Conferință în memoria marelui istoric Nicolae Iorga. „Fără el, istoria acestui neam ar fi fost un gol imens în sufletele noastre”
- Sabina Popescu
- 19 mai 2021, 17:32
O conferință națională va fi susținută în memoria marelui istoric și academician Nicolae Iorga, în perioada 28-30 mai, la Muzeul din Vălenii de Munte, județul Prahova, cu ocazia a 150 de ani de la nașterea personalității.
Consiliul Județean Prahova împreună cu Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești va organiza în orașul Vălenii de Munte, în parteneriat cu mai multe instituții, o conferință în cadrul căreia se va discuta despre viața marelui istoric Nicolae Iorga.
Spirit neobosit al culturii, politicii și istoriei românești, Nicolae Iorga s-a născut în Botoșani, însă reședința sa a fost în Vălenii de Munte, unde se află Casa Memorială a personalității.
"Fără Iorga, istoria acestui neam ar fi fost un gol imens în sufletele noastre. Iorga este omniprezent în știința istoriei. De aceea, noi trebuie să-l cinstim și evocarea marii sale personalității trebuie să fie un eveniment național. Și unde îl putem sărbători mai bine decât la el acasă, la Vălenii de Munte", transmit reprezentanții instituțiilor în cauză.
Temele abordate în cadrul conferinței
Consiliul Județean Prahova și Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată și cu reprezentanți ai Academiei Română, organizează în perioada 28-30 mai, la Muzeul ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, prima ediție a Conferinței Naționale "Iorga, după Iorga", cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea personalității.
În cadrul conferinței se va discuta despre viața, activitatea, opera marelui istoric, precum și despre moștenirea pe care a lăsat-o Nicolae Iorga românilor. Iorga a oferit direcție culturii naționale și s-a implicat activ în viața socială și politică a României din perioada în care a trăit.
Instituțiile județene au parte și de sprijinul mai multor colaboratori media, printre care se numără și Evenimentul Istoric, Radio România Actualități, Ancheteonline.ro, Incisiv de Prahova.
Conferința este dedicată unor prelegeri ținute de academicieni, istorici de la Academia Română, de la diferite institute de istorie din țară, profesori universitari, oameni de știință, jurnaliști care abordează teme legate de
Mai mulți academicieni și istorici de la Academia Română vor fi invitați la conferință, spre a discuta despre curentul naționalist, istoriografia personalității și Iorga și Marea Unire.
Sfârșitul tragic al personalității
În cadrul conferinței se vor mai aborda teme precum: opera academicianului, relațiile sale cu Regalitatea și inclusiv cu legionarii. Invitații vor discuta și despre sfârșitul tragic al personalității.
Nicolae Iorga a fost ridicat de la vila sa din Sinaia şi asasinat pe data de 27 noiembrie 1940 de către legionari. Trupul său a fost ciuruit de gloanţe. După ce s-a aflat despre moartea sa, trupul istoricului fiind găsit în apropierea unei comune din județul Prahova, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.
Presa este și ea invitată la conferință, atât cea locală, cât și cea națională, potrivit ancheteonline.ro.
"Vom avea invitați speciali de la Consiliul Județean Prahova, Primăria Vălenii de Munte, parlamentari, consilieri locali și județeni. Cuvântul de deschidere îl va avea președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, gazda acestui eveniment. Dezbaterea va fi moderată de un reprezentant al Academiei Române.
În cadrul programului, vom avea sesiuni de cunoaștere a locurilor în care Nicolae Iorga a copilărit și și-a creat opera, la Vălenii de Munte, vom vizita Muzeul Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, unde istoricii vor ține scurte alocuțiuni", se arată într-un comunicat.