Citește și: EXCLUSIV EVZ. Traian Băsescu, încă o adeverință că nu a colaborat cu Securitatea. UPDATE: Noi detalii despre DOCUMENTELE analizate

Raportul de activitate a fost încheiat de Traian Băsescu în urma negocierilor purtate în mai 1988 și transmis în aceeași lună Serviciulului Reparatii al Navrom.După două luni, raportul scris în luna mai a fost preluat direct sau prin prin ofițerii Securității din  cadrul Navrom și înregistrat în arhiva Direcției Securității Statului în iulie 1988.
Raportul înregistrat în arhiva Securității în iulie 1988, înaintat de Traian Băsescu Centralei Navrom în mai 1988, descrie negocieri purtate cu compania "G", una dintre cele două firme care dețineau monopolul absolut al aprovizionării navelor românești cu piese de schimb, dar și cu alimente, țigări și băuturi.
În raportul său, Traian Băsescu atrăgea atenția asupra faptului că firma practica prețuri exagerate la piesele de schimb, folosindu-se de faptul că, atunci când i se solicitau separatoare sau monitoare de santină, nava respectivă avea deja o interdicție de plecare de la organismul guvernamental de profil din Belgia, iar interesul echipajului era să poată părăsi portul cât mai repede.Din aceste motive s-a mers pe renegocierea contractelor.
Raportul de activitate înregistrat cu două luni mai târziu în arhiva Securității, mai explică faptul că firma "G" folosea drept strategie comercială utilizarea unor prețuri foarte mici la țigări, alimente și băuturi (articole foarte căutate în rândul marinarilor), la pachet cu piesele de schimb scumpe, eliminându-și astfel orice concurență.
În schimb, mai sublinia Traian Băsescu, firma obținea profituri considerabile din furnizarea pieselor de schimb, pe care le vindea la prețuri între 1.600 și 2.000 de dolari peste prețurile pieții. 
Rămâneți pe evz.ro pentru a afla cum a încercat firma "G" să-i ofere lui Traian Băsescu 32.000 de franci belgieni și cum a reacționat șeful statului la momentul respectiv.
Peste 100 de file analizate de CNSAS
Raportul pe care CNSAS îl va face public în cursul zilei de astăzi s-a bazat pe studierea a peste 100 de file, din două dosare, unul de 86 de pagini și al doilea de 26 de volume, din care au fost identificate pasaje referitoare la activitățile de negociere derulate de Traian Băsescu în calitate de reprezentant al Navrom în Belgia și Olanda, dar și referitoare la activitățile din Portul Constanța.

După analizarea documentelor respective, CNSAS a confirmat deciziile anterioare emise de această instituție, în anii 2002, 2004 și 2006, prin care se stabilește că Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică. Alte detalii aici!

CITIȚI ȘI:

  • EXCLUSIV EVZ. Traian Băsescu, încă o adeverință că nu a colaborat cu Securitatea. UPDATE: Noi detalii despre DOCUMENTELE analizate
  • Traian Basescu, scos curat de Colegiul CNSAS
  • Nota lui Băsescu către Securitate, văzută de Andrei Pleșu
  • Ponta: Băsescu a fost ofițer de securitate
  • Ciuvică trebuie să-i plătească lui Băsescu 13.600 de euro pentru că l-a calomniat, acuzându-l că a fost colaborator al Securității

Te-ar putea interesa și: