Unii îl acuză că e filorus, putinist și suveranist, alții îl consideră un patriot naționalist. El, de fapt, e un actor foarte bun care umple sălile de spectacole indiferent unde ar merge. De câțiva ani scrie cărți care se vând în zeci de mii de exemplare și susține conferințe publice la care se bate lumea pentru un bilet. Care-i faza cu Dan Puric?
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul EVZ Play a recunoscut că a jucat foarte mult în străinătate. Este deci în măsură să estimeze starea de spirit reală atât a românilor stabiliți în diaspora, cât și a publicului din diferite țări.
Puric: Să avem grijă de minunea asta care supraviețuiește între monștri
„Când auzeam chicotind, erau români, domne! O prindeau repede. Vrei să-ți dau cel mai mare turneu al meu? În 1988, în Basarabia. Am nimerit pe stadion, formație de muzică de-a noastră. Pe stadion 10.000 de inși veniți cu colhozul. Și-a zis: iaca mare moment de pantomimă. Marele mim Dan Puric. Care mare, că eram puric. Am intrat pe unde intră fotbaliștii. Trăgeam o funie, se auzea mmm... S-au prins că e vacă. Am ajuns în mijlocul stadfionului, am pus un scaun și am început s-o mulg. Au dat drumul la sonor, erau clopotele Kremlinului. S-au sculat 10.000 în picioare, era Basarabia mulsă de sovietici. Un popor fabulos. Ăla e poporul în care eu cred. Am fost și la Cernăuți. Noi trebuie să avem grijă de miununea asta care supraviețuiește între monștri", a explicat artistul.
Așa cum face în toate intervențiile sale publice, fie că este vorba de conferințe cu săli pline sau în interviuri televizate, artistul a reiterat că România are locul ei într-o Europă dezintegrată, motiv pentru care are parte de foarte multă ostilitate. „Nu vezi că avem o pronie cerească? Vor să ne împingă în război cu orice preț”.
„Programul este de eradicare a condiției de a fi român. Nu putem juca soarta si destinul României”
În aceeași intervenție, Dan Puric a reluat tema izbăvirii prun suferință chiar (sau mai ales) în contextul unui război la granițe. „Teroarea istoriei, că noi am fost terorizați, e cunoscută doar de cei care nu văd un sens în suferință. Românul a știut mereu că există o realitate peste”.
Cel mai grav pericol, în opinia invitatului, este atentatul la identitatea națională, pe care o asociază cu români ca Mircea Eliade, Pamfil Șeicaru, Nicolae Iorga sau Mircea Vulcănescu.
„Programul este de eradicare, de exterminare a condiției de a fi român, a condiției etnice. Pentru ce au murit ăia în 1916? Pentru țară! Te rog eu să îi spui țăranului român, să îl dezgropi și să îi zici că a murit pentru un produs. Iorga zicea: Țăranul român avea în inimă icoana României Mari. A fost o forță transistorică, o forță mistică. Nu putem juca soarta si destinul României așa de repede pe impulsuri de moment. Trebuie să fim ca la șah, să vedem mutările înainte de a le face. Țara asta trebuie să își păstreze identitatea (...) “Eu aș vrea să las în spate ceea ce mi-a lăsat mie tata. Nu poți să-ți trădezi neamul. Neamul este o suită de strămoși”, a conchis artistul în studioul EVZ.