Exclusiv. Ce e în spatele avertizării de la Comisia Europeană cu privire la carnea de curcan infestată. Totul se știa de câteva zille

Exclusiv. Ce e în spatele avertizării de la Comisia Europeană cu privire la carnea de curcan infestată. Totul se știa de câteva zille

Oficial, autoritățile române au aflat vineri, 17 ianuarie, despre faptul că în țară ar fi ajuns carne de curcan provenind de la păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară cunoscut. Și tot oficial, autoritățile spun că au demarat controale, că încearcă să identifice toți beneficiarii acestor produse care, în totalitate, urmează să fie colectate și neutralizate. Ce se află, de fapt, în spatele avertizării venite de la Comisia Europeană cu privire la carnea de curcan infestată? Evz.ro a stat de vorbă cu oficiali din cadrul ANSVSA, care au explicat în ce condiții a intrat carnea în țară.  Dar o serie de informațiile publice ale Comisiei Europene, dar și al autorității sanitar veterinare maghiare, indică faptul că pericolul gripei aviare prezent în țara vecină era cunoscut cu cel puțin câteva zile înainte de data de vineri.

Vineri, 17 ianuarie, Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că ”din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității, vineri, de instituție.

Carne din jurul focarului de gripă aviară din Ungaria, pe mesele românilor

Astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, aflate, toate, pe raza județului Bihor, se mai arată în același comunicat. ”Vineri seara, serviciile sanitar veterinare de la nivel teritorial erau la depozite, pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, au precizat surse din cadrul autorității.

”Carnea a intrat în România legal, în conformitate cu legislația comerțului intercomunitar, având în vedere piața unică. Orice stat al Uniunii Europene are dreptul să comercializeze liber produse, în toate celelalte țări, cu respectarea normelor sanitar veterinare unice existente. Adică, orice produs alimentar se comercializează dintr-o țară în alta, însoțit de o documentație sanitar veterinară, și trebuie spus că inclusiv modelele acestor certificate sunt aceleași în toată UE.  Și România, și Ungaria, și orice altă țară din UE, atunci când se confruntă cu un focar de infecție, oprește sacrificarea animalelor și comercializarea produselor rezultate”, a declarat, pentru evz.ro, Florica Durlea, șef serviciu ANSVSA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta adaugă faptul că, personal, crede că întreaga cantitate de carne din Ungaria a fost obținută și vândută fără a avea confirmat focarul de gripă aviară în această țară. ”Sigur, la momentul sacrificării curcanilor, boala nu era confirmată. Nu cred că o țară ar sacrifica și vinde, în altă țară, carne dintr-un focar confirmat. Sancțiunile pe care le atrag astfel de fapte, din partea Comisiei Europene, sunt mult prea mari.  România, în egală măsură, a încetat orice astfel de activitate în momentul în care a fost confirmat focarul cu care ne confruntăm în prezent în Maramureș”, a mai spus reprezentanta ANSVSA.

Comisia Europeană a făcut publică, la finele anului trecut, în spațiul virtual oficial, o hartă care evidențiază focarele de gripă aviară din Europa, hartă pe care apare și focarul de la ferma de curcani din Komárom-Esztergom (Ungaria). Pe hartă e menționat că ultima actualizare a fost făcută în data de 14 ianuarie.

Gripa aviară din Ungaria, comunicată oficial de câteva zile

Și asta nu e tot. evz.ro a descoperit faptul că, încă din data de 13 ianuarie, autoritățile sanitar veterinare din Ungaria au anunțat, printr-un articol postat pe pagina de internet oficială a NÉBIH, instituția similară ANSVSA de la noi, faptul că este confirmat un focar de gripă aviară cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din județul Komárom-Esztergom (aflat înspre granița cu Austria).

În comunicat se menționează că au fost ucise 53.500 de păsări, iar pe o rază între 3 și 10 km, autoritățile investighează prezența virusului și în alte ferme. Autoritățile maghiare notează în comunicatul citat și faptul că ”în legătură cu acest virus, încă nu au fost confirmate îmbolnăviri la oameni, iar produsele din carne de curcan pot fi folosite în continuare”, pentru a nu lăsa populația să se panicheze și să nu mai achiziționeze carne de curcan din magazine.

Alte focare au fost descoperite în zilele următoare, mai aproape de granița cu România. Unul la Létavértes, care a fost confirmat, pentru Evz.ro, de un reprezentant NÉBIH, sat aflat chiar aproape de graniță, și altul în județul Hajdú-Bihar. În ambele cazuri, a fost vorba de prezența virusului gripei aviare la ferme de rațe. Numai în al doilea caz, citat de NÉBIH în data de 14 ianuarie, au fost neutralizate 115.000 de păsări.