EXCLUSIV. E război, e jale, românii sunt relaxați. Iată momentul când ne va ajunge austeritatea la os (Video)

EXCLUSIV. E război, e jale, românii sunt relaxați. Iată momentul când ne va ajunge austeritatea la os (Video) Sursa foto: Dreamstime.com

Războiul din Ucraina se prelungește, dând semne tot mai clare că se îndreaptă spre un conflict înghețat. Deși criza economică a început să se simtă și la noi, românii nu dau semne că sunt îngrijorați. Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea au estimat, în emisiunea Contrapunct EVZ, când va fi momentul când austeritatea ne va ajunge din urmă.

Jurnalistul Dan Andronic a observat că, pe fondul semnelor tot mai evidente că arăzboiul declanșat de Putin în țara vecină se prelungește, românii ar trebui să fie foarte îngrijorați. Lucru care, cel puțin în Capitală, nu se observă deloc. Mall-urile sunt pline, mașinile invadează străzile de parcă nu ar exista o criză energetică, nimeni nu pare afectat de contextul geopolitic extrem de complicat.

Lecția ucrainenilor

În realitate, a observat jurnalistul EVZ care este istoric ca pregătire, faptul că ne îndreptăm spre un conflict înghețat, chiar dacă la distanță de țara noastră ar trebui să dea de gândit, având în vedere că trăim într-o lume globalizată, totul fiind interconectat. „Războiul e mult mai dur, pierderile sunt foarte mari, distrugerile sunt uriașe. Ucrainenii au reușit ceea ce nici rușii nici americanii nu au luat în calcul, să reziste în condiții foarte grele. Nu sunt semne bune", a opinat Dan Andronic în podcastul Contrapunct EVZ.

Co-moderatorul Mirel Curea a admis că ucrainenii sunt de admirat pentru curajul cu care își apără țara. „Sincer, nu am știut că sunt un popor atât de dârz. O imensă surpriză". Acesta merge pe varianta unei Afganistanizări a Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Europa e obosită de război. România abia se încălzește

Pe de altă parte, jurnaliștii EVZ au menționat că cele mai recente studii sociologice relevă faptul că europenii au obosit și se confruntă cu mari dificultăți în a se adapta realităților războiului. „Populația Europei a obosit. A fost obișnuită cu binele și îi e greu să înțeleagă restricțiile sau chiar șomajul", a explicat Dan Andronic.

Cât despre impactul economic și social al războiului asupra țării noastre, cel mai surprinzător aspect este că, deși guvernanții ne asigură că avem resurse energetice și alimentare suficiente, „prețurile cresc întruna, prețul la pompă crește întruna", a remarcat Mirel Curea.

„Eu nu înțeleg un lucru, cum avem același număr de mașini pe străzi. Eu nu văd austeritatea. Impactul prețurilor trebuie să ducă la austeritate. Deocamdată nu îl văd, fie oamenii au mult mai mulți bani decât spun... Un plin de benzină a crescut cu 20%. Ok, nimeni nu își mai permite să dea bani ca la nuntă, dar tot trebuie să mergi cu mașina aia. Bucureștiul pare din ce în ce mai aglomerat. Nu am văzut să crească numărul de bicicliști", a conchis Dan Andronic, precizând că abia atunci când austeritatea se va simți la modul vizibil e semn că România devine cu adevărat afectată de război.