Exclusiv. Cum a ascuns ministrul Mediului poluarea de la CET Grozăvești
- Simona Ionescu
- 9 martie 2020, 06:45
În ancheta de față vom arăta adevărul despre poluarea masivă din București. Mai pe șleau zis: cum a fost prins CET Grozăveşti cu furnalul fumegând în sac și cum ministrul Mediului a trecut la ”secret” documente importante!
În noaptea de 1 spre 2 martie, bucureştenii au primit un mărţişor mai special. O poluare de zile mari, care a făcut aerul irespirabil. Un nor gros de fum negru şi înecăcios a învăluit mai ales partea de Sud, Sud-Est a Capitalei. Staţiile pentru controlarea calităţii aerului au dat imediat alarma.
Cantitatea de particule aflate în suspensie în aer era între 200 la sută şi 700 la sută mai mare decât cea admisă. Cineva polua masiv. S-a dat, la propriu, alarma, la Garda de Mediu Bucureşti. Luni, pe 2 martie, ministrul Mediului, Costel Alexe a ieşit şi cu o declaraţie în legătură cu această poluare. În care a admis că ar putea fi vorba de un poluator industrial.
Alarmă la Garda de Mediu Bucureşti
Garda de Mediu din Bucureşti are în schemă 19 comisari. Dar efectiv se lucrază în medie cu 12-13, pentru că oamenii mai au şi probleme, cu sănătatea, cu concediile post-natale. Lunea trecută, dis de dimineaţă, imediat după ce se constatase poluarea masivă, s-a dat alarma şi toată lumea s-a strâns la sediu.
Apoi, s-a cerut de la Ministerul Mediului, lista cu potenţialii poluatori din zonă, pentru a fi comparată şi eventual coroborată cu cea care exista deja la sediul Gărzii. Lista a fost primită în ziua de marţi, 3 martie. Ea cuprindea 69 de firme, cu potenţial de a polua atât de rău cum se întâmplase duminică noaptea.
Era evident că cei 13 comisari de la Bucureşti nu aveau cum să controleze, rapid întreaga listă de firme, pentru că acest control trebuia să semene aproape cu un flagrant. De aceea, imediat s-a cerut sprijin şi au fost aduşi comisari de mediu, peste 30, din judeţele învecinate Capitalei. Marţi noaptea deja au început controalele.
CET Grozăveşti s-a dat singur de gol