EXCLUSIV: Ce i-au întrebat reprezentanţii SUA pe anchetatorii români în legătură cu moartea lui Chauncey Hardy

EXCLUSIV: Ce i-au întrebat reprezentanţii SUA pe anchetatorii români în legătură cu moartea lui Chauncey Hardy

Semnele de întrebare care planează asupra morţii violente a tânărului baschetbalist american i-au determinat pe reprezentanţii ambasadei SUA la Bucureşti să ceară amănunte despre fiecare pas al anchetei. Martorii audiaţi în acest caz susţin că principalul suspect şi amicii săi îl numeau "cioroi" pe cel care şi-a găsit sfârşitul, la doar 23 de ani, în "Harlem-ul" românesc de la nord de Dunăre.

Oficiali români care se ocupă de acest caz au dezvăluit pentru "Evenimentul Zilei" că reprezentanţii autorităţilor americane au fost interesaţi, în primul rând, dacă moartea conaţionalului lor a avut loc pe fondul unei discriminări rasiale. "Ne-au întrebat dacă sportivul a fost omorât pentru că este negru şi dacă autorul este ţigan", a precizat unul dintre anchetatori. Interesant este că unii dintre martorii prezenţi în clubul giurgiuvean au declarat că americanul era numit "cioroi" de către presupusul agresor, Ionuţ Adrian Tănăsoaia, precum şi de cumnatul său pezent, şi el, la discoteca "Emotione" din Giurgiu, locul unde a avut loc altercaţia care a condus la moartea lui Chauncey Hardy.  Totodată, în dosarul instrumentat de poliţişti şi aflat acum în custodia procurorului de caz se află şi declaraţia lui  Florin Grecu sau "Floricel",  cum este numit fiul mijlociu al interlopului  Octavian Grecu, zis "Butoane". Acesta a dat declaraţii împotriva lui Ionuţ Adrian Tănăsoaia şi l-a indicat ca fiind cel care l-a lovit pe sportiv.

Şeful Poliţiei Giurgiu a aflat de incident după 4 ore

Cele descoperite pe tot parcursul anchetei de judiciariştii Poliţiei Române trimişi de la Bucureşti să investigheze acest caz au scos la iveală amănunte frapante. În primul rând, duminică dimineaţa, în jurul orei 4.00, a fost chemată doar Salvarea, nu şi Poliţia. Oamenii legii au fost alertaţi abia după ce tânărul american a ajuns la spital. Când aceştia au ajuns la club, bodyguarzii le-au spus poliţiştilor că americanul a băut şi a căzut de pe scena înaltă de 40 de centimetri, aflată în mijlocul sălii. Apoi, niciunul dintre cei opt colegi care îl însoţeau pe Hardy la spital, cinci străini şi trei români, n-au ştiut să spună exact ce s-a întâmplat pe ringul de dans unde baschetbalistul a primit lovitura fatală. Ei l-au găsit doar în stare de inconştienţă pe podeaua clubului. "Abia după ora 8.00 şeful Poliţiei Municipiului Giurgiu a aflat ce s-a întâmplat însă a fost informat doar că americanul ar fi fost băut şi a căzut, aşa cum susţineau cei care l-au adus . Totuşi, a dispus audierea martorilor", susţin anchetatorii. Audierile au fost îngreunate şi de faptul că o bună parte dintre colegii de echipă nu ştiau limba română . "Apoi, până a fost audiat patronul şi s-a aflat cine a fost în club în acea noapte a durat", a explicat judiciaristul.

"Informatorii" lui Butoane, trimişi să-l cheme pe agresor

Când s-a aflat că baschetbalistul american este internat în stare gravă la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitală, conducerea Poliţiei Române a decis trimiterea unei echipe de la Bucureşti. "Primele două fete audiate au fost barmaniţa de 26 de ani şi o adolescentă de 17 ani care s-au aflat în club. Le-am audiat la Bucureşti", au dezvălui anchetatorii. Au urmat alte 22 de persoane, printre care rude şi cunoscuţi ai lui "Butoane". "Mulţi spun nu ştiau ce s-a înâmplat pentru că era muzica dată tare, aglomeraţie şi un semiîntuneric în care se vedeau mai mult stroboscoapele", a precizat anchetatorul. Totuşi, în timpul audierilor s-a conturat ipoteza conform căreia Adrian Tănăsoaia ar fi cel care l-a lovit pe american. "Poliţiştii din Giurgiu au apelat la informatori ca să îi transmită lui Tănăsoaia să vină la audieri. Ei îi ştiu mai bine pe cei de acolo", susţin oamenii legii. Unii dintre cei care s-au dus după el au fost chiar membrii ai clanului "Butoane".

E posibil să scape de arest Ancheta-maraton în acest caz a fost finalizată cu arestarea lui Tănăsoaia pentru lovituri cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri. Anchetatorii se tem, însă, că doar pe baza declaraţiilor martorilor, în lipsa altor probe concludente, un avocat precum Emil Vucă, fost poliţist şi procuror, poate demonta acuzaţiile. "Dosarul este subţire încă. Se aşteaptă şi expertizele medico-legale însă un avocat bun ar putea demonta actualele acuzaţii. Depinde de judecător", susţine un om al legii.

Poliţia Giurgiu nu a verificat de şase luni clubul

În cadrul anchetei s-au mai descoperit şi alte amănunte interesante. Unul este acela că discoteca cu pricina funcţionează doar o dată pe săptămână. Este singura din oraş care are program prelungit până spre dimineaţă. "Emotione" îi aparţine lui Cosmin Marciu, fiul fostului prefect PSD de Giurgiu, Criatian Marciu. "Vin acolo, de obicei, tineri din Bucureşti. În fiecare sâmbătă se umple parcarea de maşini de lux", susţin surse din rândul anchetatorilor. Pe lângă ancheta legată de moartea baschetbalistului, Poliţia Română verifică, acum, şi de ce, timp de şase luni, poliţiştii din Giurgiu nu au constatat că acel club nu are camere de luat vederi funcţionale. "Era treaba celor de la Ordine Publică să facă acest lucru", a subliniat un anchetator. Ambasada SUA: "Vă mulţumim" Deşi nu au dorit să comenteze pe marginea anchetei şi a incidentelor care au condus la moartea conaţionalului lor, reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti nu au infirmat interesul pentru ancheta aflată în derulare. "Ambasada SUA monitorizeaza indeaproape investigatiile referitoare la moartea lui Chauncey Hardy. Vă mulţumim căci, spre deosebire de alţi colegi ai dumneavoastră, sunteţi obiectivi şi ne-aţi întrebat şi pe noi", au transmis reprezentanţii americani.

Ne puteți urmări și pe Google News