceeași poziție. Ar mai fi de acord să se construiască? Toți sunt de acord, dar nu în curtea lor sau lângă curtea lor. De ce nu își vinde unul dintre consilier vreun teren de-al lor și să se facă vecin cu supermarket-ul?”, ne-a mai semnalat bărbatul.
„Au promis încă din campania electorală”
Din păcate, pentru Liviu Grigorescu se pare că întebarea este retorică. Dezamăgit de tot ce se întâmplă acum în stațiunea Bran, acesta ne explică și de ce se vrea musai construcția supermarketului tocmai acolo. „Este o ambiție pentru că există teren înafara localității, pe care ar putea să construiască, dar nu este pe teritoriul comunei Bran, este pe teritoriul orașului Zărnești. De aceea nu vor să-l ducă acolo pentru că în campania electorală primarul și viceprimarul au promis electoral că vor face totul ca să aducă supermarket-uri multinaționale în zonă și asta mă face să cred că sunt niște interese ascunse. Cum poți să promiți ceva, că sunt eu primar, că se construiește supermarket aici? Interesul locuitorilor din Bran, nu contează că sunt 100 sau 10, este vorba de interesul locuitorilor din Bran. Cei mai afectați sunt cei care sunt pe strada principală”. Se pare că terenul de 9200 de metri este ținta acestui proiect, tocmai datorită amplasării lui. „Principalul motiv pentru care un lanț de supermarket-uri vrea să construiască într-un anumit loc este poziția. Bani au. Puteau să-l construiască la 10 km, unde terenul e aproape gratis, dar nu vor să construiască acolo nu au vad-ul format. Aici, pe DN, nu trebuie să depună niciun efort ca să vină clienți, pentru că vor veni pe jos”, ne-a mai declarat vecinul afectat.
Chiar dacă primim din ce în ce mai multe sesizări, iar vecinii nu mai sunt speriați de autorități și acceptă să vorbească deschis, totuși sunt prea puțini pentru ca „vocea” lor să fie luată în considerare. „E o mică comunitate care nu vrea să se construiască deloc pentru că se schimbă specificul zonei. Acolo este o zonă cu pomi fructiferi, Bran-ul are o tradiție îndelungată în creșterea animalelor, productia fructelor, iar pe cei care vor să construiască supermarket-uri îi interesează numai profitul, nu bunăstarea locuitorilor din zonă, care sincer să fiu nu o duc foarte prost”, a mai declarat Liviu Grigorescu pentru EVZ, motivând că se împotrivește acestui proiect deoarece se gândește în primul rând la calitatea vieții lui și a familiei sale, iar apoi la vecinii lui. „Calitatea vieții mele ca vecin va scădea dramatic, ca să nu mai vorbim de partea financiară pentru că pe termen lung, să construiești ceva în zonă, o pensiune, sau să vinzi proprietatea, va scădea foarte mult prețul datorită vecinătății. Nimeni nu vrea să fie vecin, să aibă gardul lipit de un supermarket. Ei nu iau în calcul poluarea fonică, poluarea de la gazele de eșapament, traficul crescut din zonă. Oricum este trafic sufocant în zonă în perioadele de concediu, sau în weekend-uri, ca să nu zic de Crăciun și Revelion. Este vorba de pur și simplu ambiția personală că au promis în campania electorală. Cumva ei se spală pe mâini și spun că ei au făcut ce au vrut locuitorii din Bran. Dar nu a fost o consultare oficială. Au fost strânse semnături de poștașul comunei și au fost strânse semnăturile cu DA, în niciun caz de pe strada principală sau de la vecini. Au fost strânse din comunități aflate la distanță de 2-3 kilometri”.
„Am dat în judecată Primăria Bran”
Liviu este unul dintre persoanele care vor merge până în pânzele albe pentru a-și face dreptate și pentru a-și proteja familia și bunurile acesteia. „Primăria se spală pe mâini, o să voteze avizul pentru că după aceea supermarket-ul va fi obligat să obțină avizele necesare construcției. Sunt vreo 15 foruri care pot să dea aceste avize și printre care este unul si de acordul notarial al vecinilor.Am dat în judecată Primăria Bran pentru oportunitatea aceasta de a emitere a certificatului de urbanism și urmează să primesc rezoluția. După ce Primăria va emite acest aviz favorabil, cei de la supermarket se vor duce să obțină avizele de construcții. Printre care care trebuie și acordul notarial al vecinilor, act care nu implică imposibilitatea de a construi. Pentru că ei pot să construiască și după aceea eu trebuie să îi dau în judecată. Deci legea le permite să construiască și fără acordul vecinilor”.
„Terenul nu este vândut încă”
Singura lui speranță este aceea că nu se va realiza tranzacția imobliară și că lanțul de supermarket-uri se va răzgândi cu privire la locația unde să construiască următorul magazin. „Terenul nu este vândut. Știu asta deoarece ca să dau în judecată acest act al Primăriei Bran, am fost la oficiu de cadastru și în schimbul unei taxe cerute de Statul Român se pot solicita date despre teren. Este un pre-contract de vânzare-cumpărare, între familia Tampa și supermarket, care e valabil doi ani de zile. Terenul nu este încă vândut. Supermarket-ul nu a vrut să plătească tot prețul pe teren fără să știe dacă poate să construiască sau nu. A fost doar o promisiune că va cumpăra. În cazul în care nu poate să construiască, nu va cumpăra terenul”, ne-a mai declarat Grigorescu.
Până una alta, acesta vrea totuși să afle care este numărul real al acelor oameni care au semnat că sunt de acord cu acest supermarket în apropierea centrului comunei și dacă au fost informați corect. Dacă poștașul, care s-a ocupat personal de strângerea de semnături, a avut competența să le explice oamenilor toate detaliile și mai ales motivul pentru care vor avea, fix în comună, un supermarket multinațional și nu înafara lui, așa cum se întâmplă în toare orașele. „Care sunt acei locuitori care au semnat ca să se construiască? Câți sunt de fapt? Mai puțini decât cei care l-au ales ca primar, că a fost ales cu 15% din voturi. Așa e legea în România și poate locuitorii sunt 10% că restul nu sunt informați. Abia după ce se construiește va fi creat un precedent și oricine poate să construiască ce vrea în Bran pentru că nimeni nu mai poate să spună că nu poate să facă asta din moment ce sunt construite supermarket-uri. E trist și dureros pentru că reușesc să facă asta prin dezbinarea populației. A vecinilor între ei. Un vecin este de acord să se construiască, asta deoarece oficialii supermarket-ului i-au promis că îi vor face nu știu ce canalizare, că-i angajează familia”.