Exclusiv. Rolul României în războiul din Ucraina: „E ca o pisică fără clopoței! Va prinde mulți șoareci.” Video

Exclusiv. Rolul României în războiul din Ucraina: „E ca o pisică fără clopoței! Va prinde mulți șoareci.” Video

Pentru mulți lideri de opinie, România pare doar un figurant pe scena extinsă a războiului din Ucraina. Însă pentru fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, cel care l-a întâlnit personal pe Vladimir Putin în 2008, România joacă un rol care se poate dovedi a fi de succes.

„Eu cred că România s-a comportat mai matur decât m-aș fi așteptat în acest context. Eu plec pe principiul că pisica cu clopoței nu prinde șoareci. Ori noi n-am prea avut clopoței de data asta și s-ar putea să prindem 2-3 șoricei. 1. Ucraina și-a schimbat fundamental concepția și raportarea la România. Foarte mulți ucraineni ne priveau în continuare ca pe niște coloniști, tot ce li se spusese 70 de ani. Ucrainenii au fost surprinși de poziția României până acum.”, crede istoricul Adrian Cioroianu.

Portul Constanța nu a fost blocat de grânele ucrainenilor

„Povestea asta cu transportul grânelor prin România să știți că nu e atât de lipsită de importanță pe cât pare, vezi reacția celor care spun, lucru fals, că transportul grânelor din Ucraina ar fi blocat Portul Constanța, de n-am mai fi putut noi transporta grânele noastre. Am discutat cu oameni care lucrează în Portul Constanța la silozuri. Portul Constanța este încă sub-folosit, deci ar putea să tranziteze prin Portul Constanța de 7 ori mai mult. Problema la noi e infrastructura, numărul de camioane.”, a mai fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu în podcastul „România lui Cristache.”

Mai degrabă armistițiu decât pace

„Nu se va ajunge la pace, dar într-adevăr se va ajunge la armistițiu. Vor exista două narațiuni, cum există în țările din fosta Iugoslavie, unde există două manuale de istorie, una care prezintă din perspectiva musulmanilor, alta din perspectiva catolicilor. Crimeea a fost ocupată în Martie 2014, în Noiembrie erau deja gata manualele de istorie făcute de istoricii de la Societatea de Istorie Militară Rusă”, a arătat istoricul.

Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.