Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Cazul de la Onești. Detalii de ultim moment din „apartamentul groazei”
EXCLUSIV. Cazul de la Onești. Detalii de ultim moment din „apartamentul groazei”

EXCLUSIV. Cazul de la Onești. Detalii de ultim moment din „apartamentul groazei”

Când trupele de asalt ale Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) IPJ Bacău au intrat în ”apartamentul groazei” - moment în care cei doi muncitori luați ostatici fuseseră deja înjunghiați de mai multe ori -, Gheorghe Moroșan (68 de ani) a fost împușcat. (Articol de Simona Ionescu și Robert Andrei)

Evenimentul zile a scris că a fost vorba de doar două proiectile neletale trase asupra lui – unul în mâna dreaptă și altul în zona inghinală a piciorului drept. Însă, numărul mare de răni de pe corpul criminalului care a și fost operat la spitalul din Onești a creat confuzii asupra numărului de focuri de armă cu care a fost anihilat. Evenimentul zilei vă aduce, în exclusivitate, explicații în acest sens, oferite de specialiști. 

Asasinul, anihilat cu două focuri de armă

Momentul asaltului final asupra locuinței în care au fost uciși cei doi ostatici, consumat la câteva minute după ora 17.00, a coincis cu capturarea tardivă, într-o operațiune ratată, a criminalului Gheorghe Moroșan. 

După ce au reușit să distrugă parțial ușa metalică a apartamentului, ”mascații” l-au împușcat pe asasinul care se proptea în ușă printr-o fantă creată în urma exercitării forței de către grupul de luptători. Cu siguranță, s-au tras doar două focuri și s-a folosit muniție neletală. Un proiectil i-a țintit mâna dreaptă – în care cel care tocmai omorâse doi ostatici ținea cuțitul însângerat -, și altul în zona înghinală a piciorului drept. Atunci, de ce pe trupul lui Moroșan medicii de la Spitalul din Onești, cei care l-au și operat, au descoperit foarte multe răni și mai multe alice din cauciuc? 

Asupra criminalului au fost împroșcate 30 de alice din cauciuc, precum boabele de mazăre

”Arma cu care s-a tras este una de calibrul 12, model IJ, cu două compartimente pentru tot atâtea proiectile neletale. După cele două trageri trebuie încărcată prin ”îndoirea” ei de la jumătate, ca armele din filmele western. Fiecare dintre cele două proiectile are în interior 15 alice din cauciuc de calibrul a doi-trei milimetri.

Dacă se trage de la o ditanță de 10 metri, acest gen de muniție se ”desface” într-un diametru de doi  metri în care poate atinge orice țintă. Aici, la Onești, s-a tras de foarte aproape, de două ori. O dată în mână și o dată în piciorul criminalului. Toate pe partea dreaptă, cea vizibilă prin fanta ușii distruse. Distanța fiind mică, la primul foc tras în mână unele alice au lovit, altele au trecut pe lângă. Au fost găsite în casă de criminaliști. Fie înfipte în pereți sau în ușă, fie pe jos. La al doilea foc, și ultimul, pentru că vorbim de doar două focuri, alicele au atins o suprafață mai mare a corpului.

E logic, s-a tras în jos și trupul e mai lat ca  mâna. Așa, alicele au provocat mai multe răni. Asta este explicația pentru care ucigașul are atât de multe leziuni pe corp. Vorbim de două focuri trase de aproape cu muniție neletală care au împroșcat 30 de alice, mici din cauciuc precum boabele de mazăre”, ne-au explicat în exclusivitate specialiști în folosirea acestui timp de armament din dotarea trupelor de asalt. 

Trebuie spus că arma de asalt de calibrul 12 mm cu muniție neletală, model IJ, este considerată de luptători a fi una extrem de veche. Acest model nu mai există în dotarea luptătorilor de la SIAS (n.r. ”mascații” de la București) care folosesc în acțiunile de asalt o pușcă de tip pompă, mult mai eficace. 

Aici trebuie făcută o precizare. Unul dintre polițiștii care au făcut declarații publice presei a spus că s-a tras cu „o pușcă de tip pompă”, ceea ce nu este adevărat. Cum nu este adevărat că s-au folosit arme cu glonț, letale. 

Electricianul Silviu Iștoan, ultimul înjunghiat, a fost atins și el de alicele din gloanțele de cauciuc. Iar fotografia pe care o prezentăm este dovada a ceea ce s-a aflat pe surse medicale, iar polițiștii băcăuani au trecut sub tăcere.

Ba mai mult, fratelui victimei i s-a dat un sicriu sigilat, invocându-se faptul că victima Silviu Iștoan era infectat cu Covid. Doar că pe certificatul de deces nu este consemnat acest lucru, iar fratele spune că Silviu avusese Covid, se tratase, și abia ce reluase munca la serviciu, fiind declarat cu test negativ. De altfel, după cum se vede în filmările din timpul sechestrării, atât Silviu, cât și colegul său poartă în permanență măști, fețele lor nu se văd niciodată.

Prin acest tertip cu infectarea cu Covid, nimeni nu mai are voie să vadă trupul celui decedat și să constate urmele. Un gest inutil pentru concluziile anchetei, deoarece victima a murit de loviturile multiple de cuțit, dintre care cea mai gravă era cea din zona inimii. 

Starea de sănătate a asasinului s-a depreciat. A fost mutat la Spitalul din Bacău

Gheorge Moroșan a fost internat la Spitalul din Onești unde a fost operat. Din rănile de pe corp, aproximativ 20, medicii au ”cules” mai multe alice din cauciuc. Deoarece spitalul este exclusiv pentru tratarea coronavirusului și pentru că starea de sănătate a asasinului s-a depreciat, acesta fiind cardiac, medicii au decis mutarea lui la Spitalul Județean Bacău. Să sperăm că nu s-a infectat el de la victima Silviu Iștoan cu Covid!