Exclusiv. Angajați din Camera Deputaților, lăsați fără slujbe, după ce ani de zile i-au servit pe aleși

Exclusiv. Angajați din Camera Deputaților, lăsați fără slujbe, după ce ani de zile i-au servit pe aleși

Aleșii neamului, în speță deputații din Parlamentul României, și-au zis că a sosit timpul privatizării și la ei în ogradă. De aceea, au decis ca toate mini-bufetele, vreo cinci-sașe, și restaurantul la care beau și mânâncă aproape de pomană să fie scoase la mezat. Adică să fie date pe mâna unor privați.

Privații să le administreze și, firește, să plătească chirie pentru respectivele spații. Angajații Camerei Deputaților tremură pentru locul lor de muncă.

În spatele acestei decizii stă o posibilă concediere în masă a zecilor de angajați ”civili” care le puneau politicienilor în față farfuria cu mâncare sau care le deschideau sticla de băutură.

Evenimentul zilei a aflat care este starea de spirit printre angajații disperați, care acum trăiesc cu teama că-și vor pierde slujbele în plină pandemie.

Ne puteți urmări și pe Google News

O ciorbă la Parlamentul României, un leu și ceva

Cei 329 de deputați au posibilitatea să stea la o mică gustare, atunci când trebuirile țării nu-i presează, în fața unui suc în cele cinci-șase mini-bufete deschise pe diverse etaje ale clădirii Parlamentului. României Dar pot și mânca, la prețuri care sfidează portofelul omului de rând, un prânz copios la restaurantul lor, al politicienilor, botezat ”Brâncovenesc”. Toate, unități de alimentație pe care le-am putea denumi publice dacă nu ar fi de lux, cu circuit închis, unde cea mai scumpă ciorbă e sub cinci lei, iar cea mai ieftină abia dacă trece de un leu!

Localurile politicienilor au devenit nerentabile. Soluția: privatizarea

Brusc, bufetele și cârciuma ”Brâncovenească” au intrat sub lupa deputaților care și-au zis că e vemea să le dea cuiva în aredă. Adică să găsească o firmă sau mai multe care să preia afacerea cu mâncare și băutură și lor, deputaților, să li se vireze chiria. Chipurile, localurile nu mai aduceau profit, deveniseră găuri ”negre”. Probabil că era și greu să faci un ban muncit în aceste unități de alimentație ale aleșilor neamului atâta vreme cât un parlamentar scoate din buzunar doar vreo 11 lei pentru un prânz complet, așa cum a scris ieri, Evenimentul zilei când a prezentat subiectul privatizării. Cam cât dă un român pe o pâine feliată, ambalată, luată de la supermagazin.

”Acum câteva zile, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților s-a discutat ca aceste localuri să iasă din administrarea Camerei Deputaților, pentru că nu mai aduc profit, și să fie date unor firme. Sau unei singure societăți, așa cum au făcut senatorii când au privatizat același gen de spații. Însă, pentru asta va trebui urmată calea legală cu cerere și ofertă, cu o licitație care să aleagă cel mai bun preț pentru stat”, ne-au explicat surse din mediul politic.

O posibilă concediere în masă. Zeci de oameni pot rămâne pe drumuri

Însă, în spatele deciziei politicienilor de a privatiza, rapid după cum bine se vede, cele cinci-șase baruri și Restaurantul ”Brâncovenesc”, există teama că stă o măsură total antisocială. Mai ales că ne aflăm în plină pandemie. Este vorba despre o posibilă concediere în masă a tuturor celor care lucrează în aceste clădiri ale statului. Ospătari, bucătari, vânzători, persoane implicate în aprovizionare. Nimeni nu s-a gândit la acești oameni care, prin decizia majoritară a PNL, USR-PLUS și UDMR, ar putea ajunge șomeri, pe drumuri.

”Ne uităm în urmă la anii trecuți și vedem că nu valorăm nimic”

”Unii dintre noi lucrăm aici (n.r. la mini-baruri sau la restaurant) de foarte mulți ani. Ca vânzători, ca barmani, ca ospătari...Am îmbătrânit aici, servindu-i ca la carte pe acești politicieni care sunt și foarte pretențioși. Acum, ne uităm în urmă la anii trecuți și vedem că nu valorăm nimic. Privatizarea asta ne poate arunca pe drumuri. Noi lucrăm acum la stat, dar poate la privat, la noul patron, nu vom mai avea loc. Fiecare vine cu oamenii lui, cu sistemul lui de aprovizonare, cu relațiile lui. Ce nevoie să mai aibă de noi, de cei vechi? E normal să stăm cu teama în suflet că vom fi concendiați. Vor avea de suferit și cei de la ”împinge tava” (n.r. un local care s-a închis și  a rămas doar bucătărie pentru ”Brâncovenesc”). Ei livrează mâncare pentru cârciumă. Sperăm că poate va fi o negociere care să permită personalului să rămână pe loc și în noua afacere. Poate va fi un concurs, cine știe...Sperăm la o redistribuire. Și așa salariile noastre sunt mai mici  decât cele ale femeii de serviciu din Parlament”, este mesajul disperat transmis de unul dintre angajații localurilor pe care aleșii neamului vor să le privatizeze.

Până la luarea unei decizii finale în ceea ce privește privatizarea localurilor, personalul nu va avea de suferit, iar barurile și Restaurantul ”Brâncovenesc” vor rămîne deschise. Chiar și în condițiile în care pandemia i-a gonit pe clienții de lux, pe parlamentarii cu buzunare pline, abonați la ciorbe de un leu.