Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Clotilde Armand refuză să respecte o hotărâre judecătorească. De teamă, consilierii n-au votat bugetul
Exclusiv. Clotilde Armand refuză să respecte o hotărâre judecătorească. De teamă, consilierii n-au votat bugetul

Exclusiv. Clotilde Armand refuză să respecte o hotărâre judecătorească. De teamă, consilierii n-au votat bugetul

În Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector al Capitalei, este scandal pe bani. Evenimentul zile a aflat informații din culisele ședinței de luni a Consiliului Local, unde trebuia să se voteze bugetul.  

A fost iar scandal. O hotărâre a instanței Tribunalului București care o obligă pe primărița USR, Clotilde Armand, să reînființeze anumite servicii, dar și să renunțe la unul dintre cei doi viceprimari, conform vechii organigrame, este mărul discordiei. Cum edilul nu dă doi bani pe acea hotărâre a magistraților, consilierii locali din subordinea ei nu vor să riște nimic și blochează, pentru a doua oară, votarea bugetului pentru Sectorul 1

Clotilde Armand, blocată de două ori într-o săptămână

Nimic nu o poate convinge pe Clotilde Armand să reînființeze cele trei servicii pe care le-a desființat printr-o hotărâre de consiliu local și să renunțe la unul dintre cei doi viceprimari care este în funcție în baza aceleiași decizii. Nici măcar faptul că magistrații Secției a II-a Civilă a Tribunalului București au decis că acea hotărâre (n.r. 291/04.12.2021) să fie suspendată! Cum pe edil nu-l interesează acea decizie a instanței, totul se răsfrânge acum asupra bunului mers al primăriei în fruntea căreia se află. Pentru a doua oară în ultima săptămână, consilierii locali au blocat votul pentru aprobarea bugetului Primăriei Sectorului 1 pentru anul 2021. 

Agenția Națională a Funcționarilor Publici, împotriva primarului Armand

Nici nu începuse bine ședința de consiliu local și spiritele s-au aprins rapid. Înainte de a trece la vot, consilierii i-au explicat edilului că bugetul nu poate fi aprobat în forma actuală a organigramei, adică  cu doi viceprimari și  fără Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și Centrul Cultural. Și asta pentru că există o hotărâre a unei instanțe care obligă primarul să revină la organigrama inițială. O decizie de care ține cont și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) care și-a făcut cunoscut punctul de vedere în adresa trimisă viceprimarului PNL al sectorului 1, Ramona Porumb.

”(…)Rezultă că Hotărârea Consiliului Local a Sectorului 1(…)a încetat temporar să producă efecte juridice, astfel că sub acest aspect se revine la situația anterioară reorganizării(…)Prin urmare , la acest moment, raportarea trebuie să se facă la HCL a sectorului 1(…)care era în vigoare la data anterioară aprobării HCL 291/04.12.2020”, se spune în document.  

Edilul s-a enervat și nu a mai stat la ședința de consiliu

Existența acestui document, dar și ”îndârjirea” consilierilor PNL și PSD au enervat-o peste măsură pe Clotilde Armand care a ieșit din sală, unde nu s-a mai întors. Într-o ultimă încercare de a-i convinge pe consilieri să voteze bugetul în forma actuală a organigramei, secretara primăriei, Lavinia Ionescu, a spus tuturor ca ea și primarul Armand au fost la ANFP pentru a încerca să obțină o altă rezoluție de acolo, dar că răspunsul încă nu a sosit. 

”Toți i-au spus că e ilegal să voteze bugetul în forma actuală a organigramei atâta vreme cât există o decizie a instanței care suspendă acea hotărâre prin care ea a desființat trei servicii și a votat un al doilea viceprimar. Primarul nici nu vrea să audă. S-a enervat atât de tare, a făcut o criză de nervi și a ieșit din sală. Nu s-a mai întors. Lavinia Ionescu, secretara primăriei, a spus tututor că a fost cu primarul Armand la ANFP, la președinte, pentru a-l convinge să dea un alt răspuns care să le fie favorabil”, ne-au dezvăluit surse din cadrul Primăriei Sectorului 1. 

Cum argumentele edilului și ale secretarei primăriei nu au convins, consilierii au blocat, pentru a doua oară în aceaată săptămână, votarea bugetului. Din cele 13 puncte de pe ordinea de zi, doar trei, neesențiale, au fost votate. 

Clotilde Armand vrea școli în clădiri vechi

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local s-au aflat și două subiecte care o interesau în mod direct pe Clotilde Armand. Ea le-a cerut consilierilor săi să aprobe ca imobulul în care se află DGASPC Sector 1 să găzduiasă  Școala Gimnazială ”Pia Brătianu”. Dar și să-și dea girul pentru ca primăria în fruntea căreia se află să beneficieze de consultanță juridică din partea unei case de avocatură prezentată de primar. 

”Ambele proiecte au fost respinse. Consilierii au motivat în cazul clădirii DGASPC cerută pentru o unitate de învățământ că nu este un loc propice pentru o școală. În acea curte mai sunt și Starea Civilă, o creșă…”, au mai spus sursele citate. 

Dacă problemele legate de buget nu vor fi rezolvate până la termenul-limită de 22 aprilie 2021, adică dată la care Primăria Sectorului 1 ar trebuie să aibă bugetul votat, s-ar putea ajunge la plângeri penale formulate împotriva primarului Clotilde Amand.