Magnatul american Elon Musk, oficial cel mai bogat om al planetei, s-a alăturat corului personalităților influente care îi solicită președintelui Ucrainei să pună mai presus viața oamenilor decât gloria. Într-o postare explicită pe Twitter, Musk susține ideea organizării unui nou referendum în teritoriile anexate de ruşi, dar sub supravegherea ONU.
În plus, fondatorul Tesla susţine că ucrainenii trebuie să admită Crimeea ca parte a Rusiei, iar din punct de vedere militar să se păstreze statutul neutru al Ucrainei. Mai mult, Elon Musk consideră victoria Ucrainei „puțin probabilă într-un război total” din cauza diferenței mari de populație.
Musk strigă printre rânduri „Împăratul e gol"
Într-un sondaj pe pagina sa de Twitter, Musk propusese ca referendumurile de anexare a teritoriilor către Rusia să fie repetate sub supravegherea ONU, iar „Rusia să plece dacă aceasta este voința populară”. Miliardarul a mai propus luni ca Ucraina să accepte că Crimeea aparține Rusiei și statutul de neutralitate, dar și să asigure respectarea aprovizionării cu apă a peninsulei.
„Foarte probabil acesta va fi deznodământul final - întrebarea este câți oameni mai mor. Merită notat de asemenea că o posibilitate, deși improbabilă, a rezultatului acestui conflict este războiul nuclear”, a mai notat Elon Musk.
Ca urmare lumea online a luat foc, împărţindu-se pro şi contra, aşa cum s-a mai întâmplat şi în momentele în care Henry Kissinger şi Roger Waters au venit cu propria lor variantă „pace contra teritorii”.
În replică, președintele Volodimir Zelenski, a reacționat imediat pe Twitter, întrebându-și abil susținătorii pe care Musk îl preferă, pe cel care sprijină Ucraina sau pe cel care sprijină Rusia.
Turcescu: Ca să avem pace, mergem cu moartea pe moarte călcând?
„PR-iștii lui Zelenski l-au făcut mat pe Elon Musk", a comentat jurnalistul EVZ Mirel Curea în podcastul EVZ Play de marți.
În opinia moderatorului Robert Turcescu, atitudinea președintelui Ucrainei dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, că nimeni dintre părțile implicate nu dorește cu adevărat pacea. Iar rediscutarea granițelor pare, după cum, arată tendințele ultimilor ani, necesară. „Rescrierea granițelor e absolut necesară ca să avem pace în viitor. Ca să avem pace, mergem cu Ucraina înainte, cu moartea pe moarte călcând? (...) Musk rostește un cuvânt foarte puțin rostit acum, pacea", a afirmat Turcescu în studioul EVZ-Capital.
Referitor la retrasarea granițelor cerute de foste mari imperii, tendință remarcată de Robert Turcescu, Mirel Curea apreciază că ar trebui să prevaleze dreptul internațional și Carta ONU semnată de toate națiunile membre ale organizației mondiale. „Dreptul internațional a fost inventat ca oamenii să nu-și mai ia gâtul". Mirel Curea a reamintit că Ucraina are granițele actuale garantate de Memorandumul de la Budapesta și, în mod realist vorbind, nicio țară nu ar fi dispusă să renunțe benevol la o parte din teritorii. Nimeni nu își poate asuma un gest istoric prin care să cedeze o parte din teritoriu. Zelenski să facă un referendum", a sugerat jurnalistul EVZ.
Emisiunea integrală: