EXCLUSIV EVZ. Unde să ții banii ca să ai câștiguri frumoase

EXCLUSIV EVZ. Unde să ții banii ca să ai câștiguri frumoase

Cu dobânzi real negative, depozitele bancare nu mai prezintă interes. În schimb, românii pot alege să-și pună banii în fonduri de investiții, pe bursă și în imobiliare.

Depozitele bancare au încetat să-i mai atragă pe românii care vor să economisească, din cauza dobânzilor foarte mici, în multe cazuri chiar real negative. În prezent, dobânzile la depozitele bancare în lei variază între 1,49% pe an și 3,8% pe an, conform datelor centralizate de Conso. ro. Ne putem aștepta la o continuare a diminuării câștigurilor din depozite, după ce Banca Națională a României (BNR) a redus, pe 4 august, dobânda de referință de la 3,5% pe an la 3,25% pe an. În luna iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu își exprima temerea că persoanele care doresc să pună bani deoparte vor căuta alternative mai avantajoase, însă mai riscante, cum ar fi investițiile imobiliare speculative.

EVZ a consultat mai mulți specialiști pentru a evidenția câteva posibilități de a-și plasa banii pentru românul de rând, care nu are cunoștințe temeinice ale piețelor financiare.

Cum să câștigi pe bursă și cu fondurile de investiții

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca regulă generală, omul trebuie să investească în lucruri pe care le înțelege și este conștient de riscuri”, sfătuiește Doru Lionăchescu, managing partner al firmei de consultanță „Capital Partners”. Altfel, susține acesta, Bursa este o alternativă ce aduce câștiguri persoanelor care au bani disponibili pentru investiții. Însă, pentru investitorul „mirean”, Lionăchescu recomandă investiția în ETFuri (Exchanged Traded Funds, fonduri deschise de investiții tranzacționate pe bursă) care urmăresc evoluția indicelui bursier. Acestea sunt cele mai ieftine și cele mai puțin riscante, spune Lionăchescu.

Și analistul economic Radu Limpede, managing partner EU Advisory, recomandă înmulțirea banilor la bursă, cu precizarea ca „cei care nu se pricep să apeleze la un consultant sau specialist”. Totodată, acesta este de părere că românii își pot investi banii și în fonduri mutuale, cei mai mari administratori din domeniu făcând parte din grupuri bancare solide precum Erste, Raiffeisen sau BRD.

Imobiliarele revin în peisaj

O altă posibilitate de înmulțire a banilor pe care o au la dispoziție românii este piața imobiliară și în special apartamentele noi, spun specialiștii chestionați de EVZ. „Cu excepția locuințelor de patrimoniu și a celor care au poziții privilegiate, o locuință veche nu se poate decât deprecia”, este de părere Doru Lionăchescu.

Cele mai atractive locuințe pentru o investiție sunt cele care pot fi închiriate ușor, afirmă Gabriel Voicu, director New Homes Division la Coldwell Banker Affiliates of Romania. Cele mai atractive proprietăți sunt cele noi, în ansambluri rezidențiale cu o imagine bună si cu un grad ridicat de dezvoltare generală a infrastructurii. Voicu spune că randamentul investiției, în acest caz, depășește 8% pe an, față de maximum 6%, la locuințele vechi.

Dacă urmăriți executările făcute de Fisc, puteți profita de scăderea cu 25% a prețului de vânzare al locuinței executate silit la a doua licitație. „Randamentul potențial în urma închirierii poate fi ridicat și, de la caz la caz, se poate obține și un profit dintr- o revânzare ulterioară”, mai spune reprezentantul Coldwell Banker.

Conform acestuia, sunt atractivi pentru investiții imobiliare polii economici regionali, unde vin atât potențialii angajatori, cât și tinerii: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.