Exclusiv. Criminalul din Onești, transferat în arest. Ce statut are și ce procedură au declanșat polițiștii

Exclusiv. Criminalul din Onești, transferat în arest. Ce statut are și ce procedură au declanșat polițiștii

După trei săptămâni în care a fost pacientul Spitalului Județean Bacău, Gheorghe Moroșan (68 de ani) a schimbat confortul rezervei cu ambientul unei celule a arestului IPJ Bacău. 

Pentru că medicii care l-au tratat și operat după ce a fost împușcat de forțele speciale și-au dat acordul, asasinul celor doi muncitori pe care i-a ținut ostatici și apoi i-a măcelărit, a fost trasferat, în condiții de maximă securitate, în arest. 

Evenimentul zilei vă prezintă, în exclusivitate, informații legate despre statutul asasinului în arest, dar și despre procedura specială pe care polițiștii au declanșat-o pentru a-l putea supraveghea zi și noapte pe criminal. 

În arest, Moroșan a fost dat în consemn

Înainte de a fi externat, Moroșan a mai fost supus, în cursul zilei de azi, unui minuțios examen medical la finele căruia specialiștii în chirurgie au concluzionat că rănile produse prin împușcare s-au vindecat. Când toate analizele și-au primit răspunsurile, criminalul a părăsit spitalul sub escorta mascaților care l-au plasat, fără incidente, în arestul IPJ Bacău. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere atrocitățile comise, ucigașul celor doi electricieni - Silviu Iștoan și Dan Pătatu -, a primit imediat statutul de persoană deosebit de periculoasă motiv pentru care a fost dat în consemn și, prin urmare, a fost activată o procedură specială în astfel de cazuri. Moroșan a intrat într-un regim extrem de sever de pază care include plasarea sa într-o celulă alături de alți arestați și verificări făcute la intervale foarte mici de timp, prin vizeta ușii camerei de detenție.

La ușa celulei va fi, zi și noapte un gardian, iar cei doi colegi de cameră sunt în alarmă 

”Pentru a evita să i se mai facă un control medical la încarcerare, așa cum este obligatoriu, bărbatul a fost supus în spital unui examen clinic complex. I-au fost examinate toate rănile produse prin împușcare, dar și parametri vitali. Abia apoi, cu acceptul specialiștilor, a fost preluat de forțele de ordine. În timpul transportului de la spital la arest nu au fost incidente. Moroșan, care părea a fi sedat, s-a supus tuturor procedurilor, fără să mai amenințe. În arest a fost plasat într-o celulă cu alți doi arestați cărora li s-a spus să semnaleze rapid orice li se pare ciudat în comportamentul colegului lor. În plus, la ușa celulei sale va sta permanent un gardian care îl va verifica prin vizetă sau îl va chema la raport, să-l vadă la ușă, la intervale foarte mici de timp. Asta se va întâmpla zi și noapte, oricând va crede de cuviință polițistul care-l păzește. Este o măsură specială aplicată arestaților periculoși care își pot face rău sau care îi pot răni pe alții”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Aurelea, soția asasinului, vizitată de una dintre fiice  

De astăzi, Moroșan este ”vecin” de arest cu soția lui, Aurelea, care a fost închisă pentru 30 de zile sub acuzația de a-i fi fost complice. Dacă în spital asasinul nu a putut primi vizite având în vedere măsurile de protecție impuse de pandemia de COVID-19, Aurelea s-a bucurat de prezența uneia dintre fete care a vizitat-o o dată. Apoi, tânăra a și plecat în Germania. 

”Pe femeie (n.r. Aurelea) a vizitat-o o dată una dintre fiice. I-a adus un pachet și au stat puțin de vorbă. A fost singura vizită pe care a primit-o de când e arestată. Apoi, fata a pecat în Germania”, au mai spus sursele citate. 

Polițiști audiați de procurori

În tot acest timp, procurorii continuă audierile. Prin birorurile lor au trecut deja unii dintre polițiștii care au participat la operațiunea eșuată de salvare a celor doi muncitori, dar și șefi ai Poliției Bacău care au coordonat acțiunea. În ceea ce-i privește, întrebările invstigatorilor vizează modul în care s-a intervenit în acele ore în care Moroșan i-a ținut ostatici pe cei doi bărbați pe care, până la urmă, i-a măcelărit în ”apartamentul groazei”. 

Până acum, informațiile oferite de cei care au paticipat la acea operațiune nu au reușit să contureze felul în care Moroșan i-a imobilizat pe cei doi. Adică dacă a făcut-o singur, amenințându-i cu cuțitul-sabie cu lama de 30 de centimetri sau dacă le-a pulverizat spray paralizant în față. Sau dacă a prmit ajutorul cuiva. Singurul care poate lămuri acest aspect este chiar asasinul, dar care refuză să dea orice declarație. 

Ancheta se va extinde și la București?

Surse judiciare vorbesc despre faptul că ancheta în acest teribl caz s-ar putea extinde către Bcuruești, dar într-o altă etapă a investigației care se face în două dosare – unul pentru omor și celălalt care are legătură cu modul de acțiune al forțelor de ordine – poliție, trupe speciale, negociator. 

”Dacă se va ajunge ca ancheta să se extindă și la București, cel mai probabil acea parte a dosarului va fi preluată de procurorii de la Parchetul General pentru că vorbim de oameni cu funcții înalte din Poliția Română”, au mai explicat sursele judiciare citate. 

În arest, Gheorghe Moroșan așteaptă ca procedura expertizării sale psihiatrice, care va stabili dacă a avut sau nu discernământ atunci când i-a ucis pe cei doi muncitori, să fie demarată. Între timo, el a lansat mai multe amenițări la adresa celor din jur și a trnasmis mesaje ciudate care pot duce cu gândul că ucigașul încearcă să joace cartea neabuniei pentru a scpoa de o condamnare pe viață