Pagerele Hezbollah au explodat, provocând sute de victime. O operațiune a Mossad care a lăsat multă lume cu gura căscată, exclusiv evz.ro.
Conform surselor militare, a existat o breșă în securitatea Hezbollah. Greu de anticipat, demnă de romanele de spionaj. Agenția de spionaj Mossad din Israel a plantat explozibili în 5.000 de pagere fabricate în Taiwan. O comandă specială a grupării libaneze Hezbollah. Cu luni înainte de detonare, aceste dispozitive au fost introduse în țară și apoi au fost utilizate ieri într-un atac devastator. Un atac care a ucis nouă oameni și a rănit aproape 3.000 de persoane. Inclusiv soldați, comandanți ai Hezbollah și ambasadorul Iranului la Beirut.
Întreaga regiune a fost zguduită de incident, iar Hezbollah a promis că va declanșa represalii împotriva Israelului. În timp ce armata israeliană a refuzat să facă declarații cu privire la explozii. Operațiunea sofisticată a Mossadului reprezintă una dintre cele mai mari lovituri pe care le-a primit aparatul de securitate intern al Hezbollah în ultimii ani, deoarece arată puncte slabe în sistemul lor de contrainformații. O păcăleală mortală!
Pagerele explozive. Context. Metoda de comunicare a Hezbollah
De mult timp, Hezbollah, o organizație islamistă șiită susținută de Iran, a încercat să evite supravegherea electronică a Israelului. În speranța că vor putea evita sistemele moderne de urmărire, gruparea a folosit în ultimii ani metode vechi de comunicare, cum ar fi pagerele. Unele surse apropiate operațiunilor Hezbollah au declarat că luptătorii foloseau pagere ca o modalitate de comunicare „low-tech”, sperând că îi va proteja de urmărirea locației de către Israel.
O companie din Taiwan numită Gold Apollo a produs pagerele care au fost transportate în Liban în primăvară. Dispozitivul, care a fost identificat ca model AP924, a funcționat ca alte pagere, primind și afișând mesaje text, dar nu putea efectua apeluri telefonice. Hezbollah nu știa că dispozitivele fuseseră “infectate” încă din faza de producție.
Rolul Mossad. Sabotarea surselor
Potrivit unei surse de securitate libaneze, Mossadul a intrat devreme în scenă. Încă din procesul de fabricație al pagerelor, punând o placă electronică explozivă în fiecare aparat. Sursa a caracterizat modificarea ca fiind foarte complexă: “Mossad a injectat o placă în interiorul dispozitivului care conținea material explozibil, care avea capacitatea de a primi un cod. Chiar și cu dispozitive speciale sau scanere, este extrem de dificil de detectat.”
Un mesaj codificat putea activa material explozibil ascuns în pagere. Acest sistem sofisticat a permis Mossadului să coordoneze detonarea simultană a aproximativ 3.000 de dispozitive. Când a fost trimis codul de activare, toate au explodat. Hezbollah nu a putut găsi explozibilii, care aveau aproximativ trei grame în fiecare pager, timp de luni întregi, ceea ce arată cât de bine funcționează operațiunile Mossad.
Impact catastrofal pentru Hezbollah
Hezbollah a fost grav afectat de atac. În afară de pierderile fizice, care includ nouă decese și mii de răniți, efectele psihologice ale grupării sunt puternice. Un oficial Hezbollah, care a rămas anonim, a caracterizat atacul drept „cea mai mare breșă de securitate”. Ceva la care nimeni nu s-a gândit de la începutul conflictului din Gaza în octombrie. Există indicii că explozibilii au fost ascunși în toate dispozitive de comunicație care sunt răspândite pe scară largă în cadrul organizației. Ceea ce indică o penetrare profundă și riscantă a logisticii Hezbollah.
În timp ce Hezbollah se străduiește să se refacă și să evalueze complet impactul atacului, repercusiunile acestei crize de securitate vor persista. Această incidentă arată cât de complicat este războiul de umbră dintre Israel și Hezbollah, în care operațiunile de informații și progresele tehnologice sunt esențiale.
Pagerul, când a apărut
Pagerul nu folosește sistemul de criptare end-to-end, ca în cazul Whattsup sau Signal. Așa ca orice cuvânt cheie ce se transmite în rețea pe mai mult de 10 numere este automat identificat. A durat ceva până când Mossad a descoperit toată rețeaua Hezbollah.
Conform Discover Systems, „sistemele de pagere oferă un mijloc de comunicare mai fiabil. De exemplu, în cazul unei defecțiuni a rețelei Wi-Fi sau telefonice”. Pagerele au fost foarte populare în Occident în anii 1980 și 1990. Peste 2,3 milioane de persoane îi aveau în Franța în 1998. Dar încă sunt folosite mai ales în spitale, în special în SUA. Un studiu publicat în 2017 de Journal of Hospital Medicine a constatat că aproape 80% dintre medicii de spital foloseau pagerul. Jumătate dintre mesajele pe care le primeau erau legate de îngrijirea pacienților. Inventatorul Alfred Gross, un pionier în comunicațiile fără fir, a brevetat primul pager în 1949 și a fost folosit pentru prima dată într-un spital din New York.
Cu toate acestea, Motorola, care a dominat piața timp de mai multe decenii, a înregistrat oficial cuvântul „pager” în 1959. Înainte de apariția telefoanelor mobile la scară largă în 1994, erau în circulație 61 de milioane de pagere la nivel mondial, spune UCLA.