Exclusiv EVZ. Verdict final în dosarul incendiului de la Spitalul Piatra Neamț, din timpul pandemiei. Atunci au murit zece pacienți

Exclusiv EVZ. Verdict final în dosarul incendiului de la Spitalul Piatra Neamț, din timpul pandemiei. Atunci au murit zece pacienți

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat zilele trecute, după verificări și expertize făcute pe durata a doi ani, cu privire la cauzele care au condus la producerea incendiului devastator care, în 2020, a cuprins Secția ATI - Covid 19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. EVZ a aflat în exclusivitate cine se face responsabil de tragedia în urma căreia au murit zece persoane și au fost răniți doi medici care au încercat să-și salveze pacienții.

Zece oameni au ars de vii, alți șase au fost răniți

La jumătatea lunii noiembrie a anului 2020, unitatea de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost cuprinsă, ca din senin, de flăcări care s-au extins extrem de rapid. Personalul medical a încercat să evacueze cât mai mulți pacienți, toți intubați, aflați în stare gravă și foarte gravă din cauza COVID-19. Din nefericire, zece oameni n-au putut fi salvați și au murit arși de vii pe paturile din saloanele ATI prinse în capcana de foc. Alți șase oameni au fost răniți, printre care s-a aflat și medicul Cătălin Denciu care era de gardă în acea zi fatidică.

Cătălin Denciu, eroul anului în Belgia

Medicul-erou Cătălin Denciu s-a întors la spitalul din Piatra Neamț, după ce a fost îngrijit luni de zile de medicii belgieni

Cu arsuri grave pe tot corpul, doctorul, care a încercat să scoată din iadul de foc cât mai mulți bolnavi care nu se puteau ajuta singuri, a fost transferat în Belgia, la Spitalul Militar ”Regina Astrid”, unde a fost tratat o lungă perioadă.

Candela manevrată imprudent

Inițial, s-a crezut că este vorba de un scurt circuit, de o suprasolicitare a a aparaturii medicale folosite la ventilarea bolnavilor de coronavirus care aveau nevoie de oxigen. Iată că, după mai bine de doi ani de expertize, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pus punct cercetărilor și a emis decizia finală.

La originea tragediei din spital, care a răpus viețile a zece oameni, toți bolnavi de COVID, dependenți de oxigen țintuiți la pat, a stat o candelă manevrată imprudent de o asistentă medicală.

Cercetările au scos la iveală că este vorba de o lumânare mică, fără protecție laterală din sticlă, care ars timp de aproape două ore și jumătate la căpătâiul unui muribund. Din neglijență, asistenta a atins acea candelă, iar costumul i s-a aprins. Din cauza faptului că totul era din plastic în acel salon, focul s-a propagat extrem de rapid.
Asistenta lucrează în continuare la Spitalul din Piatra Neamț și până acum nu a discutat cu colegii despre decizia anchetatorilor care au găsit-o vinovată.

De la candelă s-a aprins echipamentul de protecție la asistentei

”Incendiul a fost declanșat de aprinderea echipamentului de protecție pe care îl purta numita Gianina Ș., cel mai probabil la contactul cu flacăra deschisă rezultată din utilizarea unei candele într-un mediu suprasaturat cu oxigen. (...)Având în vedere modalitatea de declanșare, viteza de evoluție și amprenta focului, rezultă că evenimentul a avut un caracter incendiv cu un singur focar. Apreciem că evenimentul putea fi evitat, în primul rând prin neutilizarea în încăpere a unor obiecte care generează flacără deschisă (candelă aprinsă). De altfel, ventilarea periodică a spațiului pentru echilibrarea concentrației de oxigen este un alt element care ar fi condus la prevenirea evenimentului sau cel puțin la limitarea consecințelor acestuia”, este sentința finală a magistraților de la ÎCCJ.

Opinia avocatului Cuculis: „Acea asistentă medicală cerea, la un moment dat, despăgubiri din postura de victimă”

Legat de această decizie, avocatul Adrian Cuculis, ne-a declarat: ”E o decizie finală care spune că de la o candelă adusă unui muribund s-a întâmplat totul. Firește, în acel mediu supraîncărcat de oxigen a fost suficientă acea flacără pentru a se declanșa tragedia. Acum, acea asistentă medicală, care la un moment dat cerea despăgubiri din postura de victimă, va trebui să răspundă penal. E vorba de vătămare corporală și ucidere din culpă”.