Exclusiv EVZ. Atenție la buzunare! Șuții au descoperit „portița” legală de a fenta pușcăria

Exclusiv EVZ. Atenție la buzunare! Șuții au descoperit „portița” legală de a fenta pușcăria

O problemă gravă cu care se confruntă polițiștii la ora actuală este instituția împăcării, cea mai nouă metodă a infractorilor de a scăpa de cătușe.

În ultimul an, furturile din buzunare au luat o amploare fără precedent la nivelul întregii țări. Șuții s-au întors de pe meleaguri străine, mult mai specializați, și cu sete de bani câștigați ușor. Bucureștiul rămâne raiul hoților de buzunare. Serviciul Flagrant care a funcționat la Poliția Capitalei, specializat în prinderea șuților care acționau în mijloacele de transport în comun, a fost desființat în urmă cu șapte ani. În timp, fenomenul furturilor din buzunare a scăpat de sub control. Infractorii s-au înmulțit și autoritățile au fost nevoite să reînființeze, în februarie anul trecut, o structură specializată, și speră să stopeze fenomenul.

„Fustăresele” cu bebeluș

De exemplu, trei pirande venite din județul Argeș au fost prinse luni într-un autobuz al liniei 232, cu mâna în buzunarul unui pensionar. „Fustăresele”, cum le mai spun polițiștii, s-au îmbrâncit în bietul bătrân până i-au luat 24 de lei. Una dintre femei avea în mână un bebeluș de patru luni. Era ora 11.00 atunci când polițiștii Brigăzii de Poliție Pentru Transportul Public au pus mâna pe cele trei, iar în stația RATB „Tomești”, din sectorul 4, în urma flagrantului, bătrânul jecmănit și-a putut recupera banii. Pirandele au fost duse la sediul Brigăzii, unde au lăsat bebelușul pe jos, și-au ridicat fustele și s-au tot văicărit. Una dintre femei, cea care a furat banii, a fost arestată, ieri, pentru 30 de zile, sub acuzația de furt.

Pirandele cu bebelușul în brațe sunt cele mai noi figuri din baza de date a polițiștilor Brigăzii pentru Transportul Public. Ele se alătură altor peste 200 de persoane, dintre care 100, hoți activi care fură zilnic. „Spre deosebire de tâlharii care smulg lănțișoare, hoții de buzunare acționează în zonele aglomerate, atât la urcarea cât și la coborârea în stații. Își stabilesec cu predilecție victime din rândul persoanelor în vârstă, dar și a tinerelor între 20 și 30 de ani”, a precizat, pentru EVZ, comisarul șef Constantin Croitoru, șeful Brigăzii de Poliție Pentru Transportul Public.

Zonele fierbinți ale șuților

Croitoru ne-a explicat că hoții preferă liniile autobuzelor 139, 104, 634, 117, 282, 182, 381, 335, troleibuzele 86, 79, 66, 62 și tramvaiele 32, 1, 25, 41. Cele mai multe furturi din buzunare care au avut loc în mijloacele de transport în comun au fost înregistrate în centrul Bucureștiului, dar și în zone precum Rahova-Ferentari, Mihai Bravu, Șoseaua Iancului, Vatra Luminoasă, Șoseaua Virtuții, Bulevardul Iuliu Maniu și Tei-Toboc. Șuții evită stațiile de metrou pentru că se feresc de camerele video, mai spun polițiștii.

Hoții și violatorii, în vizită la victime

Noile reglementări juridice care au intrat în vigoare de la 1 februarie îi pot ajuta pe hoți, tâlhari și chiar violatori să scape de rigorile legii. Simplu. Există instituția împăcării de care cei mai mulți profită și, în urma unei vizite la ușa victimei, cu scopul de intimidare, o pot convinge pe aceasta să renunțe la plângere. Așadar, chiar dacă fapta e gravă și autorul are un cazier încărcat, de teamă, victima poate renunța la acuzații. Anul acesta, în opt cazuri, victimele unor furturi și tâlhării și-au schimbat radical atitudinea și, spre surprinderea oamenilor legii, și-au retras plângerile. Problema este că și acest fenomen începe să prindă contur, mai spun polițiștii.

Șuți de top

Cei mai activi hoți de buzunare din București au 73 și, respectiv, 15 ani. Primul, Constantin Ilie (foto), are o „carieră” de peste 50 de ani de furturi. Cam 20 de ani le-a alunecat printre degete polițiștilor. „Regele portofelelor” are o condamnare de 1 an și opt luni, fiind arestat la domiciliu. A fost prins în timp ce fura un telefon de 150 de lei, din buzunarul unei femei! „Nea Tică” a fost prins în flagrant de cinci ori în mai puțin de un an, dar a scăpat de pedeapsă. Celălat, Alexandru Pîrîianu, a fost prins în flagrant de trei ori în acest an. De regulă, „operează” ajutat de Valeriu Ștefan Nicolae, care distrage atenția călătorilor provocând agitație, și care strânge obiectele furate. El preferă mijloacele de transport care circulă în centrul Bucureștiului.