Exclusiv. Declanșarea unui război în Sudan spulberă speranțele Africii

Exclusiv. Declanșarea unui război în Sudan spulberă speranțele Africii Sursa: Arhiva EVZ

Doi generali rivali au declanșat un război care a îngropat speranțele unui nou început pașnic și democratic în Sudan. Activiștii care au mai doborât dictatura o dată se tem acum pentru viitorul și viețile lor.

Sudanul, o țară care părea pregătită pentru un progres democratic, a decăzut în violențe, deoarece generalii militari rivali, Abdel Fattah al-Burhan și Mohamed Hamdan Daglo (Hemeti), se confruntă unul cu celălalt. Poporul sudanez a umplut odată lumea de speranță prin faptul că a provocat căderea dictatorului Omar al-Bashir prin proteste pașnice. Acum, visele lor la democrație ar putea fi îngropate sub o ploaie de bombe.

Conflictul a început sâmbătă, 24 aprilie, iar până joi, 28 aprilie, sute de oameni au murit deja și mii au fost răniți. Aeroportul din Khartoum a fost grav avariat și nu mai există zboruri regulate. Sunt folosite arme grele, artilerie și avioane de luptă, iar cei care au putut au fugit din oraș, în timp ce restul s-au refugiat în apartamente și subsoluri.

Generalii s-au întors unul împotriva celuilalt

Căderea lui Al-Bashir a dus la încheierea unui acord în decembrie 2020, prin care Burhan și Hemeti au convenit să predea puterea unui guvern condus de civili la 11 aprilie 2021. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cei doi bărbați ar fi trebuit să ajungă la un acord cu privire la modul în care să își combine cele două forțe. Burhan dorea să integreze Forțele de Sprijin Rapid (Rapid Support Forces - RSF) în armata regulată în termen de doi ani, dar Hemeti insistase asupra unei perioade de tranziție de 10 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema modului în care ar trebui să arate viitoarea structură de comandă a produs, de asemenea, divergențe ireconciliabile, la fel ca și perspectiva ca ei înșiși să poată fi judecați în cele din urmă pentru crime. De teama pierderii propriei influențe, generalii s-au întors unul împotriva celuilalt.

Este o luptă pentru putere între doi bărbați, un război civil fără civili, purtat în întregime de militari - dar cu arme grele, artilerie și avioane de luptă. Expertul în Sudan, Alex de Waal, director al Fundației pentru Pace Mondială de la Universitatea Tufts de lângă Boston, consideră că armata are un avantaj, cel puțin pe termen scurt, dar aici se află un alt pericol. „Cred că vor încerca să-și forțeze avantajul și să continue să lupte, iar fereastra de oportunitate pentru negocieri va trece”, spune Alex de Waal. Însă, de Waal este sigur că armata nu poate câștiga, cel puțin nu în întreaga țară.

Conflictul poate deveni din ce în ce mai periculos

Este greu de spus cine are avantajul în lupte, dar cu cât conflictul continuă mai mult, cu atât mai periculos va deveni. Aliații regionali ai Sudanului, cum ar fi Egiptul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, trebuie să facă presiuni asupra generalilor rivali pentru a ajunge la o soluție pașnică. Este vital pentru interesele geopolitice ca Sudanul să nu devină un alt câmp de luptă, scrie Der Spiegel.