Exclusiv EVZ. Petre Daea: Fermierii care nu au vândut grâu, vor primi bani. Trebuie să întocmească o situație foarte clară

Exclusiv EVZ. Petre Daea: Fermierii care nu au vândut grâu, vor primi bani. Trebuie să întocmească o situație foarte clară Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, în cadrul emisiunii „”România lui Cristache” de pe EVZ, că fermierii care nu au vândut grâu din cauza crizei cerealelor ucrainene, vor primi bani de la stat.

Petre Daea a spus că, pentru a primi bani de la stat, fermierii trebuie să întocmească o situație foarte clară. ”Efectul asupra pieței a fost și este. De aceea s-au luat două decizii: stop importurilor și a doua tranșă de bani pentru a ajuta fermierii. Tirurile cu cereale ucrainene nu se vor mai opri în România, vom forma un culoar. În țară vor intra doar produsele pentru care au fost încheiate contracte, astfel intrăm în dezordine comercială. În momentele astea de război, trebuie foarte multă minte”, a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a mai explicat că, în Portul Constanța, trebuie clarificată situația: ”Trebuie să facem culoare separate, ca să știm exact ce avem pentru români și pentru ucraineni. Când este război, toți avem probleme, trebuie să găsim soluții pentru a ieși din situația asta grea. Trebuie să ajutăm fermierii români. Problemele sunt pe cale de rezolvare anul acesta”. Urmăriți emisiunea, AICI.

Petre Daea a mai spus că, în acest moment, avem dezechilibre la carne de porc și la legume, pentru că noi nu suntem, nici Turcia, nici Grecia: ”Dar noi suntem mari producători de cereale, alături de Rusia și Ucraina”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criza cerealelor din Ucraina

Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a informat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranşe de compensaţii pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro, a precizat el, la începutul şedinţei de Guvern. Aceşti bani se adaugă sumelor aprobate prin hotărâre de Guvern, astfel încât fermierii români urmează să beneficieze de un total de 50 de milioane de euro.

Îmbunătăţirea recoltei de cereale a României ar putea limita locul Ucrainei în Portul Constanţa

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale şi oleaginoase, a văzut cum porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate după invazia declanşată de Rusia în luna februarie 2022, astfel că ţara fost nevoită să găsească rute alternative de shipping prin ţările vecine membre ale Uniunii Europene.

Chiar şi după acordul internaţional intermediat de ONU la finele lunii iulie 2022, care a dat acces Ucrainei la trei dintre porturile sale la Marea Neagră, portul Constanţa rămâne cea mai importantă rută alternativă de shipping. Acordul intermediat de ONU expiră la 18 mai şi o prelungire nu a fost încă convenită.

Potrivit oficialilor de la Comvex, portul Constanţa a intermediat aproape o treime dintre exporturile de cereale ale Ucrainei, după invazia rusească, livrând 8,6 milioane de tone în 2022 şi 3,3 milioane de tone în primul trimestru al acestui an.

"Noua recoltă românească pare să fie mai mare decât cea de anul trecut, ceea ce înseamnă că va fi loc mai puţin pentru ucraineni. Operatorii nu îi vor prejudicia pe clienţii lor tradiţionali", a declarat directorul Comvex, Viorel Panait. Acesta a mai spus că o mai bună gestionarea a traficului camioanelor şi reducerea congestionării portului ar putea ajuta, în absenţa unor noi capacităţi.

Anul trecut, prin portul Constanţa au fost exportate 24,01 milioane de tone de cereale.

Analiştii firmei de consultanţă Agritel estimează că în acest an România, unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE, ar urma să recolteze 10,35 milioane de tone de grâu, ceea ce ar însemna o revenire semnificativă după recolta de anul trecut care a avut de suferit de pe urma secetei.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro