Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE. Cursul francului elvețian produce EFECTE INEDITE în Elveția. Carmen Okabe, româncă stabilită în Elveţia: Elvețienii trec granița în număr tot mai mare

Carmen Okabe, româncă stabilită în Elveţia.
Autor: | | 0 Comentarii | 8481 Vizualizari

Cursul de schimb al leului în raport cu francul elveţian l-a depăşit pe cel raportat la euro, pe piaţa valutară de la Bucureşti. „Povestea” francului elveţian a ajuns de notorietate, aceasta fiind, potrivit analiştilor, „povestea celei mai urâte monede din România acestor zile”. În timp ce marea majoritate a românilor sunt îngroziţi de ceea ce se întâmplă şi nu mai ştiu ce să facă cu vieţile lor „vândute” francului elveţian, oamenii din „ţara de baştină” a monedei se bat pe preţul în scădere al croazeirelor. Şi pe o grămadă de alte lucruri pe care nu şi le permiteau, dar acum da! O situaţie gravă, care a căpătat conotaţii ciudate.

Prin urmare, cum „se vede” această „situaţie” francului elveţian...din Elveţia? Ne spune Carmen Okabe, româncă stabilită în Elveţia, Consultant Internaţional de Business şi Imagine. Ce se zic oamenii "locului" despre această apreciere a francului elveţian (CHF – Confoederatio Helvetica franc, în latină), moneda oficială a Elveţiei şi moneda legală în statul Liechtenstein şi exclava italiană Campione d’Italia).

Ce plănuieşte Banca Centrală Elveţiană

„Deci, ca să fim înţeleşi, aceasta nu este o opinie de specialist în finanţe, ci a unei persoane care are clienţi de consultanţă din mediul financiar şi de business elveţian şi internaţional şi care încearcă să înţeleagă, aşa, ca omul normal, care este impactul pentru elveţieni. Zilele trecute vorbeam cu unul dintre directorii unei banci cu tradiţie din Geneva, despre impactul asupra oamenilor de rând şi, desigur, primul lucru care a ieşit la suprafaţă a fost că toată lumea acum se grăbeşte să schimbe francii în euro şi, mai ales, să contracteze pachete de vacanţă în euro. O croazieră care costa 5.000 de euro, adică mai mult de 6.000 de franci acum câteva zile, acum costă doar 5.000 de franci”, spune Carmen Okabe.

Un franc puternic

Şi adaugă că tot mai mulţi elveţieni trec graniţa, ca să profite dublu de perioada de reduceri din Italia, Franţa, Germania, şi de schimbul avantajos. Ce am reţinut, şi asta ar trebui să ne dea de gândit şi peste hotare, e că Banca Centrală Elveţiană plănuieşte pentru zilele următoare un curs stabil de 0,9 Franci pentru un euro! Deci, cu încă puţină răbdare, vacanţa de anul acesta ar putea fi foarte ieftină…Altfel, desigur că un franc puternic va omorî multe din business-urile locale care trăiesc din turism…Deja numărul turiştilor străini este în scădere, dacă trebuie să plăteşti 25 de euro pentru o pizza! Şi 150 franci/euro pentru o cameră single la trei stele. Iar despre exporturile ciocolatei, brânzeturilor şi ceasurilor elveţiene…nu mai vorbim!”, subliniază Carmen. Şi pentru că de câţiva ani îşi împarte timpul între Elveţia şi China, Carmen face şi o „apreciere” mai...specială: „Norocul în toata această afacere e ca yuanul chinezesc s-a apreciat şi el în raport cu euro, deci păstrează aproximativ proporţia ratei de schimb din vară cu francul elveţian. Cum în ultima vreme, datorită Acordului Economic Bilateral, China ocupă din ce în ce mai mult spaţiu în tranzacţiile inter-ţări, este cu siguranţă interesant de gândit că va rămâne piaţa de desfacere preferată a Elveţiei, în detrimentul Europei…De fapt, pentru că Europa nu îşi va putea permite produsul elveţian! Oricum, pentru România asta nu schimbă mare lucru, decât că poate ar fi momentul să vizeze exporturi către piaţa elveţiană, altfel destul de greu de penetrat.

Bancherul meu oricum profită personal de situaţie pentru a-şi achiziţiona costume noi de haine, pentru că, nu-i aşa, chiar şi un bancher elveţian apreciază «la moda italiana» şi are nevoie de imagine! , încheie, nu fără umor, Carmen Okabe.

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI