Plagiatul este o plagă care pare să nu aibă șanse să dispară prea curând din mediul academic fiindcă e întreținută organic din mediul politic, arată politologul Alina Mungiu Pippidi în podcastul jurnalistului Ionuț Cristache din studioul EVZ-Capital. Șansele de a se rezolva sunt aproape nule, fiindcă plagiatul este susținut de la cel mai înalt nivel, susține academiciana.
Nimic nou sub cer în Securistan! Totul este monitorizat cu atenție și îngrijorare. Toți avem o datorie față de țară să demascăm elementele dușmănoase ale sistemului. Cine nu e cu noi, e împotriva noastră.
Iar cine e împotriva noastră, e complice cu vrăjmașul orânduirii siguranței naționale, a patriei, în primul rând... Și când ne-am trezit, era tot noapte, a arătat realizatorul Ionuț Cristache în preambulul unei ediții de colecție a emisiunii sale România lui Cristache, în care a avut-o ca invitată pe Alina Mungiu Pippidi.
Mungiu Pippidi: Și-au dat doctoratele cu Toma de la tancuri
Politologul a vorbit fără menajamente despre chestiunea plagiatului, o plagă care pare să nu aibă șanse să dispară prea curând din mediul academic. În primul rând, a explicat Alina Mungiu Pippidi, doctoratele din facultățile cu profil militar suferă din start de impostură fiindcă nu au legimitate.
Mai exact, membrii acestor comisii suferă de incompetență crasă. „Trebuie să vină experți să citească (n.r.- doctoratul lui Ciucă) maculatura scrisă de oricare dintre generalii ăștia. Ei nu ar fi trebuit niciodată să-și dea doctorate fiindcă nu au avut cu cine. Și le-au dat tot cu celebrii lor profesori - Toma ăla de la tancuri - care nu știu să scrie nici românește (...)".
Nicio șansă pentru rezolvarea plagiatelor pe cale legală
Invitata a subliniat că mai gravă este pătrunderea plagiatelor în mediul politic, astfel că există mici șanse să fie rezolvată pe cale legală așa cum ar fi normal.
„Frauda academică e generalizată și nu se poate rezolva în penal. Nu se atinge nimeni, mulți din parlament au și ei drepturi și vor să le păstreze".
Pe de altă parte, a avertizat Mungiu Pippidi, CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), instituția care ar trebui să rezolve problema plagiatelor, inclusiv cel al lui Nicolae Ciucă, „este o instituție foarte slabă". Proiectul noii Legi a Educației prevede desființarea CNATDCU, în plin scandal de plagiat care vizează teza de doctorat a premierului.
Iohannis, deasupra legii?
Politologul a lansat o afirmație și mai gravă în studioul EVZ-Capital, și anume că președintele Klaus Iohannis știa încă din momentul numirii generalului Ciucă în funcția de premier al țării că acesta are o problemă cu doctoratul.
„Iohannis, când a primit dosarul lui Ciucă și l-a selectat, știa de la început că doctoratul lui e vulnerabil și că la un moment dat va ieși scandal. S-a zis de atunci, o să fiu deasupra legii, o să fiu deasupra onoarei", a conchis invitata.
Emisiunea integrală: