Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Groaznica poveste a demolării bisericii Sfânta Vineri-Herasca, din București.

A lipsit foarte puțin să izbucnească o revoltă urbană atunci când buldozerele au intrat în curtea Bisericii Sfânta Vineri. Sursa: www.muzeuldefotografie.ro
Autor: | | 6 Comentarii | 3252 Vizualizari

O biserică-monument a fost rasă de pe fața pământului, cu buldozerele, la ordinul Elenei Ceaușescu. Părintele paroh Gelu Bogdan povestește, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, cum a fost în iunie ’87 când a rămas fără „obiectul muncii”. Astăzi, a ridicat din temelii o copie fi delă a fostei sale biserici.

Jos porcăria!”, au fost cele două cuvinte scuipate de Elena Ceaușescu prin care soarta emblematicei biserici bucureștene Sfânta Vineri-Herasca, din spatele Halei Unirii, a fost pecetluită. Din clipa în care coana Leana a decis grozăvia, în numai câteva zile, în iunie 1987, lăcașul de cult ctitorit de Matei Basarab a fost ras cu buldozerele de pe fața pământului, ca să facă loc unui bloc de locuințe.

Peste trei mii de credincioși au sfidat atunci Securitatea și Miliția. Pe locul fostei biserici a apărut, peste noapte, un covor de zeci de mii de lumânări. Securiștii n-au avut curajul să-i oprească. Părintele Gelu Bogdan, parohul bisericii, a avut un puseu de tensiune care era cât-p-aci să-l omoare. Protestele sale l-au prigonit atunci pe duhovnic. Au trebuit să treacă peste 20 de ani ca iubita sa biserică să renască din propriul moloz. Astăzi, prin stăruința și încăpățânarea părintelui Gelu Bogdan, biserica Sf. Vineri- Herasca e complet ridicată, după planurile originale. Părintele Bogdan ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, prin ce a trecut atunci, în cei mai negri ani ai comunismului și ulterior.

Ironia sorții face ca tot el să fi fost cel care i-a spovedit, pe patul de moarte sau le-a slujit la groapă unora dintre cei care au participat la dărâmarea bisericii sale. Astăzi, mai are o singură dorință: „Să mai slujesc odată în biserica mea…”.

Ctitorită de Matei Basarab și demolată de Elena Ceaușescu

Noua Sfânta Vineri-Herasca este situată, oarecum ironic, în spatele Tribunalului București și peste drum de Teatrul Evreiesc de Stat. În București mai există o biserică intitulată astfel, dar în Drumul Taberei, lângă parcul Moghioroș. Aceasta, zic unii, ar fi fost ridicată ca să blocheze, cumva, reconstrucția celei de la Unirii. Oricum, arată mai mult a moschee decât a biserică ortodoxă. Îi lipsesc doar niște minarete.

Părintele Gelu Bogdan are astăzi 71 de ani. Se uită la „ctitoria” sa cu duioșie. „Aveam 44 de ani când au intrat buldozerele în biserică, între 15 și 19 iunie 1987...”, îi tremură vocea bătrânului preot când privește pozele din timpul demolării bisericii.

Domol, începe să povestească: „După cutremurul din ’77, când turlele bisericii au fost grav afectate, Patriarhul Iustin Moisescu a hotârât numirea mea ca preot-paroh la Sfânta Vineri-Herasca, târnosită de Matei Basarab în 1645 și, mai târziu, de generalul Constantin Herescu-Năsturel, stră-strănepot al domnitorului”.

Ultima liturghie, pe 14 august 1987

Cu o lună înainte de demolare, Primăria Capitalei ceruse Consiliului Parohial un teren de 1.400 de metri pătrați aflat în fața bisericii. Urma să se pună un bloc în față, exact ca în cazul bisericii Domnița Bălașa. Se întâmpla în plină eră de „sistematizare” a Bucureștiului.

„Eram fericiți că biserica și casa parohială, cu 26 de apartamente, scăpau! Dar pe 13 iunie, la ora patru după amiaza, a apărut în zonă Elena Ceaușescu, însoțită de Ion Dincă «Teleagă»”, se înfioară părintele Bogdan. Din gesturile „tovarășilor” a înțeles că se întâmplă ceva rău. „Eram la zece metri de ei și am auzit-o pe coana Leana spunând: «Jos porcăria! ». Ea a decis, nu Ceaușescu!”, afirmă răspicat preotul. „Am simțit că mă prăbușesc în mine însumi!”, oftează bătrânul. S-a dus apoi acasă și i-a spus soției să se pregătească de evacuare: „Ultima liturghie am slujit-o duminică, pe 14 iunie și, luni seara, pe 15, a fost ultima vecernie... Atunci, a venit un securist în biserică și mi-a strigat să ies de acolo că începe demolarea! A doua zi, la 5 dimineața, m-am trezit cu buldozerele în curtea casei parohiale... În 36 de ore au demolat-o!”. Părintele Bogdan a apucat să-și ia doar lucrurile personale.

„Trei zile au tot dărâmat la ea!”

„Am sperat și eu, și generalul Olteanu, primarul Bucureștiului, că biserica va scăpa. N-a fost să fie... Miercuri, pe 17 iunie ’87, la amiază, a venit o delegație în frunte cu Ștefan Bârceri, viceprimarul Capitalei. Mi-au zis: «Părinte, ne pare rău, dar s-a hotărât și demolarea bisericii»”. Câțiva ani mai tîrziu, Bârceri s-a apropiat de cele sfinte. „După Revoluție, Ștefan Bârceri a devenit fiul meu spiritual. Eu l-am spovedit și împărtășit înainte să moară...”, se întristează duhovnicul când își amintește de cel care i-a dat năprasnica veste. „Trei zile au tot dărâmat la ea, până vineri, când au ras-o de pe fața pâmântului!”, mai că-l ia plânsul pe bătrânul popă. Din fericire, zice preotul, toate lucrurile din sala muzeală au fost salvate și duse la muzeul din Herești, județul Teleorman, iar catapeteasma, clopotele și icoana au fost transportate la Mânăstirea Cernica, unde au rămas în păstrarea călugărilor.

„Am avut atunci un puseu de tensiune din cauza a doi securiști care mă înjurau... Le spusesem și eu multe, în durerea mea!”, rememorează părintele Bogdan.

Avem PRIMA IMAGINE cu Radu Mazare in avion! Cum ARATA! FOTO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI