Votul din Basarabia și linia roșie a lui Putin

Votul din Basarabia și linia roșie a lui Putin

Geopolitica ne obligă să ținem cont de ceea ce excepțional numea cândva Take Ionescu: politica interesului național. În discursul său anual privind starea naţiunii din 21 aprilie președintele Vladimir Putin a vorbit recent de o linie roșie pe care Occidentul nu o va mai trece.

Adresându-se Camerelor reunite ale Parlamentului şi întregii naţiuni, Putin a spus că pentru anumite ţări, a hărţui Rusia a devenit "un soi de sport nou"."Noi nu vrem deloc să dăm foc nici unui pod, dar dacă cineva ne ia bunele intenţii drept indiferenţă sau slăbiciune, şi dacă intenţionează el însuşi să incendieze sau distrugă acele poduri, ar trebui să ştie că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid şi dur", a declarat liderul de la Kremlin.                                                                     

Rusia are destulă "răbdare, responsabilitate şi bun simţ", a spus Putin, dar a avertizat să nu se încalce "liniile roşii". "Şi unde este această linie roşie - asta decidem noi singuri, în fiecare caz concret în parte", a adăugat el.                                                               

Nu doar noi românii, ci si occidentalii, partenerii noștri din UE și NATO se întreaba cu îngrijorare unde este acesta linie roșie.  Noi cu atât mai mult cu cât cunoaștem din istorie că linia roșie a creionului lui Stalin acoperea și câte 8 localitați românești. Bontul banalului creion avea pe hârtie câțiva kilometri buni.  Suntem îngrijorați pe bună dreptate pentru că Romania a trecut printr-un pact Ribbentrov-Molotov a căror consecințe se văd și astăzi.                                          

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebarea retorică evident – pentru că nu putem știi cu gândesc strategii din Kremlin este: Trece cumva aceasta linie roși pe deasupra Prutului? Este considerată Republica Moldova parte a sferei de influențe în cadrul cercului roșu – considerat de foc - al Federației Ruse?                                                               

Cred că aceasta este întrebarea majora, iar răspunsul – deși cinic – pare să arate că Da! Federația Rusă a fixat linia pe Prut!                                                                 

Campania de dezinformare rusă din Republica Moldova indică faptul că Marele nostru vecin – uneori în istorie chiar aliat de-al nostru  - considera Basarabia în sfera sa de influență.                                                                                                         

Bănuiesc – de fapt sunt convins că dezvăluirile făcute de cel mai mare cotidian BILD privind ingerițele rusești în Moldova va sunt cunoscute. Mă bucur că Germania începe să re-înțeleagă – dincolo de relațiile comerciale excelente – ce se întâmplă la Est.                                                                                                                   

În 2019 o știre dădea fiori Estului Europei. Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei anunța că Germania sparge frontul: „Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei”. S-a vorbit și despre un Munchen 2. Nu știu care sunt gândurile doamnei Markel, denumită Bismark, cancelarul cu fusta, dar sper să nu aibă aceeași viziune ca ilustrul său predecesor care dorea o pace veșnică cu Imperiul Țarist – tocmai pentru a se război cu Franța și a evita astfel lupta pe 2 fronturi. Oricum nu degeaba Agenţia de informaţii interne a Germaniei, Biroul pentru Protecţia Constituţiei a scăpat documentele în Bild...

Cunoaștem bine propaganda rusă, de-a lungul istoriei, deși ea se perfecționează pe zi ce trece: Iconari, confiscarea averilor mânăstiresti, apelurile pentru creștinii asupriți, fascinația față de ieșirea la mările calde și strâmtorile turcești, mitul Bizantului... Moscova, a treia Romă veșnică a călugărului Filoftei. „Cele două Rome au căzut și a treia rezistă, iar a patra nu va mai fi”                                         

Duminică sunt alegeri în Republica Moldova. În Basarabia sau România de Răsărit după cum îi spun eu. Nu fac precum alți analiști politici. Nu pot îndemna pe nimeni să voteze un anumit partid. Dar cred că obligația firească – instinctul național de care vorbeam la început - va face pe cetățenii moldoveni să voteze cu partidele pro-europene.

Votul lor masiv poate muta linia roșie a lui Putin. Câteodată votul este mai puternic decât orice armă sau amenințare militară. Hai la vot!