22 decembrie 1989. Nicolae și Elena Ceaușescu tocmai fugiseră cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central. În cartierul Primăverii, brigăzi de revoluționari forțau ușile Palatului Ceaușeștilor, dar și ale celorlalți foști lideri comuniști printre care și Ion Gheorghe Maurer. Fiul său vedea Revoluția Română la televizor, din Germania de Vest.
„Am deschis televizorul în Germania și am văzut Revoluția din România. Aflasem de revoltă, de cele 60.000 de victime făcute în timpul Revoluției. Sigur că mi s-a pus nodul în gât pentru că era o tragedie.
Eu chiar credeam că e o luptă adevărată. Am sunat acasă, n-au mers telefoanele. Am vorbit până la urmă cu fiică-mea cea mare, mi-a spus că au venit la taică-miu să-i ia armele, ca să nu folosească armele contra-revoluționarii. Cine l-a salvat până la urmă a fost Mihai Bujor, băiatul lui Bujor Sion care a fost directorul Televiziunii și foarte bun prieten cu Iliescu.
Ulterior, Mihai Bujor devenise și șeful cabinetului lui Iliescu. Pentru că murise taică-su într-un accident de avion, l-a cam înfiat Iliescu. Deci era ca un fiu pentru Iliescu. Și ăsta până la urmă l-a scăpat pe taică-miu”, mărturisește fiul fostului premier comunist.
Oferta lui Ion Iliescu pentru Jean Maurer
„Am vorbit cu Iliescu, m-am întâlnit cu el prin ’90, el era vecin cu casa lui taică-miu. Și mi-a spus: «Jeane, îmi pare bine că ai venit în România! Noi avem nevoie de băieți ca tine, de băieți deștepți care vorbesc multe limbi străine, care au făcut o școală serioasă, care au fost și prin Germania. Vino și lucrează cu mine!» Eu, idiot, i-am spus că nu vin, că eu am un drum, eram și cu cetățenia...”, a amintit cu regret fiul lui Ion Gheorghe Maurer.
„Primul și primul dubiu a fost când mi-am dat seama că este lovitură de stat și nu este Revoluție, pentru că acolo a fost un scenariu, o butaforie.(...) Dacă ajungi la concluzia că a fost o lovitură de stat, era clar că nu putea să se întâmple decât dacă ieșea în fața maselor. Cu Ceaușescu băgat într-un buncăr sau cu Ceaușescu în Palatul Primăverii cu gardă și cu soldați în jurul lui, nu se realiza nicio revoluție”, e de părere Jean Maurer.