Exclusiv. Evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș, o acțiune de destabilizare. Dezvăluirile lui Virgil Măgureanu. Video

Exclusiv. Evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș, o acțiune de destabilizare. Dezvăluirile lui Virgil Măgureanu. Video Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul director SRI Virgil Măgureanu a rememorat evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș, în 1990. În opinia sa a fost vorba despre o acțiune îndreptată împotriva statului român care a urmărit dezmembrarea statului unitar, după căderea comunismului. Virgil Măgureanu susține că la acel moment lucrurile au fost manipulate în așa fel încât să se ajungă la prăbușirea noului sistem democratic și, mai apoi la dezmembrarea României.

Invitat în podcastul jurnalistului Ionuț Cristache, difuzat pe canalul YouTube „Hai România”, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, a prezentat propria versiune cu privire la evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș, din 1990. Potrivit spuselor sale, a fost vorba despre o acțiune premeditată care a urmărit destabilizarea noului stat democratic.

„Momentul Târgu Mureș a fost un pericol pentru bazele statului român așa cum a fost prezentat atunci, dar atunci în mod sigur el a fost o manifestare extremistă a celui mai deșănțat naționalism din partea unor elemente cu atitudini care după aceea au fost demascate. Unii dintre ei au fost chiar căutați să facă pușcărie pentru faptele comise. A fost o acțiune îndreptată împotriva celor care țineau la idee de stat român unitar, de unire sub egida unui nou stat democratic a unei noi valori. Aceștia au manipulat intens pentru ca acest lucru să nu se împlinească. Mulți chiar au sperat că destabilizarea va deveni cronică și statul român se va prăbuși în cele din urmă”, a declarat Virgil Măgureanu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Fostul șef alSRI a povestit că evenimentele de la Târgu Mureș s-au petrecut în contextul în care foștii ofițeri de Securitate erau consemnați în cazărmi, iar statul român nu a avut informații despre ceea ce se petrece în Ardeal.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne aflam într-un vacuum aproape total de informații și că erau destui lucrători ai fostei Securități care erau dispuși să pună la dispoziție informații foarte concrete despre evoluția situației din Ardeal și de la Târgu Mureș în particular. În timpul acesta generalul Logofătul îi ținea consemnați în cazărmi și nu aveau voie să ia nicio legătură cu nimeni dintre cei pe care i-ar fi putut informa. Iar general Screciu, așa îl chema pe generalul de la Târgu Mureș, a dezinformat cu nerușinare conducerea de la București că la Târgu Mureș și în împrejurimi lucrurile sunt sub control și că nu se va întâmpla nimic”, a mai relatat Virgil Măgureanu despre contextul în care s-au produs evenimentele.

Citiți o carte-document despre evenimentele de la Târgu Mureș, scrisă pe baza documentelor de arhivă ale fostei Securități.

Pe www.edituradecarte.ro

Virgil Măgureanu acuză o operațiune de dezinformare

El a arătat că la scurtă vreme situația a explodat, iar mulți au crezut că statul român va intra în colaps și se va dezmembra. Virgil Măgureanu a acuzat o operațiune de dezinformare menită să inducă ideea că statul român este foarte slab și nu are capacitatea să reziste în fața provocărilor

„La puțină vreme s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat într-un mod foarte rușinos și de prea puțin bun augur pentru evoluția primului stat democratic de după decembrie 89. Pe o confuzie totală privind informațiile s-au întâmplat atâtea lucruri încât unii au crezut că statul român se va prăbuși, iar unii au fost chemați de la diferite organisme de presă internaționale și își luaseră cu mult aplomb locul în lojă ca să poată difuza pe viu ce se întâmplă acolo. Cum se prăbușesc, sub ochii lor, la Târgu Mureș bazele statului român democratic. Era o contrafacere nerușinată”, a mai spus Virgil Măgureanu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Evenimentele sângeroase de la Târgu Mureș au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990. În confruntările interetnice cinci oameni și-au pierdut viața, iar alte sute au fost brutalizați și răniți. Ulterior, relațiile dintre comunitățile română și maghiară s-a degradat pentru foarte multă vreme. Confruntările interetnice din acea vreme s-au finalizat cu 5 morți, dintre care 3 maghiari și 2 români și 278 de răniți. O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediul local al UDMR a fost vandalizat.