Exclusiv. Dezvăluiri despre porcii de la Periş şi poluarea din Bucureşti

Exclusiv. Dezvăluiri despre porcii de la Periş şi poluarea din Bucureşti sursa foto. EVZ

Să rememorăm! Pe data de 8 aprilie, miercuri dis de dimineaţă, locuitorii din partea de Nord a Capitalei, dar şi din comunele suburbane din acea zonă, Periş, Corbeanca, Mogoşoaia, au constatat că aerul a devenit, din nou, irespirabil.

Un fum gros a întunecat zorii, fum care s-a întins până către zona Şoseaua Antiaeriană, Rahova unde, la fel, aerul a devenit irespirabil. Mulţi dintre cei aflaţi în zonele afectate, mai întâi s-au alarmat că le-a luat foc instalaţia electrică de la case. Reporterii evz.ro au plecat pe urma incediului de la Periș, ca să afle mai multe despre groaznica poluare decât au spus autoritățile.

Mirosul care i-a izbit pe bucureșteni miercuri dimineață, 8 aprilie, semăna cu cel de ebonită încinsă, atunci când se încălzeşte o priză montată prost. Apoi, mulți dintre ei şi-au dat seama că fumul vine dinspre Periş.

Să mai menţionăm că în comunele limitrofe din zona de nord a Capitalei, sunt foarte multe cartiere rezidenţiale de lux, inclusiv vestitul „Paradis Verde”, dar şi foarte multe vile ale bogaţilor României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alarma s-a dat imediat. Au fost anunţaţi pompierii şi Garda de Mediu Ilfov. Imediat s-a găsit şi sursa de poluare. Garda de Mediu a anunţat într-un comunicat:

În urma controlului efectuat pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de comuna Corbeanca, s-a constatat prezenţa unui incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp”.

Ieri, 9 aprilie, Consiliul Judeţean Ilfov a dat şi el un comunicat: „În momentul de față terenul de 120.000 mp fumegă în continuare pe o suprafață de 5000 mp, iar pompierii intervin cu 16 autospeciale. Ei estimează că vor putea lichida incendiul până în jurul orei 16.00.”

Aşadar, incendiu spontan, vegetaţie care arde mocnit, pe şest, scoţând doar fum ca să polueze, nu şi flacără, ca să fie reperată rapid. Totuşi, aceste incendii se întâmplă de regulă în mijlocul verii, când pe câmp este foarte multă vegetaţie cu adevărat vegetaţie uscată de arşiţă, sau când se dă foc la mirişte, înainte de arături.

Totuşi, Garda de Mediu ştie încă de miercuri că a fost incendiu spontan, deşi, după cum se vede din comunicatul CJ, pompierii încă nu l-au stins de tot. Să mai spunem şi că suprafeţele menţionate în cele două comunicate nu au nicio legătură unele cu altele.

O întrebare firescă. Totuşi, ce vegetaţie uscată poate fi pe la Periş, de răspândeşte aşa duhoare toxică atunci când arde. Lămurirea a venit ceva mai târziu. Lămurire care, din păcate, arată că nu reuşim să învăţăm nimic din nenorocirile anterioare. Chiar dacă unele s-au încheiat tragic. Atenţie, să vedeţi similitudine!

Spune în continuare Garda de Mediu: „Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.”

Deci, asta era. Batalurile de la fosta fermă de porci de la Periş, care acum este în insolvenţă. Ce sunt aceste bataluri? Sunt nişte gropi uriaşe, cam cum se fac cele pentru fundaţiile de blocuri, care sunt căptuşite cu folii impermeabile. Aici se deversează dejecţiile porcilor care sunt crescuţi în fermă.

Aceste bataluri se fac în locuri izolate, nu lângă fermă şi nici lângă localitate, de regulă în câmp, pentru că răspândesc un miros îngrozitor şi nu sunt acoperite. Dejecţiile porcilor nu sunt folosite ca îngrăşăminte naturale. S-a încercat pe vremea lui Ceauşescu, să se obţină din ele biogaz , dar nu s-a reuşit. Aşa că a rămas vechiul procedeu de depozitare: vărsarea lor în aceste bataluri,  care rămân neacoperite.

Tragedia de la Pecineaga, judeţul Constanţa