Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Bolintin, stat eșuat? Suntem la mila delicvenților. „Ești prost și ești pe cont propriu” VIDEO
VIDEO

EXCLUSIV. Bolintin, stat eșuat? Suntem la mila delicvenților. „Ești prost și ești pe cont propriu” VIDEO

Tragedia din Bolintin Vale, unde un șofer de microbuz a fost ucis cu pietre de un rrom, aduce aminte de cazul Onești. Este un alt exemplu de radiografie a sistemului. Podcastul EVZ Play moderat de Mirel Curea a comentat de când a pornit acest marasm generalizat și de ce românii nu se mai simt protejați.

Jurnalistul bănățean Marius Ghilezan consideră cazul din județul Giurgiu ca fiind ultimul exemplu care arată un eșec al statului. Decidenții ar fi trebuit să țină cont de realitatea socială din acea localitate.

Ghilezan: Un stat cerebral ar trata comunitățile de rromi pe modelele lor de construcție socială

E foarte sensibilă această temă cu mutarea populației din Răcari. Comunitatea din Bolintin a fost bulversată de acești rromi aduși din altă parte. E vorba de psihologie cognitivă de grup. E un eșec al statului. Se discută de o cumetrie între autorități și comunitățile de constructori. Un stat cerebral ar trata comunitățile de rromi pe modelele lor de construcție socială, a subliniat Marius Ghilezan.

Hoandră: Fără să institui frica delicventului nu poți să faci mare lucru

Jurnalistul Octavian Hoandră a amintit că tot răul a fost declanșat, în opinia sa, de perioada Băsescu. Dacă le dai posibilitatea să tragă (n.r. – forțelor de poliție), va fi un măcel. Nu mai există sectoriști, nu alocă bani. Nu au pistoale, nu au mașini. Ce poliție e aia? Mascații și serviciile secrete sunt mai mulți decât poliția. Să patruleze ăia. Fără să institui puțin frica delicventului nu poți să faci mare lucru. Ești prost și ești pe cont propriu. Acum se întorc din Vest și dau cu piatra. Suntem o țară de săraci și nu suntem protejați.

Ghilezan: Rromii sunt luați pe sus din Palermo, Paris și nu îi apără nimeni

Publicistul României Libere Marius Ghilezan a mai atras atenția asupra unui aspect: rromii sunt alungați de peste tot din vestul Europei, însă nu li se respectă drepturile. Sunt luați pe sus din Palermo, Paris și nu îi apără nimeni. Nu sunt respectate tratatele”, a subliniat jurnalistul.

Marius Ghilezan a adus în discuție și recentul tratat de pace dintre Rusia și SUA, care ar putea duce la federalizarea României. Mi-e teamă că suntem prefigurați în viitoarea construcție pan-europeană cu înmulțirea populației rrome. Autoritățile din Germania, Franța fac niște abuzuri îngrozitoare asupra acestor comunități. Nimeni nu vine să amenințe cu statul de drept” în cazul rromilor.

Inclusiv ministrul de interne Lucian Bode a criticat situația din județul Giurgiu. Într-o conferință de presă care a urmat protestelor locuitorilor din Bolintin, Bode a invocat putregaiul unui sistem care s-a degradat”, dar și „cârdășia” unor oameni ai legii cu infractorii.

Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: