Exclusiv. Documente rare de vânzare. Scrisorile de suflet ale lui Eliade către „maica dragă” și „papa”
- Florian Saiu
- 5 decembrie 2019, 13:58
Casa de licitații Historic din București continuă în luna decembrie seria marcată de importanța bibliofiliei românești cu trei noi vânzări. Colecționismul dedicat cărții rare și excepționale, documentelor pe suport de hârtie, fotografiei, manuscriselor literare, cunoaște prin aceste evenimente noi puneri în valoare. Eliade, Cioran, Alecsandri sau Eminescu sunt doar câțiva dintre eroii principali.
Ești pasionat de volume-unicat, fotografii și documente de epocă ale unor mari personalități ale culturii noastre? Atunci nu trebuie să ratezi acțiunile organizate de „Historic”. Prima licitație, intitulată „Bibliofilie. Universul rarităților tipărite” (12 decembrie, ora 19.00, 200 de loturi), cuprinde atât manuscrise literare prețioase, precum și exemplare din ediții princeps, cu autografe și dedicații olografe ale autorilor către personalități contemporane.
De exemplu, manuscrisul poemului Dumbrava roșie, scris de Vasile Alecsandri și dedicat bunului său prieten Costache Negri, reprezintă o piesă deosebită. Legat în epocă într-un frumos volum, manuscrisul cuprinde corecturile, ștersăturile și completările autorului, toate scrise cu o caligrafie ordonată și îngrijită specifică poetului. Clasicii literaturii române sunt și ei bine reprezentați, de la Alexandru Macedonski, Ionel Teodoreanu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Cincinat Pavelescu, până la autori aflați mai aproape de noi, cum ar fi Octavian Paler.
Tot aici remarcăm prima monografie amplă a Basarabiei publicată de Zamfir Arbore în 1898 sau splendidul exemplar din ediția Bibliei publicată sub îngrijirea mitropolitului Andrei Șaguna la Sibiu la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe lângă dedicații și autografe, impresionează legăturile originale de epocă, multe care transformă volumele în veritabile opere de artă.
Soldatul Cioran Emil
Licitația „În jurul lui Eliade, Cioran și Blaga. Manuscrise, dedicații și scrisori” (16 decembrie, ora 20.30, 100 de loturi) ne prezintă o bogăție, atât tipărită, cât și manuscrisă, completată de numeroase fotografii, cele mai multe inedite. Sfârșitul anilor '30 era epoca în care cei doi prieteni, Eliade și Cioran, independent unul față de altul, se îndreptau tot mai mult către Occident. Mai întâi Cioran, care pleca în 1937 cu o bursă a Institutului Francez de la București, prelungită până în 1944, la Paris, iar apoi Eliade, numit în aprilie 1940 atașat cultural la Legația României de la Londra.
Peste timp, așa cum reiese dintr-o scrisoare aflată în licitație, istoricul religiilor rememora gestul de sprijin făcut de istoricul Constantin C. Giurescu, ministru al Propagandei Naționale, care îl numise în funcția respectivă. După ruperea relațiilor diplomatice dintre România și Marea Britanie, Eliade era transferat la Legația României de la Lisabona unde rămânea până la 23 august 1944, dată după care a părăsit definitiv România, așa cum avea să facă și Emil Cioran. Regăsim o bogată corespondență a celor doi, precum și scrisori trimise de Eliade familiei din timpul studiilor sale în India. Impresionante sunt răvașele pe care tânărul Eliade le adresează maicii sale dragi și tatălui, pe care-l alintă „papa”.
Amurgul gândurilor
Remarcabil este și un caiet care conține o bună parte a manuscrisului lucrării Amurgul gândurilor, volum publicat de Emil Cioran cu puțin timp înaintea stabilirii lui definitive în Franța. Manuscrisul reprezintă o raritate absolută.
Licitația „Mihai Eminescu. Opere publicate și cercetare critică" (16 decembrie, ora 19.00, 100 de loturi) este dedicată poetului național, în preajma aniversării a 170 de ani de la nașterea sa pe 15 ianuarie 1850. Volumele care marchează succesivele ediții ale operei lui sunt prezente, începând cu ediția Maiorescu, până la cele din perioada interbelică. Găsim și o fotografie de epocă, din cele foarte căutate de colecționari, a poetului și ziaristului Eminescu.
Toate trei licitațiile se vor desfășura la sediul din București al Casei Historic (Intrarea Amzei nr. 2).