Exclusiv. Andrei Marga, umilit în propria țară. Cristoiu: De ce tace Occidentul în problema minorităților din Ucraina? Video
- Andreea Vlad
- 28 septembrie 2022, 16:27
Declarațile profesorului universitar Andrei Marga referitor la „granițele nefirești ale Ucrainei au provocat reacții la cel mai înalt nivel, atât din partea MAE cât și a omologilor din țara agresată de Rusia până la nivel de președintele Zelenski. Invitat în podcastul lui Robert Turcescu, jurnalistul și istoricul Ion Cristoiu a comentat modul defectuos în care autoritățile au reacționat atunci când fostul ministru de Externe a readus în atenție o problemă dureroasă, situația minorității române din Ucraina.
La scurt timp după declarațiile sale inițiale, care au generat un scandal public, profesorul clujean a ținut să precizeze că tot ceea ce a spus despre Ucraina e valid, iar cei care i-au criticat spusele nu au venit cu contraargumente. Andrei Marga a spus că peste tot se află doar „minciuni de folosință propagandistică". De asemenea, fostul demnitar s-a arătat nemulțumit de reacțiile instituțiilor, în special cea a Ministerului Afacerilor Externe de la București. „Aș fi preluat narative maligne ale Rusiei, este o aberație ce spune multe despre insul șters din fruntea lui (n.r. - ministrul Bogdan Aurescu)”.
Cristoiu: Atitudinea față de el e bolșevică
Robert Turcescu și invitatul său în podcastul EVZ Play au făcut o analiză a contextului în care fostul ministru de Externe, de asemenea fost ministru al Educației, a fost pus imediat la zid din ambele direcții. Marga a fost umilit în propria sa țară, apreciază Ion Cristoiu, iar amploarea luărilor de poziție atât din partea MAE cât și a ambasadorului ucrainean în România vorbește despre cât de mult afirmațiile care, subliniază Cristoiu, corespund adevărului istoric.
Invitatul a observat că impactul declarațiilor lui Marga a fost ajutat indirect și de abordarea de la vârful UE. „Orientarea bruxelles-izată ne-a ajutat foarte mult pe ăia care spunem adevărul. Propaganda lor e primitivă. S-a mai ivit comportamentul lui Zelenski, inițial era victima, el plângea. Acum ne ceartă, nu înțeleg de ce strigă la mine? Nu noi am declanșat războiul. Face teatru de victimă. (...)"
Cunoscutul gazetar a avansat ipoteza că Marga și-ar putea face partid, ba chiar ar putea să candideze la funcția de președinte în 2024. Lui Ion Cristoiu i se pare jignitoare în special reacția ambasadei Ucrainei în România. „MAE trebuia să-l cheme pe ambadador, alo, domnul Marga e cetățeanul nostru. De când înjuri matale pe teritoriul României? Atitudinea față de el e bolșevică.
Cioroianu, istoricul care contrazice adevărul istoric
În aceeași intervenție, fondatorul EVZ a criticat pozițiile „istoricului oficial al puterii", Adrian Cioroianu, care „contrazice adevărul istoric. Bucovina de Nord nu a fost niciodată a Rusiei. Luarea ei de către Stalin l-a șocat până și pe Hitler. Frontul care a intrat în România a fost armata ucraineană. (...) Realitatea istorică e că Zelensli, și sunt dovezi, a preluat tot narativul sovietic în legătură cu noi. Se adaugă un lucru la care Occidentul tace. Totuși, în problema minorităților, s-au comportat cum s-au comportat".
A gafat Ministerul de Externe?
Renumitul jurnalist și-a nuanțat poziția în cazul Marga și în podcastul lui Ionuț Cristache, declarând astfel: „Cazul Marga este foarte grav că a fost cu intervenția Ministerului Afacerilor Externe care a fost aberantă, nu avea nicio legătură și cu intervenția ambasadei ucrainene care l-a jignit, și apoi a lui Zelenski. Problema este că MAE nu avea cum să reacționeze. Problema este că ei conduc totul. Pe ei i-a deranjat foarte mult pentru că avea greutate. Ministerul de Externe nu trebuia să se pronunțe. Intenția, ambiția lor a fost să ne țină pe noi proști. Este chiar o teroare”.
Emisiunea integrală: