EXCLUSIV. Când apare Dumnezeu la căpătâiul bolnavilor! Părintele Luca, preotul-medic de la Institutul Fundeni, despre miracol (VIDEO)

EXCLUSIV. Când apare Dumnezeu la căpătâiul bolnavilor! Părintele Luca, preotul-medic de la Institutul Fundeni, despre miracol (VIDEO) Sursa: arhiva EVZ

A devenit foarte cool să înjurăm medicii, dar și oamenii Bisericii. Unii și-au creat chiar platforme politice din acest scop. Azi sunt mulți cei cărora le e rușine să-și mai recunoască credința în Dumnezeu și doar suferința îi face uneori să se trezească și să se întoarcă cu fața către adevărata Lumină. Luca Bîlteanu este un medic absolut deosebit: are 6 facultăți și doctorat în Franța, dar a revenit în România dintr-un motiv: împlinirea sufletească.

Luni a avut loc o ediție specială a emisiunii „Fără Anestezie“, transmisă pe pagina de Facebook și canalul Youtube al Evenimentului Zilei.

Medicul Lucian Duță a avut un invitat special: Luca Bîlteanu este preot la mănăstirea Crasna, dar și cadru universitar care predă științe matematice și fizică. Luca Bălteanu a absolvit 6 facultăți printre care: Teologia, Fizica, Matematica, Drept Canonic, Medicina. Trei dintre ele făcute în Franța. „Sper ca în urma discuției cu el să devenim un pic mai buni“, a spus Lucian Duță în preambulul emisiunii sale.

Părintele Luca are doar 40 de ani și este medic rezident în specialitatea radioterapie la Spitalul Fundeni. Adică exact acolo unde există suferința cea mai adâncă. În fiecare zi de la ora 7.00 este în spital, iar după ora 14.00 predă ca și conferențiar Biostatistică si Biofizică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucian Duță: Medicii știu minuni făcute de credința lor și mai ales de credința pacienților

Lucian Duță: Cred cu toată tăria că meseria de medic este una specială și mai ales vocațională. În esență, nu te poți face medic dacă nu iubești oamenii și mai ales dacă nu ai dorința ascunsă (deseori nespusă) de a-i ajuta în momente de cumpănă, uneori dramatice, ale vieții.

Dumnezeu pătrunde și în sala de operații, crede Părintele Luca

Cei mai buni dintre medici sunt oameni de obicei oameni aparent însingurați. O însingurare care vine din lipsa de timp pentru ei însuși. Pentru ei timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o cheltuiesc pentru a deveni cât mai bine pregătiți profesional și mai ales în slujba celor loviți de suferința bolilor. Nu cred că există medici excepționali care nu au o conexiune specială cu Dumnezeu.

Dacă-i întrebi, vei vedea că majoritatea spun că în momente critice pe care le-au trăit în lupta de a salva vieți au văzut minuni. Minuni făcute de credința lor și mai ales a pacienților!

Părintele Luca: Prin miracol Dumnezeu coboară din icoană și intră în viața omului

Părintele Luca: Premisa ca un medic să aibă succes e în primuln rând să aibă empatie. Empatia vine din asemănarea cu Dumnezeu. Și curajul tot din răbdare vine. Să îl cunoști pe Dumnezeu înseamnă să îl simți în relație cu sinele tău. (...)

Noi suntem posesorii unor talanți, inclusiv starea de sănătate e un talant. Trebuie să ne dăm seama din interior că suntem posesorii unor daruri de la Dumnezeu. Dacă nu reușim să administrăm acești talanți, relația noastră cu Dumnezeu se strică. Omul vulnerabil nu trebuie să sufere, ci să se călească prin suferință.

Lucian Duță: Cum ați defini miracolul în relația medic – pacient? Vorbim de un caz medical cu șanse minime de reușită.

Părintele Luca: Vindecările acestea miraculoase, din punct de vedere al oamenilor Bisericii sunt foarte simple. Nu putem să rămânem decât minunați. Noi suntem învățați să aruncăm foarte multe vorbe, dar multe lucruri se trăiesc și ne trăiesc. Miracolele reprezintă mica fracțiune când Dumnezeu coboară din icoană și intră în viața omului și face o minune. Sau prin doctor, care-și ia inspirația de la Dumnezeu. La medic starea de pregătire trebuie să fie continuă. Miracolul trebuie trăit, nu observat.

Ediția integrală a unui dialog de colecție poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro