EXCLUSIV. Criza carburantului: România e cea mai lovită țară europeană. Turcescu: Trăim într-o iluzie uriașă. Video

EXCLUSIV. Criza carburantului: România e cea mai lovită țară europeană. Turcescu: Trăim într-o iluzie uriașă. Video Sursa foto: Arhiva EVZ

Brambureala legată de preţul carburanţilor e după o binecunoscută rețetă autohtonă: ca la noi la nimenea. Jurnaliști cu state vechi, Simona Ionescu, Robert Turcescu, Mirel Curea şi Marius Ghilezan au comentat, în podcastul EVZ Play, de ce s--a ajuns la o situație halucinantă. Cum a ajuns România, o țară cu resurse naturale importante, să aibă cel mai ridicat preț la pompă din Europa.

Invitații lui Robert Turcescu și-au manifestat, dincolo de indignare, revolta că deși avem suficiente resurse naturale, țara noastră este una dintre cele mai afectate de criza gazului rusesc.

Turcescu: Deruta totală vine și dinspre Palatul Victoria

Moderatorul a explicat că din punctul său de vederte, neîndoios, o mare parte din vină pentru criza carburantului vine de la vârful statului. „Faptul că suntem într-o derută totală vine și dinspre Palatul Victoria. „L-ați văzut pe prim ministrul Ciucă, după care nici ăia 50 de bani (n.r. - promiși de președinte) s-ar putea să nu fie 50 de bani. Cine-l poate obliga pe ăla de la benzinăria MOL să scadă prețul la pompă cu vreo 25 de bani?"

Robert Turcescu. Foto EVZ

Curea: Există și naționalizare cu despăgubire, atenție!

Context în care jurnalistul Mirel Curea a reamintit că România se lovește acum de efectele dezastruoaselor privatizări din industria gazului și petrolului, care lasă statului puțin loc de negociere, spre deosebire de alte state europene. Mai mult, jurnalistul EVZ a adus în discuție faptul că naționalizarea unor obiective naționale strategice precum rafinăriile antrenează în unele cazuri critice și despăgubiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: arhiva EVZ

„Poți să iei niște contracte de vânzare, poți să vezi cum rafinăriile astea au ajuns în mâinile unor străini cărora li se rupe în 14 că te costă pe tine mult benzina. Să vezi dacă s-au respectat clauzele contractuale. Pe pământul ăsta există și naționalizare cu despăgubire, atenție!", a argument Mirel Curea.

Ungaria ne-a luat-o înainte din nou

Jurnalistul a dat ca exemplu Ungaria lui Viktor Orban, care a permis o naționalizare foarte controlată, în beneficiul statului.

„Să te văd la pompă cum dai 550 lei în loc de 300 lei și strigând Slava Ukraina", a replicat Turcescu.

„Deocamdată românii par foarte mulțumiți cu ce au votat, că nu îi văd în stradă. Îi văd în schimb că nu poți să mergi pe stradă de mașinile lor", a comentat Mirel Curea.

„Trăim într-o iluzie uriașă, iluzia consensului. Ăștia strâng palma la G7, dar și-ar lua gâtul. Nemții și-acum oftează după petrolul și gazul rusesc. Maghiarii deja iau, au obținut derogare", a conchis moderatorul.

Președintele american Joe Biden le-a cerut sâmbătă companiilor benzinarilor să scadă prețurile de la pompă într-o „perioadă de război și pericol global”.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro