Exclusiv. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe: „Putin pregătește războiul încă din 2003!”. Video

Exclusiv. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe: „Putin pregătește războiul încă din 2003!”. Video

Invitat în podcastul „România lui Cristache”, istoricul Adrian Cioroianu, unul dintre puținii politicieni români care l-au cunoscut personal pe Vladimir Putin, este convins că războiul a început să fie configurat încă de acum două decenii.

“Războiul ăsta era în pregătire de foarte mult timp. Putem coborî înapoi în 2003, când pentru prima dată opțiunea războiului a figurat pe masa decidenților din Rusia, în paralel cu dezvoltarea unei piețe comune eurasiatice, condusă de Rusia. Acolo în 2004 a avut loc o revoluție portocalie, pe care evident Rusia a pus-o pe seama americanilor. Și noi am fost în aceeași situație. Nu am intrat în 1997 în NATO, Bill Clinton n-a vrut să forțeze mâna rușilor atunci.”, este opinia fostului ministru de externe al României în perioada 2007-2008. Acesta a mai remarcat faptul că steagul autointitulatei republici Donetsk a fost văzut pentru prima dată încă din 2005.

Obsesia lui Putin: Rușii, ucrainenii și bielorușii sunt același popor

În perioada în care conducea diplomația românească, Adrian Cioroianu a participat la marele summit din 2008 de la București, unde s-au întâlnit față în față cei mai puternici oameni ai planetei. Vladimir Putin a făcut atunci o declarație care i-a pus pe toți pe în gardă.

„În discuția, altfel amicală și deschisă, pe care a avut-o cu președintele american, cu doamna Merkel, cancelarul Germaniei, cu președintele României, bineînțeles, era Traian Băsescu, Putin a spus, ceea ce eu consider că el crede, că nu există Ucraina, că e un stat artificial. Și că jumătate din teritorii sunt teritorii rusești.”, a povestit fostul ministru de externe.

COVID-ul a amânat războiul?

„Occidentul cred că a făcut tot ce a depins de Merkel, de Sarkozy, de toți președinții, să tragă de timp. Opinia mea e că multe dintre concesiile care s-au făcut, inclusiv Nord Stream 2 erau menite să-l determine pe Putin să înțeleagă că poate fi o cale din care să câștige. Eu cred că au fost concesii care să-l determine pe Putin să nu înceapă războiul, plus că exista în subsidiar speranța Occidentului că nici Putin nu e de neînlocuit. Deci a fost o cursă de a câștiga timp.”, consideră istoricul Adrian Cioroianu care este convins că războiul a început mai târziu decât și-a dorit Putin.

„Atenție! Cred că nu era planificat în Februarie 2022. Era mai devreme. Ce să vezi... COVID. S-ar putea ca acest nenorocit de virus de care nu mai scăpăm, să fi amânat războiul.”, a concluzionat Adrian Cioroianu.

Urmăriți întreaga ediție din podcastul „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.