EXCLUSIV. Cu românul la psihiatru! Cum gestionăm frica de moarte? Suntem mai dezbinați ca niciodată (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 12 februarie 2022, 12:45
Unul dintre cele mai nocive efecte ale pandemiei asupra psihicului uman s-a dovedit a fi polarizarea. Dacă inițial solidaritatea a fost cuvântul cheie, pe măsură ce pandemia a devenit o normalitate Invitatul medicului Lucian Duță în podcastul Fără anestezie, psihiatrul Gabriel Diaconu, a descris modul în care criza sanitară ne-a făcut și mai dezbinați.
În doi ani de pandemie separarea dintre oameni s-a accentuat din cauza problemei vaccinării, decalajelor sociale sau altor problememai vechi care au ieșit cu putere la suprafață sau a unora noi de tip economic, social sau ideologic. Ca dovadă mișcările de protest din multe colțuri ale lumii sau contestarea puterii.
Diaconu: Se fragmentează zona de proximitate socială
Însă cel mai mare impact psihologic îl are afectarea individului ca parte a organismului social. Din punct de vedere al psihologiei maselor unitatea socială a fost drastic afectată, consideră psihiatrul Gabriel Diaconu.
„Nu e o izolare extremă cum e în penitenciar, cât fragmentarea zonei de proximitate socială. Tovarășul cu care bei bere, rudele la care te duci o dată pe săptămână. Am făcut psihiatrie de război și speram că izolarea va fi doar pentru o perioadă scurtă. Genul de garou pe care îl pui până vine cavaleria cu lucruri mai avansate".
„E un ecosistem în care zi după zi funcționează teroarea"
„Cea mai puternică emoție pe care am depistat-o (n.r. - de la debutul pandemiei) ca medic și ca om a fost frica", a amintit moderatorul.
„Frica influențează gândirea rațională. Noi nu suntem și și, suntem sau sau. Apare epuizarea compasiunii. E un ecosistem în care zi după zi funcționează teroarea. Umanitatea poate să fie foarte crudă. Amândoi resimțim medical croșetele astea isterice prin care am trecut", a opinat psihiatrul.
Gabriel Diaconu, care a activat ca expert în Kosovo, a adăugat că majoritatea bolilor care se declanșează în condiții extreme de suprastimul sunt psihosomatice, cum ar fi simptomele dureroase. Pentru pacienți sunt reale, dar nu au bază reală.
Diaconu: Eu trebuie să redau firescul minții în raport cu realitatea
Invitatul medicului Duță consideră că menirea sa ca psihiatru este să redea firescul minții omului în raport cu realitatea, în momentul în care la pacient apar distorsiuni în perceperea ei. Pe de altă parte, psihiatrul a remarcat că din cazuistica sa a observat că, în prezent, e foarte greu să facă oamenii „să își spună povestea într-un limbaj nefalsificat de tehnologie".
Emisiunea integrală poate fi vizionată aici: